Finskbrød

Finskbrød – eller oprindeligt finsk brød – dukkede op i danske kogebøger omkring år 1900. Danskerne mener, at finskbrød trods det finskklingende navn er en dansk opfindelse – ligesom wienerbrød og svensk pølseret. Svenskerne derimod kalder dem finska pinnar og siger de er af svensk oprindelse.

Så hvor de stammer fra glider lidt hen i det uvisse. De er næppe finske, og de er helt sikkert ikke brød. Finskbrød er nemlig en småkage lavet af mørdej, penslet med eller dyppet i æg og drysset med sukker og hakkede mandler. Det er en småkage, der hører sig julen til. Ingen finskbrød, ingen jul – siger min bedre halvdel. Det er lidt sådan jeg har det med jødekager.

Få noget ekstra jule-inspiration fra vores gode venner fra Gastrofun

finskbrød

Finskbrød – opskrift

Bortset fra at dejen, som så mange andre småkagedeje, skal hvile koldt et par timer, så er finskbrød hurtige at lave. De skal godt nok drysses med hakkede mandler, men mandlerne skal heldigvis ikke smuttes.
Ingen anmeldelser
Ret: Dessert, kaffe, Kage
Forb. tid: 2 timer 30 minutter
Tilb. tid: 14 minutter
Samlet tid: 2 timer 44 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 130 stykker
Kalorier: 41kcal
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 3 spsk. cognac
  • ½ tsk. fint salt
  • 375 g smør eller margarine egnet til bagning
  • 500 g hvedemel
  • 90 g sukker
  • 75 g mandler – der som nævnt ikke skal smuttes
  • 1 æg
  • 3-4 spsk. perlesukker

Sådan gør du

  • Kom cognac i en lille skål, og opløs saltet heri.
  • Bland smør og mel – helt klart nemmest i en røremaskine med spaden monteret.
  • Tilsæt sukker og cognac, og saml dejen.
  • Pak dejen i husholdningsfilm, eller kom den i en frysepose, og stil den i køleskabet et par timer.
  • Tænd ovnen på 170° C.
  • Hak mandlerne uensartet – nogle groft, andre fint og en masse midt imellem.
  • Pisk ægget sammen.
  • Drys lidt mel på bordet, og rul dejen ud i stænger på tykkelse med en finger.
  • Tryk stængerne flade ved at trække en gaffel dyppet i lidt mel hen over dem.
  • Pensl med æg, og drys med hakkede mandler og perlesukker – masser af perlesukker, der skal ikke spares.
  • Skær stængerne ud i stykker på 3-4 cm – gerne lidt på skrå – og flyt dem over på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Bag finskbrødene i 12-14 minutter, og lad dem køle af på en bagerist, inden de kommes i kagedåse.
  • Selvom der er cognac i disse finskbrød, kan børnene godt spise af dem også.

Noter

Finskbrød kan sagtens holde hele julemåneden igennem – hvis de altså ikke bliver spist inden.
Tip: Bager du mange slags julesmåkager, hvor dejen skal stå på køl, inden den kan bruges, så kan det være en god idé at ælte alle dejene dagen før, lægge dem på køl, og tage dem ud af køleskabet et par timer, før bagningen skal igangsættes. Men husk at mærke dem, for det kan være svært at se forskel på f.eks. en jødekagedej og en finskbrødsdej.
Læs også opskriften på pebernødder her.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 41kcal | Kulhydrat: 4g | Protein: 1g | Fedt: 3g | Mættet fedt: 2g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 7mg | Natrium: 21mg | Kalium: 10mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Calcium: 3mg | Jern: 1mg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
ANNONCE