Mørdej

Mørdej er en dej, der er fremstillet uden tilsætning af væske. Det er en fed dej, der kan bruges til mange formål både i det søde køkken og i det salte køkken. Til kager og frugttærter i det søde køkken er der sukker i dejen, det er der selvfølgelig ikke, når dejen skal bruges til madtærter og lignende retter.

.

Fordi mørdej er en fed dej, er den også nem at ”lappe” på. Så skulle den gå i stykker under udrulning, er det nemt at ”trykke” den sammen – lidt ligesom modellervoks. Bliver der mørdej tilovers efter at have foret f.eks. tærteformen, er det derfor også nemt at rulle ud igen og bruge til pynt oven på bagværket.

Mørdej til kager og frugt- eller chokoladetærter m.m.

Vi starter i det søde køkken med en mørdej, der kan bruges til alt fra napoleonshatte til æbletærte. Der er nok til, at du kan tage ca. en tredjedel af dejen fra til pynt, hvis det er en tærte i en almindelig størrelse, du vil bruge den til.

Antal portioner:
1

Tid i alt:
1T15M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til mørdej (kage/dessert)

  • 150 g smør
  • 300 g hvedemel
  • 100 g flormelis
  • 1 æg

Sådan laver du mørdej

  1. Start med at tage smørret ud af køleskabet, så det er lidt blødt og til at arbejde med.
  2. Sigt mel og flormelis sammen.
  3. Smuldr smørret sammen med mel og flormelis, så det får en konsistens nærmest som revet ost.
  4. Tilsæt ægget, og saml dejen med det. Dejen skal være blød og ensartet og mærkes næsten som modellervoks. Er den for våd, så tilsæt lidt mere mel.
  5. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den i køleskabet i ca. ½ times tid, før du går i gang med at lave noget af den.

Bager du en tærte, skal den have ca. 30-35 minutter ved 190° C varmluft, er det mindre kager, skal den have ca. 10 minutter.

Mørdej til madtærter

Dejen her kan du bruge til f.eks. en porretærte. Du kan godt bruge denne tærtedej til kager også, så skal du bare sørge for at fyldet er sødt nok, eller du kan smøre den med flydende chokolade eller komme marcipan i. Derimod vil jeg ikke anbefale, at du bruger den søde tærtebund i det salte køkken.

Altså ud med flormelis og ind med et nip salt – ikke ret meget. Tilsæt 25 g smør mere – altså 175 g smør i alt, og følg fremgangsmåden ovenfor.

Denne dej skal også have 30-35 minutter i ovnen ved 180-190° C varmluft.

Grov mørdej

Vil du have en grovere tærtedej, kan du blande fuldkornsmel i – f.eks. 100 g fuldkornsmel og 200 g hvedemel.

Mørdej uden æg

Du kan også lave mørdej uden æg. Så samler du dejen med et par spiseskefuld koldt vand i stedet.

Kan man købe færdig mørdej?

I nogle supermarkeder kan du købe færdig mørdej. Du kan også købe tærtedej, og det er ikke altid det samme, for i nogle tærtedeje er der en del vand eller anden væske. Det gør dem mere smidige.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

pinterestinstagramyoutube

Denne tekst blev sidst opdateret den 18. juni 2020 17:00

Sune Hansen