Omelet

Omelet opskrift

Jo større en omelet er, jo sværere er den at håndtere. Sædvanligvis laver man ikke omeletter på mere end 5-6 æg. Jeg laver altid portionsomeletter – 2 æg pr. stk. Og skal der laves mere end én – hvilket der ofte skal – sættes de i ovnen og holdes varme ved ca. 80-100° C. Selvom du skal lave mange, er det ikke noget, der tager lang tid. Det afhænger selvfølgelig af fyldet – skal der snittes og hakkes, skal det ristes eller koges. Men alt fyldet laver du jo samtidig. Det er kun omeletterne, der bliver tilberedt hver for sig.
5 fra 2 stemmer
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret, Morgenmad
Køkken: Amerikansk, Dansk
Samlet tid: 20 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 1 personer
Kalorier: 142kcal

Ingredienser

  • 2 æg
  • 2 spsk. fløde – gerne den fede
  • ½ spsk. revet ost – gerne cheddar
  • fyld – hvad du kan lide eller hvad du har af rester i køleskabet og grøntsagskurven. Det kan være ristede, kogte eller rå ingredienser. Det er kun fantasien, der sætter grænser
  • 1 tsk. smør - eller stegemargarine
  • Salt og peber samt evt. andre krydderier – karry, paprika, løgpulver, hvidløgssalt – eller krydderurter – purløg, timian, oregano, tørrede krydderurter

Sådan gør du

  • Pisk æg og fløde sammen.
  • Tilsæt revet ost, salt, peber og evt. andre krydderier og krydderurter, og bland det hele godt.
  • Smelt smørret på en lille stegepande, skru ned til medium varme, og hæld æggemassen på.
  • Skub lidt i massen med en paletkniv, indtil omeletten begynder at stivne.
  • Når omeletten er svampet lægger du fyldet på halvdelen af omeletten, og lader det varme med.
  • Luk den anden halvdel ind over fyldet, læg den over på en tallerken, og sæt evt. omeletten i ovnen, og begynd på næste omelet.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 142kcal | Kulhydrat: 1g | Protein: 11g | Fedt: 10g | Mættet fedt: 4g | Kolesterol: 333mg | Natrium: 136mg | Kalium: 121mg | Sukker: 1g | Calcium: 49mg | Jern: 2mg

Omelet – Nogle mener, at en omelet og en æggekage er det samme. Det er det ikke i min optik og heller ikke ifølge Dansk Husmoderleksikon anno 1949. Ifølge leksikonet fremstilles den originale omelet af æg uden anden tilsætning end krydderier.

Omeletten kan tilberedes med eller uden piskning af hviderne, og den steges i smør på en stegepande. Jeg pisker ikke æggehviderne – hvilket vel også er en metode, der mest bruges til dessertomeletter. Det ville ellers nok gøre omeletten mere let og luftig, men også mere besværlig. Og omelet er for mig hurtig og nem mad.

Jeg holder mig heller ikke til kun at bruge æg og krydderier. Men et videre kig i husmoderleksikonet forklarer da også, at der er lempet på denne skik i tidens løb.

I omeletten på billedet er der ristede bacontern, svitsede champignoner, purløg, rå tomatskiver og salatost (feta).

Hvad er forskellen på æggekage og omelet

Den største forskel på æggekagen og omelet er, at der er mel i en æggekage, det er der ikke i omeletten.

Derforuden har omeletten en fast bund, men er blød på oversiden, mens æggekagen som regel er fast på begge sider. Den er gennemstegt og tit vendt på panden – hvis den altså ikke er en æggekage stegt i ovnen.

Endelig folder man som regel også omeletten sammen på midten hen over fyldet.

Denne tekst blev sidst opdateret den 30. maj 2020 16:23

Laust