Opbagt sovs uhmm – Der findes rigtig mange måder at jævne sovs på. Du kan jævne med hvedemel, æggeblommer, kartoffelmel, majsstivelse, fløde og cremefraiche med høj fedtprocent. Den opbagte sovs hører til blandt jævning med hvedemel. Og det er den, du får opskriften på her.

.

Den opbagte sovs stammer fra Frankrig. Opbagningen, som sovsen laves på, hedder i fagsprog en roux (udtales ru). I dag er det nok de færreste, der tænker, at en klassisk, opbagt brun eller hvid sovs er særligt fint eller stammer fra det franske køkken. Men før margarinen blev opfundet, og mens smør var en mangelvare, blev den opbagte sovs kun serveret ved finere selskaber.

Opbagt sovs – opskrift

Den opbagte sovs får en mere fed og intens smag end en sovs jævnet med meljævning. Men det afhænger af, hvad du har at spæde op med. Har du en god sky eller fond – som fra f.eks. et stykke stegt eller kogt kød – er opbagt sovs oplagt, hvorimod f.eks. spaghetti og kødsovs sagtens kan klare sig med en meljævning.

Antal personer:
4
Tid i alt:
25M
Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til Opbagt sovs

 

  • 20 g fedtstof – det kan være smør eller margarine, eller hvis du har skummet fedtstoffet af skyen fra det stegte stykke kød
  • 2-3 spsk. hvedemel
  • 4 dl lunken eller kogende væske – det kan være fond, bouillon, sky eller mælk
  • Citronsaft
  • Sukker
  • Salt og peber

Sådan laver du opbagt sovs

  1. Smelt fedtstoffet i en lille gryde, og tilsæt mel under omrøring. Start med to spiseskefulde, og kom mere i, hvis opbagningen bliver for tynd. Det skal have en dejagtig konsistens.
  2. Tilsæt væsken lidt ad gangen under piskning. Sørg for at væsken er pisket helt sammen med opbagningen, før der tilsættes mere væske.
  3. Fortsæt med at tilsætte væske under piskning, til sovsen har den rigtige tykkelse.
  4. Kog sovsen godt igennem – ca. 10 minutter – til melsmagen er væk.
  5. Smag til med citronsaft, sukker, salt og peber.

Skal sovsen være brun, skal du tilsætte et par dråber kulør.

Let sovsen, Jensen

I 70’erne, 80’erne og 90’erne var sovsen meget udskældt. Eksperter mente, at sovs var en af de største syndere, når det gjaldt danskernes overvægt, diabetes, hjertekarsygdomme og kræft.

I 1995 udgav Levnedsmiddelstyrelsen en opskriftsbog – Let sovsen, Jensen! – med lette og sunde forslag til aftensmaden. Bogen, der blev husstandsomdelt, havde en sjov anekdote om sovsen-Jensen på bagsiden. Husker du den? Ellers får du den lige her.

Hansen var den sunde type – gulerødder, klidkiks, morgengymnastik og vinterbadning. Jensen var det direkte modsatte – tandsmør, flæskesvær og spandevis af sovs.

Hansen kaldte derfor Jensen for Sovsen-Jensen. Det ville Jensen ikke finde sig i, og han råbte til Hansen, ”Mit navn er Jensen, Hansen! Ikke Sovsen-Jensen, Hansen!”

Men Hansen blev ved. Så sagsøgte Jensen Hansen. Byretten – forretten, hovedretten …

Dommer Nielsen var ikke i tvivl. ”Thi kendes for ret! Jensen hedder ikke Sovsen-Jensen, Hansen.

Hansen sagde, ”Tillykke, Jensen. Retten har talt, det går vi ud og fejrer med en god middag. Jeg giver kød og kartofler, så kan du give sovsen, Jensen!”

Uanset Levnedsmiddelstyrelsens bog, så er det da heldigvis ikke lykkedes at slå sovsen ihjel. For hvad ville f.eks. julens flæskesteg med sprød svær eller en dansk hakkebøf være uden sovs?

 

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Opbagt sovs
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug

x