Opbagt sovs

Opskrift på opbagt sovs

Opbagt sovs

Opbagt sovs – opskrift

Samlet tid: 25 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Den opbagte sovs får en mere fed og intens smag end en sovs jævnet med meljævning. Men det afhænger af, hvad du har at spæde op med. Har du en god sky eller fond – som fra f.eks. et stykke stegt eller kogt kød – er opbagt sovs oplagt, hvorimod f.eks. spaghetti og kødsovs sagtens kan klare sig med en meljævning.

Ingredienser

  • 20 g fedtstof – det kan være smør eller margarine eller hvis du har skummet fedtstoffet af skyen fra det stegte stykke kød
  • 2-3 spsk. hvedemel
  • 4 dl lunken eller kogende væske – det kan være fond bouillon, sky eller mælk
  • Citronsaft
  • Sukker
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Smelt fedtstoffet i en lille gryde, og tilsæt mel under omrøring. Start med to spiseskefulde, og kom mere i, hvis opbagningen bliver for tynd. Det skal have en dejagtig konsistens.
  • Tilsæt væsken lidt ad gangen under piskning. Sørg for at væsken er pisket helt sammen med opbagningen, før der tilsættes mere væske.
  • Fortsæt med at tilsætte væske under piskning, til sovsen har den rigtige tykkelse.
  • Kog sovsen godt igennem – ca. 10 minutter – til melsmagen er væk.
  • Smag til med citronsaft, sukker, salt og peber.
  • Skal sovsen være brun, skal du tilsætte et par dråber kulør.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Lidt om min opskrift på opbagt sovs, meljævning og Frankrig

Opbagt sovs uhmm – Der findes rigtig mange måder at jævne sovs på. Du kan jævne med hvedemel, æggeblommer, kartoffelmel, majsstivelse, fløde og cremefraiche med høj fedtprocent. Den opbagte sovs hører til blandt jævning med hvedemel. Og det er den, du får opskriften på her.

Den opbagte sovs stammer fra Frankrig. Opbagningen, som sovsen laves på, hedder i fagsprog en roux (udtales ru). I dag er det nok de færreste, der tænker, at en klassisk, opbagt brun eller hvid sovs er særligt fint eller stammer fra det franske køkken. Men før margarinen blev opfundet, og mens smør var en mangelvare, blev den opbagte sovs kun serveret ved finere selskaber.

Let sovsen, Jensen

I 70’erne, 80’erne og 90’erne var sovsen meget udskældt. Eksperter mente, at sovs var en af de største syndere, når det gjaldt danskernes overvægt, diabetes, hjertekarsygdomme og kræft.

I 1995 udgav Levnedsmiddelstyrelsen en opskriftsbog – Let sovsen, Jensen! – med lette og sunde forslag til aftensmaden. Bogen, der blev husstandsomdelt, havde en sjov anekdote om sovsen-Jensen på bagsiden. Husker du den? Ellers får du den lige her.

Hansen var den sunde type – gulerødder, klidkiks, morgengymnastik og vinterbadning. Jensen var det direkte modsatte – tandsmør, flæskesvær og spandevis af sovs.

Hansen kaldte derfor Jensen for Sovsen-Jensen. Det ville Jensen ikke finde sig i, og han råbte til Hansen, ”Mit navn er Jensen, Hansen! Ikke Sovsen-Jensen, Hansen!”

Men Hansen blev ved. Så sagsøgte Jensen Hansen. Byretten – forretten, hovedretten …

Dommer Nielsen var ikke i tvivl. ”Thi kendes for ret! Jensen hedder ikke Sovsen-Jensen, Hansen.

Hansen sagde, ”Tillykke, Jensen. Retten har talt, det går vi ud og fejrer med en god middag. Jeg giver kød og kartofler, så kan du give sovsen, Jensen!”

Uanset Levnedsmiddelstyrelsens bog, så er det da heldigvis ikke lykkedes at slå sovsen ihjel. For hvad ville f.eks. julens flæskesteg med sprød svær eller en dansk hakkebøf være uden sovs?

Se også vores opskrifter på brun sovs og rødvinssauce .

Opbagt sovs
Sidst opdateret: 27. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter