Røget makrel

Røget makrel. Hvis du kan lide ”røgsmag”, så er det svært ikke at kunne lide alt, der er røget – herunder røget makrel. Du kan røge makrellen selv, eller du kan købe den røget. Makreller er ikke specielt dyre – hverken friske eller røgede.

Røget makrel kan spises, som det er på et stykke rugbrød med røræg, rå løg og mayonnaise, eller den kan spises med kogte kartofler til. Du kan også lave mayonnaisesalaten bornholmersalat af den eller min favorit, makreltatar, som ikke har meget med tatar at gøre. For røget makrel kan vel ikke kaldes rå, som tatar jo er – råt.

Røget makrel

Hjemmerøget makrel i kuglegrillen

Som nævnt kan du røge makrel selv, og du behøver endda ikke en røgeovn, du kan røge i din kuglegrill. Jeg er ikke grillmester, men jeg har opskrifter herunder fra min private grillmester, som er vild med at røge, både i grillen og i røgkuppel.

Ingredienser

  • Friske makreller
  • Masser af groft salt
  • Grillkul
  • Fint bøgesmuld

Sådan laver du røget makrel

  1. Fjern indvolde, øjne og gæller på makrellerne.
  2. Kom masser af salt i bugen, og lad dem ligge køligt i 3-4 timer
  3. Skyl saltet af fiskene med koldt vand, og dup dem tørre.
  4. Sæt et termometer i grillen, så du kan holde øje med temperaturen.
  5. Læg 6-7 varme kul i den ene side af grillen og fiskene i den anden side af grillen.
  6. Læg låg på grillen.
  7. Luk både øverste og nederste spjæld en anelse op. Det er med spjældene, du styrer varmen, så prøv dig frem.
  8. Kom røgesmuld ca. 1 dl) oven på kullene, når grillen har en temperatur på 80° C.
  9. Temperaturen skal nu ned på 50-60° C.
  10. Makrellerne skal røges et par timer, og der skal være røg i grillen hele tiden. Fyld mere smuld på undervejs.
  11. Taber grillen varme, så kom flere kul på.

Forberedelsestid: 4 timer

Tilberedningstid: 2 timer

Røget makrel-tatar – opskrift

Nu har du røget makrel, som du kan spise med det samme. En af mine favoritter er som tidligere nævnt røget makrel-tatar. Og her er det mig, der tager over, efter min grillmester har været i gang ved grillen i 2 timer. Eller i gang og i gang, han har i hvert fald siddet ved siden af grillen i 2 timer, for man skal holde øje med både temperatur og røg hele tiden.

Det skal du bruge til 4 personer

  • 2 røget makrel(ler) afhængig af størrelse
  • 2 rødløg
  • 2 tsk. sennep
  • 2 spsk. kapers
  • Saften af 1 citron
  • 6-12 skiver brød – 12 hvis det er ciabattabrødstørrelse, 6 hvis det er store skiver
  • 1 hovedsalat eller Romaine salat
  • 8 spsk. bælgede ærter
  • 3 hårdkogte æg
  • 8-12 radiser
  • 1 citron
  • Salt og peber

Sådan gør du

  1. Gør kødet fri fra skind og ben, og pluk det fra hinanden.
  2. Skær rødløget i små tern.
  3. Rør makrel, rødløg, sennep, kapers og citronsaft sammen, og smag til med salt og peber.
  4. Rist brødet, og skær det over i halve, hvis det er store skiver.
  5. Læg et salatblad på hver skive, og læg en god stor skefuld makrel-tatar oven på.
  6. Anret med ærter, æggebåde og radiser, og server med et par citronbåde til.

 

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 0

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

pinterestinstagramyoutube

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
x