Rørt tatar

Rørt Tatar

Rørt tatar – opskrift

Forb. tid: 20 minutter
Ret: Forret, Frokost, Hovedret, Oksekød
Køkken: Fransk
Antal: 4 personer
Kalorier: 431kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Det er meget forskelligt, hvilke ingredienser der er i rørt tatar, og om den ene variant er bedre end den anden er jo en smagssag. Herunder får du i hvert fald den måde, jeg har lært at lave rørt tatar på, og det er derfor den traditionelle rørte tatar hjemme hos os.

Ingredienser

  • 1-2 stk skalotteløg – afhængig af størrelse
  • 1 lille håndfuld frisk estragon
  • 2-3 stk ansjoser
  • 2 spsk finthakkede cornichoner
  • 1 spsk finthakkede kapers
  • 2 stk æggeblommer
  • 1 spsk olivenolie
  • 2-3 tsk dijonsennep afhængig af styrke
  • 1 spsk worcestershiresauce
  • 1 tsk fintrevet peberrod
  • 1 skvæt cognac
  • 600 g okseinderlår
  • salt og peber

Tilbehør

  • 4 skiver godt rugbrød
  • 2 spsk hele kapers
  • 1 rødløg eller 1-2 skalotteløg
  • evt. lidt vinaigrette

Sådan gør du

  • Pil og hak skalotteløg fint.
  • Skyl og hak estragon fint – gem lidt hele blade til pynt.
  • Hak ansjoser fint.
  • Bland skalotteløg, estragon (gem også lidt af den hakkede estragon til pynt), ansjoser, cornichoner, kapers, æggeblommer og olivenolie sammen.
  • Smag til med sennep, worcestershiresauce, peberrod, cognac samt salt og peber.
  • Skrab – se evt. guiden senere – eller hak oksekødet. Du kan hakke det i kødmaskinen, eller du kan hakke den fint i hånden.
  • Rør kød og de øvrige sammenrørte ingredienser sammen, og smag til med samme ingredienser som før.
  • Del farsen i fire lige store portioner.
  • Anret de fire portioner på hver deres skrive rugbrød, så de dækker hele stykket.
  • Læg forsigtigt en rå æggeblomme oven på hver tatarmad, og drys med estragon – både hele blade og hakket estragon – og et drys peber.
  • Servér med kapers hakkede løg og evt. lidt vinaigrette.

Noter

Bemærk: Du kan købe tatar i nogle supermarkeder, men hvis du laver det selv, skal kødet altid være friskhakket/-skrabet og spises samme dag, som det er gjort klar.

Nutrition

Kalorier: 431kcal | Kulhydrat: 3g | Protein: 28g | Fedt: 33g | Mættet fedt: 14g | Kolesterol: 111mg | Natrium: 118mg | Kalium: 496mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Vitamin C: 2mg | Calcium: 20mg | Jern: 4mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Min rørt tatar opskrift og lidt bemærkninger

Tatar er hakket eller skrabet kalve- eller oksekød – ofte mørbrad, filet eller inderlår – der serveres råt med forskelligt tilbehør. Rørt tatar er hakket eller skrabet kalve- eller oksekød, der er rørt med forskellige ingredienser. Rørt tatar serveres også råt med forskelligt tilbehør og ofte på en skive rugbrød. Læs mere om ingredienser, teknikker og tilbehør herunder.

Rørt tatar af oksekød på rugbrød

Rørt tatar af oksekød på rugbrød kaldes også en løvemad. Navnet tatar (tidligere også tartar) skulle ifølge historien stamme fra det asiatiske stammefolk, tatarerne. Efter sigende spiste de råt kød, som var mørnet ved, at det lå under sadlen på deres heste, mens de red.

Sådan skraber du oksekød

Det gør ingen forskel på smagen, om du hakker eller skraber dit kød. Der bliver en smule forskel på konsistensen, som bliver lidt mere blød og cremet, når du skraber kødet i stedet for at hakke det. Prøv dig frem, hvad du synes, er bedst. Herunder kan du læse, hvordan du skraber kødet.

  • Læg kødet på et spækbræt.
  • Tag en skarp kniv – meget skarp kniv – og hold den vinkelret på kødet i fibrenes retning, og skrab mod dig selv.
  • Nu sætter der sig kød på knivsbladet – det er din tatar.

Hvad med salmonella?

Frem til engang i 1960’erne kunne du få serveret den rå æggeblomme i en halv æggeskal, der var placeret direkte på tataren. Det var dengang, salmonella var et ukendt fænomen.

Nu kan salmonella jo også være kommet ind i ægget, så det var måske lidt risikabelt stadig at servere den rå æggeblomme bare uden skallen. Men køber du danske æg, behøver du ikke frygte salmonella. Der er stort set ikke salmonella i danske, og sådan har det været i flere år.

Andre måder at servere rørt tatar på

Den rørte tatar, du har fået opskriften på herover, kan også bruges til steak tatare, som er en fransk bistroklassiker. Her bliver farsen formet som en flot, høj bøf. Den bliver i stedet for på rugbrød serveret med pommes frites, grøn salat og fransk baguette.

Den variant kender vi også herhjemme, men som regel serverer vi også en mayonnaise eller aioli til. Og udelader måske brødet.

I Hamburg bliver tatar ofte serveret med stykker af marineret sild lagt oven på tataren.

I Amerika tilsættes rørt tatar tabasco, og i Rusland tilsættes den vodka.

Rørt tatar som forret

Du bliver fint mæt af rørt tatar af oksekød på rugbrød, som du har fået opskriften på herover.

Vil du lave en rørt tatar som forret, kan du udelade rugbrødet, salaten, pommes fritene osv. og anrette den rørte tatar lidt mere ”rodet” med samme tilbehør/drys og evt. en confiteret æggeblomme.

Confiteret æggeblomme laver du ved at komme æggeblommen/-blommerne i et fad, der har plads til dem alle og med så meget olie i, at det dækker æggeblommerne. Stil fadet i ovnen ved 65° C i en time. Lad æggeblommerne køle lidt af, før de tages op med en ske og lægges oven på tataren.

Sidst opdateret: 8. november 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter