Köfte

Köfte er det tyrkiske ord for frikadelle eller kødbolle, hvilket jo egentlig er det samme. I Danmark kalder vi den stegte kødbolle for frikadelle og den kogte for kødbolle … Så köfte er altså en tyrkisk frikadelle.

Forskellen på en tyrkisk frikadelle og en dansk frikadelle er først og fremmest formen, hvor den tyrkiske er lidt mere aflang i det end den danske. Endvidere er den tyrkiske lavet af hakket oksekød, hvor den danske er af flæskekød eller blandet flæsk og kalv. Den tyrkiske frikadelle indeholder hvidløg og grønt samt lidt andre krydderier end lige salt, hvor den danske sædvanligvis indeholder løg og oftest ingen andre krydderier end salt og peber.

Köfte – opskrift

Men her får du altså min opskrift på tyrkiske frikadeller – og frikadellerne er endda gluten- og laktosefri.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Ret: Hovedret
Køkken: Græsk, Tyrkisk
Samlet tid: 20 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 8-10 stk.
Antal: 4 personer
Kalorier: 343kcal

Ingredienser

  • 50-75 g bredbladet persille
  • 2 fed hvidløg
  • 500 g hakket oksekød – helst ikke for fedt
  • 1 æg
  • 3 spsk. majsgryn eller -mel
  • 1 tsk. chilipulver
  • 1 spsk. paprika
  • Olie til stegning
  • Salt

Sådan gør du

  • Skyl, og hak den bredbladede persille, pil hvidløgsfeddene, og hak dem fint, eller pres dem.
  • Bland alle ingredienserne grundigt sammen til en fars.
  • Form farsen til aflange frikadeller, tryk dem en smule flade, og steg dem i olien på en pande. De skal stege ca. 4-5 minutter på hver side – afhængig af størrelse.

Næringsindhold pr. servering

Kalorier: 343kcal | Kulhydrat: 2g | Protein: 23g | Fedt: 26g | Mættet fedt: 10g | Kolesterol: 130mg | Natrium: 111mg | Kalium: 422mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Vitamin C: 17mg | Calcium: 46mg | Jern: 3mg

Köfte smager godt med tzatziki eller tomatsovs samt en salat – for eksempel kikærtesalat – eller råstegte kartofler.

Tip: I stedet for majsgryn eller -mel kan du bruge rasp.

Er frikadeller en dansk opfindelse?

Selvom vi danskere nok ser frikadeller som en dansk opfindelse, så får man altså stegte kødboller i rigtig mange andre lande også. Herover köfte fra Tyrkiet. I det syd- og centralasiatiske, mellemøstlige og balkanske køkken har man kofta, som også steges. I Grækenland har man keftos og i Arabien har man kufta. Så dansk??? Ikke helt.

Har du gode forslag til retten, eller vil du gerne have fundet en anden variant af retten så kommenter det gerne nedenfor.

Denne tekst blev sidst opdateret den 22. maj 2020 13:03

Laust