Opskrift på köfte
Köfte – opskrift
Ingredienser
- 50-75 g bredbladet persille
- 2 fed hvidløg
- 500 g hakket oksekød – helst ikke for fedt
- 1 æg
- 3 spsk. majsgryn eller -mel
- 1 tsk. chilipulver
- 1 spsk. paprika
- Olie til stegning
- Salt
Sådan gør du
- Skyl, og hak den bredbladede persille, pil hvidløgsfeddene, og hak dem fint, eller pres dem.
- Bland alle ingredienserne grundigt sammen til en fars.
- Form farsen til aflange frikadeller, tryk dem en smule flade, og steg dem i olien på en pande. De skal stege ca. 4-5 minutter på hver side – afhængig af størrelse.
Nutrition
Lidt om denne köfte opskrift
Köfte er det tyrkiske ord for frikadelle eller kødbolle, hvilket jo egentlig er det samme. I Danmark kalder vi den stegte kødbolle for frikadelle og den kogte for kødbolle … Så köfte er altså en tyrkisk frikadelle.
Forskellen på en tyrkisk frikadelle og en dansk frikadelle er først og fremmest formen, hvor den tyrkiske er lidt mere aflang i det end den danske.
Hvad er kofte?
Köfte er lavet af hakket oksekød, hvor den danske frikadelle er af flæskekød eller blandet flæsk og kalv. Den tyrkiske frikadelle indeholder hvidløg og grønt samt lidt andre krydderier end lige salt, hvor den danske sædvanligvis indeholder løg og oftest ingen andre krydderier end salt og peber.
Tilbehør til köfte
Köfte smager godt med tzatziki eller tomatsovs samt en salat – for eksempel kikærtesalat – eller råstegte kartofler.
Tip: I stedet for majsgryn eller -mel kan du bruge rasp.
Er frikadeller en dansk opfindelse?
Selvom vi danskere nok ser frikadeller som en dansk opfindelse, så får man altså stegte kødboller i rigtig mange andre lande også. Herover köfte fra Tyrkiet. I det syd- og centralasiatiske, mellemøstlige og balkanske køkken har man kofta, som også steges. I Grækenland har man keftos og i Arabien har man kufta. Så dansk? Ikke helt.
Har du gode forslag til retten, eller vil du gerne have fundet en anden variant af retten så kommenter det gerne nedenfor.