Tomatsovs – Gad vide, hvor mange forskellige sovse og saucer der findes – bare i Danmark – altså til hovedretter. Bearnaise, dild, peber, hollandaise, rødvins, senneps, paprika, champignon, gorgonzola, tun, sursød, karry, selleri, persille, peberrods, hummer, nå ja, og brun sovs, selvfølgelig. Listen ville blive lang – jeg kan selv komme i tanke om en god håndfuld mere.

Bl.a. tomatsovsen. Tomatsovs er noget de fleste af os oftest spiser sammen med pasta eller på pizza og i lasagne. Men tomatsovsen er en overset sovs, som også sagtens kan spises til f.eks. nogle lækre karbonader.

Så næste gang i kommer op at diskutere, om I skal have brun sovs, bearnaise eller pebersovs, så foreslår jeg tomatsovs.

tomatsovs

Tomatsovs – opskrift

Tomatsovs kan varieres alt efter, hvilken ret du vil servere den til. Det er bare et spørgsmål om krydderier og krydderurter. Her får du opskriften på den, jeg plejer at servere til karbonader og andre farsretter.

Ingredienser til 4 personer

  • 2 løg
  • 3-4 fed hvidløg
  • 800 g tomater
  • Lidt olivenolie
  • 1 l grøntsagsbouillon eller bouillon efter retten – er det kylling, så vælg hønsebouillon, er det okse, så vælg oksebouillon osv.
  • 2 spsk. hvedemel
  • 1½ dl vand
  • 1 spsk. engelsk sauce
  • 4-8 dråber tabascosauce – efter smag
  • Salt og peber

Sådan laver du tomatsovs

  1. Pil løgene, og skær dem i tern – størrelsen er underordnet sovsen skal blendes, men de bliver hurtigere bløde, jo mindre de er.
  2. Pil hvidløgene og hak dem fint.
  3. Skyl tomaterne, fjern blomsten – også den indvendige del – og skær tomaten i tern eller både. Du skal ikke fjerne skind og kerner.
  4. Varm olien op i en gryde, og svits løg og hvidløg, til løgene er gennemsigtige.
  5. Tilsæt tomater og bouillon, og lad det hele simre undre låg i 15 minutter.
  6. Tag gryden af varmen, og blend tomatsovsen med en stavblender. Vil du have den helt blank, kan du efterfølgende presse den igennem en sigte.
  7. Har du noget kødsaft fra tilberedning af kødet, så giver det lige det sidste touch at hælde det i sovsen.
  8. Varm sovsen op igen.
  9. Lav imens en jævning af mel og vand ved at piske det sammen i en skål eller ryste det i en meljævner.
  10. Jævn sovsen til en passende konsistens – jeg personligt synes ikke, den skal være for tyk.
  11. Kog sovsen godt igennem i 10 minutters tid, til al melsmagen er væk.
  12. Smag til med engelsk sauce, tabascosauce, salt og peber.
  13. Bring sovsen i kog igen, og den er klar til servering.

Du kan også smage din tomatsovs til med oregano, timian, basilikum, chili eller andre krydderurter eller en god ost – revet.

Friske tomater eller konserves

Desværre er tomater ikke lige smagfulde i Danmark hele året rundt – faktisk kun når de er i sæson. Du kan evt. smage din sovs til med lidt tomatpuré, hvis du gerne vil give den lidt ekstra tomatsmag.

Endelig kan du også lave din tomatsovs af flåede tomater på dåse eller karton. Så skal du udelade bouillonen og jævningen. Til gengæld skal du bruge to dåser flåede tomater. Du skal stadig lade sovse simre i 15 minutter.

 

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 25 minutter

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Tomatsovs
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug

x