Karbonader – opskrift
Ingredienser
- 3 kartofler af almindelig størrelse
- 350 g hakket flæskekød
- 1 dl hakket bredbladet persille
- 4-5 spsk. mel
- Stegemargarine eller smør til stegning
- Salt og peber
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne, og riv dem på den grove side af rivejernet.
- Rør dem sammen med hakket kød, bredbladet persille, og lidt salt og peber.
- Del farsen i 5 lige store dele, og form hver del til en karbonade – nogle mener, at formen er forskellen på krebinetter og karbonader – hvis du mener karbonader er aflange, så gør dem aflange. Mine er runde som bøffer.
- Vend dem i mel, og steg dem på panden i margarine eller smør, til de er gennemstegte – ca. 7-8 minutter på hver side afhængig af størrelse.
Noter
Nutrition
Lidt om min opskrift på karbonader
Karbonader – Hver evig eneste gang jeg laver karbonader eller krebinetter, melder tvivlen sig – er det nu det ene eller det andet, jeg laver. For forskellen mellem karbonader og krebinetter er vag. Der er vist ikke rigtig nogen, der er helt klar over, hvad forskellen er.
Men jeg har besluttet, at denne ret hedder karbonader, for i mit barndomshjem – og således også nu – har krebinetter været hakket kalv og flæsk formet som bøffer og vendt i æg og rasp.
Tilbehør til karbonader
Og hvad skal vi så spise til? Alt hvad du kan finde på at servere til krebinetter, vil også gøre sig godt her. Så i og for sig er det vel – som så tit og ofte – fantasien der sætter grænserne.
Jeg synes ikke, det skal være en ”kopi” af krebinetter, så vi får aldrig stuvede grønærter og gulerødder til. For det meste får vi kogte kartofler, bearnaisesauce og dampede sukker- eller slikærter til. Men en gang bådkartofler lavet i ovn ville også være lækkert tilbehør. Eller hvis du er rigtig modig en gang pastasalat.
Karbonader – krebinetter
Som tidligere nævnt er forvirringen stor, når man taler om karbonader og/eller krebinetter. Til gengæld hersker der ingen tvivl om, hvor navnene stammer fra.
Karbonader kommer af, at man i fordums tider ristede karbonaden over glødende trækul – carbon er latin for kul.
Ordet krebinet kommer af, at det var almindelig skik og brug at tilberede dem i fedtnet – på fransk crépine. Et fedtnet er en tynd hinde med fedtstrenge i, der kommer fra grisens bughinde. Man brugte det for at holde sammen på farsen, så krebinetten ikke faldt fra hinanden under stegning.
Andre klassiske danske retter
Her på siden kan du finde mange andre gode klassiske retter og opskrifter. Nedenfor kan du se et par udvalgte opskrifter:
Gule ærter – Dette er en klassisk dansk suppe. Gule ærter har flere hundrede år på bagen og det er en af de retter man forbinder med det gamle danske køkken. Gule ærter er som oftest en ret folk enten hader eller elsker. Du kan finde opskriften på gule ærter ved at klikke på indledende link.
Mørbradgryde – Du kender den nok også som Den Sorte Gryde, men her på siden kalder vi en mørbradgryde for en mørbradgryde. Til gengæld kan du via indledende link finde 5 forskellige varianter af mørbradgryde.
Skipperlabskovs – Her får du nok Danmarks bedste opskrift på skipperlabskovs. Tricket som du kan læse om her er netop ikke at bruge “ubehandlet” oksekød i din skipperlabskovs, men derimod at bruge sprængt oksekød i din skipperlabskovs. Læs mere om det i denne opskrift.
En reaktion
Perfect, spacially whwn yuo live aboard and can give this to yuor friends. 🙂