Kartoffelæggekage

Med kartoffelæggekage dukker spørgsmålet ”Hvornår er det en æggekage, og hvornår er det en omelet?” op igen. Min overbevisning er jo, at en æggekage indeholder mel, det gør en omelet ikke, og at en omelet foldes – eventuelt om fyld – det gør en æggekage ikke. Men helt så enkelt er det vist ikke.

Derfor har jeg tyet til hjælp i diverse kloge bøger, men herom senere. Ét er sikkert, der er kartofler i denne kartoffelæggekage … kartoffelomletæggekage

kartoffelæggekage

Kartoffelæggekage – opskrift

Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Ret: aftensmad, Frokost
Køkken: Dansk
Antal: 4 personer
Kalorier: 112kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Nogle bruger kogte kartofler i kartoffelæggekage, det gør jeg ikke. Jeg steger kartoflerne, det giver en lækker sprød smag, der er i god kontrast til den svampede æggekage. Du skal bruge en pande, der kan gå i ovnen uden at tage skade af det.

Ingredienser

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 200° C.
  • Skrub kartoflerne – skræl dem, hvis skrællen er meget grov – og skær dem i ca. 1½ cm tykke skiver.
  • Kom olie på en ovnfast stegepande, og rist kartoflerne. Krydr med salt og peber. Rist kartoflerne til de er gyldne på begge sider.
  • Pisk imens æg og mælk sammen, og krydr med salt og peber – husk på, at kartoflerne også har fået salt og peber.
  • Hæld æggemassen ud over kartoflerne, når de er gyldne på begge sider, og steg ved middelvarme, indtil æggemassen er stabil – 4-5 minutter.
  • Sæt æggekagen i ovnen, til den er fast – det tager 10-12 minutter.

Nutrition

Kalorier: 112kcal | Kulhydrat: 10g | Protein: 7g | Fedt: 5g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 2g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 164mg | Natrium: 67mg | Kalium: 346mg | Fiber: 1g | Sukker: 1g | Vitamin C: 14mg | Calcium: 35mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Mens æggekagen bliver færdig i ovnen, kan du skære tomater i både og klippe purløg, som æggekagen pyntes med, når den er færdig, eller som kan serveres til.

Du kan også servere sprødstegt bacon eller sprødstegt lufttørret skinke til og et stykke groft brød.

Hvad er forskellen på en omelet og æggekage

Som tidligere nævnt dukker spørgsmålet om forskellen på omelet og æggekage eller omvendt op, hver gang jeg laver én af delene. Derfor har jeg nu været i forskellige ordbøger og madleksika.

Hvad er en omelet?

En omelet er en æggekage tilberedt af æg, der piskes med salt og peber og steges på en pande. I europæiske køkkener skelnes der mellem foldede og åbne omeletter. Det er i hvert fald, hvad du kan læse i gastronomisk leksikon.

Slår du op i Den Danske Netordbog, så er en omelet en sammenfoldet æggeret, som bliver lavet af æg, mælk osv. – ingen mel.

Ifølge Husmoderleksikonet laves en omelet udelukkende af æg tilsat krydderier.

Hvad er en æggekage?

En æggekage er en åben omelet, der oftest er tilsat mel – så den mætter bedre – som steges og sædvanligvis også serveres i pande og dertil stegt, saltet eller røget flæsk (bacon) og strøet med purløg. Det er igen gastronomisk leksikon, der giver den beskrivelse.

Ifølge Den Danske Netordbog er en æggekage en ret som tilberedes af æg, mel, mælk osv. Det samme står skrevet i Husmoderleksikonet.

I synonymordbogen er omelet og æggekage synonymer.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter