Kartoffelæggekage

Med kartoffelæggekage dukker spørgsmålet ”Hvornår er det en æggekage, og hvornår er det en omelet?” op igen. Min overbevisning er jo, at en æggekage indeholder mel, det gør en omelet ikke, og at en omelet foldes – eventuelt om fyld – det gør en æggekage ikke. Men helt så enkelt er det vist ikke.

Derfor har jeg tyet til hjælp i diverse kloge bøger, men herom senere. Ét er sikkert, der er kartofler i denne kartoffelæggekage … kartoffelomletæggekage

Appelsinkage opskrift

Det er en kage, der er nem at gå til, for den kan lige rodes sammen i røremaskinen – hvis du har en sådan. Herefter skal der røres en glasur eller smeltes noget chokolade, som kan hældes over, når kagen er kold. Elsker du kager så tag et kig med her hos Saxo på deres kagehylde. Her finder du de bedst bøger i Danmark om at lave kager!
5 fra 3 stemmer
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 1 time 10 minutter
Sværhedsgrad: Nem
Antal: 6 personer

Ingredienser

  • 200 g bagemargarine – stuetemperatur
  • 200 g sukker
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 4 æg
  • 200 g mel
  • 2 tsk. revet skal af appelsin
  • 3 spsk. appelsinsaft
  • 2 tsk. citronsaft
  • 100 g flormelis eller 150 g mørk chokolade
  • 1 håndfuld hakkede nødder eller mandler

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 175° C.
  • Kom bagemargarine, sukker og vaniljesukker i røremaskinens skål, og rør det sammen.
  • Tilsæt æggene ét ad gangen, og rør grundigt mellem hvert æg.
  • Rør melet i – på lav hastighed og lidt ad gangen – sigt det evt. i, så du undgår klumper.
  • Tilsæt appelsinskal, og -saft samt citronsaft.
  • Rør til du har en klumpfri, ensartet dej.
  • Hæld dejen i en sandkageform – smurt eller beklædt med bagepapir, eller brug en af et slip let-materiale.
  • Bag appelsinkagen i ca. 1 time. Stik et spyd, en kødnål, en strikkepind eller lignende i kagen for at finde ud af, om den er gennembagt. Hænger der dej ved, skal den have mere tid.
  • Lad kagen køle lidt af, inden du tager den ud af formen.
  • Rør en glasur af flormelis og 1 spsk. vand – spæd mere vand til om nødvendigt. Eller smelt chokoladen.
  • Kom glasur eller smeltet chokolade på den kolde kage, og drys evt. med hakkede nødder.

Mens æggekagen bliver færdig i ovnen, kan du skære tomater i både og klippe purløg, som æggekagen pyntes med, når den er færdig, eller som kan serveres til.

Du kan også servere sprødstegt bacon eller sprødstegt lufttørret skinke til og et stykke groft brød.

Hvad er forskellen på en omelet og æggekage

Som tidligere nævnt dukker spørgsmålet om forskellen på omelet og æggekage eller omvendt op, hver gang jeg laver én af delene. Derfor har jeg nu været i forskellige ordbøger og madleksika.

Hvad er en omelet?

En omelet er en æggekage tilberedt af æg, der piskes med salt og peber og steges på en pande. I europæiske køkkener skelnes der mellem foldede og åbne omeletter. Det er i hvert fald, hvad du kan læse i gastronomisk leksikon.

Slår du op i Den Danske Netordbog, så er en omelet en sammenfoldet æggeret, som bliver lavet af æg, mælk osv. – ingen mel.

Ifølge Husmoderleksikonet laves en omelet udelukkende af æg tilsat krydderier.

Hvad er en æggekage?

En æggekage er en åben omelet, der oftest er tilsat mel – så den mætter bedre – som steges og sædvanligvis også serveres i pande og dertil stegt, saltet eller røget flæsk (bacon) og strøet med purløg. Det er igen gastronomisk leksikon, der giver den beskrivelse.

Ifølge Den Danske Netordbog er en æggekage en ret som tilberedes af æg, mel, mælk osv. Det samme står skrevet i Husmoderleksikonet.

I synonymordbogen er omelet og æggekage synonymer.

Denne tekst blev sidst opdateret den 23. juni 2020 14:05

Laust