Tomater vokser på en urt med det latinske navn Solanum lycopersicum. Planterne dyrkes med tomaterne for øje, der sådan set er bær… eller er de nu også det? Bær tilhører botanisk set kategorien frugt! Men det er nu ikke alle der er helt enige i det statement. I gamle dage i New York (slutningen af 1800-tallet) blev det stadfæstet ved højesteret, at tomater var grøntsager, hvilket i øvrigt muliggjorde man kunne inddrive en højere toldafgift på frugten (eller juridisk set grøntsagen) (læs hele historien ved Gourmethaven her. ) Hvorvidt denne juridiske bestemmelse stadig har sin ret skal vi være svar skyldig, men her på siden betragter vi tomater som bær og dermed en frugt 🙂

tomaterTomatplanten består af stængler og blade, og bladene er dækket med kirtler og hår. Bladene sidder forholdsvist spredt. Når en tomatplante har optaget nok kraft, så begynder den at blomstre. Planten har et ret højt vandbehov fra det kraftige rodsystem, og kan være svær at dyrke indendørs. Tomatplanten skal have temperaturer over 10 grader, og en husmandsregel er, at når man høster radiser så er det tid til at plante tomater. Men med drivhuse så kan disse vilkår manipuleres en del.

Tomatopskrifter

Tomater er en af de frugter, der efter min mening er allerbedst i opskrifter. Du kan se vores opskrifter nedenfor:

Tomatsuppe

Tomatsuppe – Tomatsuppen er en af de vigtigste retter om efteråret hjemme hos os. Denne opskrift kan du bruge friske tomater til, men du kan også bare bruge flåede tomater. Det er en rigtig lækker lille opskrift på tomatsuppe. Du kan finde opskriften på tomatsuppe ved at klikke på indledende link eller billedet nedenfor.

tomatsuppe

Tomatsalat

Tomatsalat – Her er vores bud på en helt klassisk lille tomatsalat. Den kan bruges som tilbehør eller som en let frokost. Du kan finde opskriften på denne lette tomatsalat ved at klikke på billedet nedenfor af tomatsalaten, eller på det indledende link.

tomatsalat

Shakshuka

Shakshuka er en nordafrikansk ret baseret på tomat og æg. Det er en fantastisk ret, der både spises morgen, frokost og til aftensmad. Den laves med en krydret bund af tomater og med porcherede æg på toppen. Klik på indledende link eller på billedet nedenfor af shakshuka retten.

shakshuka

Gazpacho

Gazpacho er jo sådan set også en tomatsuppe, men det er en special spansk variant, hvor der er tale om en kold tomatsuppe. Gazpacho er en suppe, som de fleste elsker, men der er andre som slet ikke kan med det kolde, så gazpacho er en ret, som du enten elsker eller hader.

gazpachoDer kommer flere tomatbaserede opskrifter her, som der kommer flere på siden.