Smørrebrød – Danmarks nationalret. Nej, jeg ved godt, at det er stegt flæsk, men smørrebrød kom faktisk på andenpladsen. Det manglede bare sådan godt og vel 10-11 tusinde stemmer i at slå stegt flæsk. Men smørrebrød er altså også meget dansk. Og du kan smøre det selv, og det kan godt betale sig.

Skal du ud at købe smørrebrød mere eller mindre højt belagt, så kommer du altså til at betale meget mere, end der er råvarer for. Det tager nemlig tid at smøre og pynte. Så smørrebrødsjomfruens timeløn skal lige lægges oveni. Den sparer du ved at lave det selv.

Hjemmesmurt smørrebrød

Herunder får du opskriften på fem klassiske stykker smørrebrød – her er ingen dyrlægens natmad, for den kan du finde opskriften på her. Alle madderne starter med rugbrød med smør på og et skyllet og afdryppet salatblad.

Smørrebrød med fiskefilet

 

Antal personer:
4

Tid i alt:
7T 25M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til gammeldags oksesteg

  • 1 fiskefilet – f.eks. rødfisk, rødspætte eller skrubbe
  • 2 spsk. rasp – gerne halv ”almindelig” rasp og halv pankorasp
  • Smør
  • 1 spsk. tartar sauce – eller remoulade eller mayonnaise
  • 5-6 små, kogte rejer
  • 2-3 skiver sammenhængende syltet agurk skåret på den lange led
  • 1 tomatbåd
  • Klippet grønt – f.eks. karse
  • 1 citronbåd
  • Salt og peber

Sådan laver du gammeldags oksesteg

1. Vend fiskefileten i rasp blandet med salt og peber, og lad den trække 15-20 minutter.

2. Steg den på begge sider i smør (ca. 4 minutter i alt).

3. Læg fiskefileten på salatbladet.

4. Pynt med tartar sauce, rejer, agurk, tomat og grønt, og servér med en citronbåd.

Er du mere til steg, kan du ogsså prøve smørrebrød med kamsteg, som du kan se hvordan man laver nedenfor.

Smørrebrød med kamsteg 

 

Antal personer:
4

Tid i alt:
7T 25M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til smørrebrød med kamsteg 

  • 3 tynde skiver kamsteg – gerne hjemmelavet kamsteg
  • 3-4 skiver sammenhængende syltet agurk skåret på den lange led
  • 1 tørret sveske uden sten
  • 1 skive appelsin
  • Lidt rød skovsyre – kan erstattes af karse

Sådan laver du smørrebrød med kamsteg

1. Læg stegskiverne let foldet og forskudt oven på salatbladet. 

2. Pynt med de resterende ingredienser.

3. Skær evt. et snit næsten ind til midten i appelsinskiven, så den kan vrides rundt og ”stå op”.

Er du måske mere til Roastbeef med peberrod, kan du få opskriften nedenfor.

Roastbeef med peberrod

 

Antal personer:
4

Tid i alt:
7T 25M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til smørrebrød med roastbeef med peberrod 

  •  3 skiver roastbeef
  • 1-2 skiver syltet agurk skåret på den lange led
  • 6-8 ristede løgringe
  • 1 tomatbåd
  • 1 spsk. friskrevet peberrod
  • Lidt karse

 

Sådan laver du smørrebrød med roastbeef med peberrod 

1. Læg let bukkede roastbeefskiver oven på salaten, så de fylder hele brødet. 

2. Pynt med agurk, løgringe, peberrod, tomat og karse.

Kartoffelmaden er ogås god. Den får du opskriften på nedenfor. 

Kartoffelmad

 

Antal personer:
2

Tid i alt:
15M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til smørrebrød med roastbeef med peberrod 

  • 1 mellemstor kartoffel – gerne en ny, dansk kartoffel
  • 1 spsk. mayonnaise
  • 6-8 ristede løgringe
  • 1 tomatbåd
  • 1 radise
  • Karse – eller dild
  • Salt og peber

 

Sådan laver du smørrebrød med roastbeef med peberrod 

1. Skrab kartoflen, hvis den er ny, ellers skrub den.

2. Pynt med agurk, løgringe, peberrod, tomat og karse.

3. Kog kartoflen i vand tilsat lidt salt, hæld vandet fra, og lad kartoflen køle af. 

4. Pil den, hvis den ikke er ny. Skær kartoflen i tykke skiver på den lange led, så den fylder hele brødet i bredden.

5. Skyl radisen, og skær den i skiver på den lange led.

6. Læg den skivede kartoffel taglagt oven på salatbladet. Pynt med mayonnaise, løgringe, tomatbåd, radiseskiver og karse. 

7.  Slut af med salt og peber.

Smørrebrød med æg er en klassiker. Den får du opskriften på nedefor. 

Smørrebrød med æg

 

Antal personer:
2

Tid i alt:
15M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til smørrebrød med æg

  • ½ hårdkogt æg skåret i skiver på den lange led
  • 2 skiver tomat
  • 1 spsk. mayonnaise
  • 1 ansjosfilet – kan udelades
  • 5-6 små, kogte rejer
  • ½-1 tsk. sort kaviar
  • Karse – eller purløg eller dild
  • Salt og peber

 

Sådan laver du smørrebrød med æg 

1. Læg skiftevis æg- og tomatskiver taglagt på salatbladet. 

2. Pynt med mayonnaise, ansjos, rejer, kaviar og karse. 

3.  Drys med salt og peber.

 

Hvis du kunne li' denne opskrift kan du også prøve vores opskrif på dyrelægens natmad eller måske æggesalat, som også smager rigtig godt på et stykke smørrrebrød.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
Navn på opskrift
Smørrebrod
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid

x