Svin og svinekød
Svin – nærmest det danske nationaldyr. Der er over 12.000.000 svin i Danmark, og vi bruger dem herhjemme og vi bruger dem til eksport. Når vi siger svin, så mener vi for det meste tamsvin eller grise, men svinet stammer jo fra det vi kalder vildsvinet. Vildsvinet udgør dog kun en meget lille nærmest mikroskopisk andel af svinebestanden i Danmark.
Svin i kosten
Svin er meget mere en stegt flæsk og flæskesvær. Nedenfor kan du se de retter og opskrifter vi har her på siden, der er baseret på svin.

Tonkatsu
Tonkatsu er en japansk opfindelse. Tonkatsu serveres ofte som en del af et helt måltid med kål, suppe, ris og syltede agurker. Det er en paneret kotelet med tonaktsu sauce

Flæskesteg i airfryer
Når du tilbereder din flæskesteg i airfryer, får den både dejligt saftigt kød og sprød svær. Og det helt uden at koge sværen eller nogle af de andre gode råd,

Skinkeschnitzel
Skinkeschnitzler skæres af inderlåret på grisen. Det er et magert stykke kød og kan ved for kraftig stegning derfor også blive meget tørt og sejt at tygge i. Du kan

Mørbrad i ovn
Mørbrad i ovn – Tit når jeg laver mørbrad, så er det enten som bøffer eller som fyldt – som regel med persille, men også nogle gange med svesker. Og det

Spareribs
Spareribs er ikke kun grillmad. Det er de også, men de kan også sagtens tilberedes i en dyb pande på komfuret og så en tur under grillelementet i ovnen. Og med

Svensk pølseret
Hotdog pølser er nok de billigste, og de kan også sagtens bruges med mindre du gerne vil have nogle med et lavere indhold af fedt. Historien om Svensk pølseret Svensk

Boller i karry
Boller i karry er en rigtig dansk klassiker, som de fleste begynder at elske som barn og stadig holder af som voksen. Det er nemt at lave boller i karry,

Kogt hamburgerryg
Kogt hamburgerryg forveksles tit med kogt skinke. Men skinken kommer fra grisens bagparti og hamburgerryggen fra ryggen. Men faktisk så opstod det industrielle produkt, hamburgerryg, som en erstatning for skinken,

Langtidsstegt svinekam
Langtidsstegt svinekam – Det sværeste ved langtidsstegt svinekam er at få sværen sprød. Her må du ty til grillen, og så skal du være påpasselig og holde øje, for ellers

Skinkeculotte
Skinkeculotte skæres af yderlåret fra skinken på grisen. Det er magert og reelt kød, som kan blive ekstremt mørt og velsmagende. Helst skal culotten være rosa i midten med en

Rullesteg
Ahoy, madelskere! 🍴 Har du nogensinde tænkt over, hvad der sker, når en italiener, en dansker og en eventyrlysten kok går ind i et køkken? Nej, det er ikke starten

Pastasalat med skinke
Pastasalat med skinke – endnu en pastasalat i rækken af mine favoritter. Jeg har muligvis nævnt det før – jeg er vild med pastasalater. Det er jeg fordi, de er

Flæskesteg på gasgrill
Flæskesteg på gasgrill – Nakkesteg, svinekam, ribbensteg eller bare en flæskesteg med sprøde svær. En ordentlig gris har mange udskæringer af steg, men hvilken en er egentlig den rigtige, hvis du

Medisterpølse
Medisterpølse – Det er ikke raketvidenskab at stege en medisterpølser – og så alligevel, for hvem har ikke prøvet at stå med en medisterpølse, der nærmest er eksploderet. Det vil du

Skinkesalat
Skinkesalat er det, man kalder en pålægs- eller mayonnaisesalat. En ”smattet” slags pålæg, der får sin konsistens fra bl.a. mayonnaise. Der er selvfølgelig skinke i. Der findes mange opskrifter på skinkesalat,

Langtidsstegt flæskesteg
Langtidsstegt flæskesteg. Det er blevet trendy med alt fra langtidsstegt kylling til langtidsstegt lammekølle og altså også langtidsstegt flæskesteg. Det giver som regel et saftigere resultat, hvis du da ikke

Bagt fisk og porrer med lufttørret skinke – klimavenlig
Bagt fisk og porrer med lufttørret skinke – klimavenlig. Vil du lave klimavenlig mad, er der meget at tænke på. Det handler jo ikke kun om koprutter, transport og økologi.

Skinkestang
Skinkestang – Så er der dømt de glade 80’ere med lørdagskylling, fransk hotdog og skinkestang. En fed og flettet én af slagsen, for det er sådan vi kan lide skinkestang. Og

Hamburgerryg eller skinke på grill
Hamburgerryg eller skinke på grill. Det er nemt at lave skinke eller hamburgerryg på grillen. Lige så nemt som at lave den i en ovnen. Så skal der hygges igennem

Flæskesteg på grill
Flæskesteg på grill. At smide en flæskesteg på grillen kan nok afskrække en del, for hvad med den sprøde svær? Men du kan sagtens få sprød svær på stegen i grillen. Og

Stegt flæsk på grill
Ligesom du kan lave stegt flæsk i ovnen, kan du også lave stegt flæsk på grill. Det burde måske så hedde grillet flæsk. Det tager nogenlunde den samme tid, som

Svinekotelet
Svinekotelet er en klassiker i mange hjem rundt om i verden, og med god grund. Denne saftige og smagfulde del af svinet kan tilberedes på utallige måder, men denne opskrift

Frikadeller
Der er ingen frikadeller der smager så godt som mors hjemmelavede. Måske fordi det er dem man har smagt flest gange op igennem barndommen. For der er ingen tvivl om at frikadeller

Svinemørbrad på grill
Når du steger hele stykker kød, for eksempel svinemørbrad på grill, kommer du sikkert ofte ud for, at nogle vil have det mere eller mindre stegt end andre. Hvis du

Kogt skinke
Kogt skinke er noget af det nemmeste i verden at lave. Tilbehøret kan måske være vanskeligt, men skinken … den er nem. Trods det smager den jo vanvittigt godt. Den

Stegt flæsk med persillesovs
Stegt flæsk med persillesovs – Sprødt flæsk stegt på pande, grill eller i ovn, serveret med hvid sovs med hakket persille i har danskerne valgt til Danmarks nationalret – sjovt

Porchetta
Porchetta er en italiensk grisesteg. Oftest bruges slaget, som krydres og rulles uden om krydderier, krydderurter osv. Men du kan også bruge metoden på en flæskesteg, som du garnere med

Nakkefilet
Nakkefilet er et stykke kød – eller en steg – der skæres af nakkekammen på en gris. Svær og fedt fjernes, hvilket gør det til et magert stykke kød. Nakkefileten kan

Svinekæber
Hvis du fortæller dine teenagedøtre, at der er svinekæber på menuen, er der stor sandsynlighed for, at de finder en veninde at spise hos eller smutter forbi den lokale pizzapusher. Men

Flæskestegssandwich
Flæskestegssandwich er en god anvendelse af resterne fra flæskestegen dagen før, hvad enten det er god, saftig flæskesteg af nakke- eller svinekam eller en god, gammeldags ribbenssteg. Fyldet i en flæskestegssandwich kan variere.

Pølsehorn
Pølsehorn – Den der har fået ideen med at pakke dej omkring en pølse og derefter bage hele herligheden, er intet mindre end genial, vil jeg vove at sige. Der

Stegt flæsk
Danmarks nationalret – stegt flæsk med persillesovs. Retten er så populær, at den har sin egen sang – det har bøf med løg nu også. Hos os spiser vi så sjældent, vel nærmest

Enebærgryde
Enebærgryde – Jeg ved egentlig ikke rigtig, hvor enebærgryden stammer fra, om den overhovedet har nogen historie med sig. Måske har den sneget sig ind i danskernes hjerte i 60’erne,

Æblekoteletter i karry
Æblekoteletter i karry – Når jeg kommer sent hjem fra arbejde, kan jeg godt lide at det er let at lave aftensmad, samtidig med den smager virkelig godt og når retten

Koteletter i fad
Ah, koteletter i fad! Den ret, der får selv den mest uerfarne kok til at føle sig som en gourmetchef og den mest kræsne teenager til at spørge om sekunder.

Flæskesteg
Flæskesteg med sprød svær…Det er altid det der går galt! Sværen blev ikke sprød! Der findes et hav af mere eller mindre gode råd til hvordan du får den pokkers

Svinemørbrad i ovn
Svinemørbrad i ovn – Mørbrad er et stykke taknemmeligt kød. Du kan spise det stegt, fyldt, indbagt eller svøbt. Som hel eller som bøffer. Du kan også hakke den i

Glaseret skinke
Glaseret skinke eller hamburgerryg? Og nej, hamburgerryg og skinke er ikke det samme selvom man i mange tilfælde kan lave det efter samme opskrift. Hamburgerryggen er skåret af mellemkammen og skinken er
Lidt mere om svin
Svin er en videnskab – særligt i et land som Danmark. Nedenfor kan du læse lidt mere om svin.
Svin har mange betegnelser og de færreste ved hvad de står for. Nedenfor er der en lille oversigt:
Hansvinet
- Orne: Voksent han-svin der ikke er kastreret.
- Galt: Voksent han-svin der er kastreret.
Hunsvinet
- So: Voksen hun-svin der har “faret” dvs født.
- Polt: Hun-svin, som ikke har været drægtigt.
- Gylt: Hun-svin, som er eller har været drægtig, men som endnu ikke har “faret” endnu.
Unger
- Pattegris: Lille gris der dier hos moder-dyret.
- Smågris: Gris der ikke længere dier hos modersoen og vejer op til ca. 30-40 kg.
Svin i religion
Der er flere religioner hvor svin betragtes som urene dyr, og som derfor ikke bør blive benyttet som spise.
Der er forbud mod at spise svin i de abrahamistiske religioner. Dvs. de religioner der forbindes med Abraham.
- Kristendom
- Jødedom
- Islam
Det er dog langt fra alle udøvere af de tre religioner, der rent faktisk overholder svineforbuddet, og det er nok mest traditioner og helt ortodokse læsninger af de religiøse skrifter, der gør at nogle stadig ikke spiser svin.