Svin og svinekød
Svin – nærmest det danske nationaldyr. Der er over 12.000.000 svin i Danmark, og vi bruger dem herhjemme og vi bruger dem til eksport. Når vi siger svin, så mener vi for det meste tamsvin eller grise, men svinet stammer jo fra det vi kalder vildsvinet. Vildsvinet udgør dog kun en meget lille nærmest mikroskopisk andel af svinebestanden i Danmark.
Svin i kosten
Svin er meget mere en stegt flæsk og flæskesvær. Nedenfor kan du se de retter og opskrifter vi har her på siden, der er baseret på svin.

Svensk pølseret
Hotdog pølser er nok de billigste, og de kan også sagtens bruges med mindre du gerne vil have nogle med et lavere indhold af fedt. Historien om Svensk pølseret Svensk

Boller i karry
Boller i karry er en rigtig dansk klassiker, som de fleste begynder at elske som barn og stadig holder af som voksen. Det er nemt at lave boller i karry,


Skinkestang
Skinkestang – Så er der dømt de glade 80’ere med lørdagskylling, fransk hotdog og skinkestang. En fed og flettet én af slagsen, for det er sådan vi kan lide skinkestang. Og

Mørbradgryde
Mørbradgryde opskrift – Mørbrad har altid været en dyr og fin spise til aftensmad, men svinemørbraden er ikke længere så kostbar endda, og den kan række til aftensmad til i

Frikadeller
Der er ingen frikadeller der smager så godt som mors hjemmelavede. Måske fordi det er dem man har smagt flest gange op igennem barndommen. For der er ingen tvivl om at frikadeller

Porchetta
Porchetta er en italiensk grisesteg. Oftest bruges slaget, som krydres og rulles uden om krydderier, krydderurter osv. Men du kan også bruge metoden på en flæskesteg, som du garnere med

Nakkefilet
Nakkefilet er et stykke kød – eller en steg – der skæres af nakkekammen på en gris. Svær og fedt fjernes, hvilket gør det til et magert stykke kød. Nakkefileten kan

Svinekæber
Hvis du fortæller dine teenagedøtre, at der er svinekæber på menuen, er der stor sandsynlighed for, at de finder en veninde at spise hos eller smutter forbi den lokale pizzapusher. Men


Pølsehorn
Pølsehorn – Den der har fået ideen med at pakke dej omkring en pølse og derefter bage hele herligheden, er intet mindre end genial, vil jeg vove at sige. Der

Stegt flæsk
Danmarks nationalret – stegt flæsk med persillesovs. Retten er så populær, at den har sin egen sang – det har bøf med løg nu også. Hos os spiser vi så sjældent, vel nærmest

Enebærgryde
Enebærgryde – Jeg ved egentlig ikke rigtig, hvor enebærgryden stammer fra, om den overhovedet har nogen historie med sig. Måske har den sneget sig ind i danskernes hjerte i 60’erne,


Flæskesteg
Flæskesteg med sprød svær…Det er altid det der går galt! Sværen blev ikke sprød! Der findes et hav af mere eller mindre gode råd til hvordan du får den pokkers

Svinemørbrad i ovn
Svinemørbrad i ovn – Mørbrad er et stykke taknemmeligt kød. Du kan spise det stegt, fyldt, indbagt eller svøbt. Som hel eller som bøffer. Du kan også hakke den i

Glaseret skinke
Glaseret skinke eller hamburgerryg? Og nej, hamburgerryg og skinke er ikke det samme selvom man i mange tilfælde kan lave det efter samme opskrift. Hamburgerryggen er skåret af mellemkammen og skinken er
Lidt mere om svin
Svin er en videnskab – særligt i et land som Danmark. Nedenfor kan du læse lidt mere om svin.
Svin har mange betegnelser og de færreste ved hvad de står for. Nedenfor er der en lille oversigt:
Hansvinet
- Orne: Voksent han-svin der ikke er kastreret.
- Galt: Voksent han-svin der er kastreret.
Hunsvinet
- So: Voksen hun-svin der har “faret” dvs født.
- Polt: Hun-svin, som ikke har været drægtigt.
- Gylt: Hun-svin, som er eller har været drægtig, men som endnu ikke har “faret” endnu.
Unger
- Pattegris: Lille gris der dier hos moder-dyret.
- Smågris: Gris der ikke længere dier hos modersoen og vejer op til ca. 30-40 kg.
Svin i religion
Der er flere religioner hvor svin betragtes som urene dyr, og som derfor ikke bør blive benyttet som spise.
Der er forbud mod at spise svin i de abrahamistiske religioner. Dvs. de religioner der forbindes med Abraham.
- Kristendom
- Jødedom
- Islam
Det er dog langt fra alle udøvere af de tre religioner, der rent faktisk overholder svineforbuddet, og det er nok mest traditioner og helt ortodokse læsninger af de religiøse skrifter, der gør at nogle stadig ikke spiser svin.