Svin og svinekød

Svin – nærmest det danske nationaldyr. Der er over 12.000.000 svin i Danmark, og vi bruger dem herhjemme og vi bruger dem til eksport. Når vi siger svin, så mener vi for det meste tamsvin eller grise, men svinet stammer jo fra det vi kalder vildsvinet. Vildsvinet udgør dog kun en meget lille nærmest mikroskopisk andel af svinebestanden i Danmark.  

Svin i kosten

Svin er meget mere en stegt flæsk og flæskesvær. Nedenfor kan du se de retter og opskrifter vi har her på siden, der er baseret på svin.

 
 

Pastasalat med skinke kan du både lave med skinke eller hamburgerryg. Det er en klassisk resteret, og hvis du har noget hamburgerryg eller skinke til overs, så er den her pastasalat med skinke en rigtig god mulighed. I denne variant af pastasalat med skinke får du både feta, basilikum og ja så er der også drueagurker i! 

Retten tager ikke mere end 25 minutter at lave, og går glimrende som frokost eller en let aftensmad!

 

Rullesteg – Denne opskrift af rullesteg med svesker er faktisk inspireret af den italienske ret porchetta. Der er nemlig holdt fast i svær hele vejen rundt om rullestegen. Udover svesker får du i denne rullesteg både en masse lækre krydderier og krydderurter og så får du også en god portion skalotteløg.

Du kan se billedet af den lækre rullesteg her:

Mørbradgryde

Mørbradgryde – Lavet fra svinemørbrad. Mørbraden sidder på indersiden af rygsøjlen. Det er en muskel og den er et rigtig eftertragtet stykke på svinet. I denne opskrift eller rettere opskriftssamling om mørbradgryde finder du 5 lækre varianter af Danmarks favorit svineret. Mørbradgryde kan her både findes som en traditionel ret eller i en italiensk variant af mørbradgryde såvel som en LCHF version. Læs mere om mørbradgryde ved at klikke på indledende link eller billedet af den italienske mørbradgryde nedenfor:  

mørbradgryde

Mørbradgryde

Svinekæber

Svinekæber – Navnet har skræmt mange væk. Det er faktisk synd for det er en af de mest delikate retter når tilberedt korrekt. Svinekæber er i bund og grund en muskel, og der er masser af bindvæv som skal behandles, men når det er gjort så bliver svinekøber så møre at de smelter på tunge som smør. Her får du en opskrift på svinekæber, der kan hjælpe dig med netop det. svinekæber

Skinkestang

Skinkestang – Der er ikke noget mere 80’er agtigt for mig end skinkestang. Skinkestangen er tæt på det bedste jeg kan huske fra 80’erne. Denne her opskrift på skinkestang er tro mod den retro stil med champignoner, skinke, purløg og masser af butterdej. Bedre bliver det ikke. Du kan klikke på billedet af skinkestangen nedenfor for at se opskriften. skinkestang

Glaseret Skinke

Glaseret skinke – eller hamburgerryg som den også er kendt som – kommer fra en udskæring af svinets lår. Den her opskrift er supersimpel: Du skal bruge cirka 650 gram  skinke en god portion sennep – vi foretrækker dijon – lidt puddersukker og salt, og så er du parat til at lave glaseret skinke.  Glaseret skinke er en traditionel dansk ret, som er særligt ofte spist om julen. Personligt så er jeg ikke så vild med den varme skinke, men til gengæld elsker jeg en sommerfrokost, hvor der serveres kold glaseret skinke, salater inklusiv en kold kartoffelsalat akkompagneret af mild øl – fx. en belgisk hvedeol eller en helt klassisk lys dansk lagerøl som en almindelig Carlsberg eller Tuborg til. Nedenfor kan du se den glaserede skinke og du kan bare klikke på billedet. Glaseret skinke

Flæskesteg

Flæskesteg er en af de mest klassiske svineretter. Flæskestegen er udskåret af nakken eller ryggen på svinet. Flæskesteg er en ret, der særligt spises i højtiderne og særligt i julen spises der ofte flæskesteg. Her på siden har vi udviklet en opskrift hvor flæskestegen får en sprød svær. Det er her nøglen til en god flæskesteg ligger. Du kan finde opskriften på flæskesteg ved  klikke på billedet af flæskesteg nedenfor. flæskesteg

Porchetta

Porchetta er italienernes svar på flæskesteg. Den er noget mere krydret, men på rigtig mange måder minder porchetta rigtig meget om den danske flæskesteg. Hvis du har lyst til at variere den klassiske flæskesteg, så prøv med italienernes variant porchetta. Du kan se et billede af porchetta nedenfor.

porchettaSvinemørbrad i ovn

Svinemørbrad i ovn – Igen er det den lækre mørbrad, der udnyttes. I vores opskrift på svinemørbrad i ovn skal svinemørbraden marineres, men det behøves ikke at være langtidsmarinering. Alt du skal bruge for at lave svinemørbrad i ovn er en svinemørbrad, lidt hvidløg, lidt brun farin, en smule sojasauce og lidt chili. Så er du klar til at lave svinemørbrad i ovn. Bare klik på billedet af svinemørbrad i ovn nedenfor. svinemørbrad i ovn

Frikadeller

Frikadeller – Ja det er nærmest en højhellig dansk nationalret… og er den så alligevel så national… måske. Frikadeller og frikadelleopskrifter er familiers egne, og de er gået i arv fra mor til datter og i de nyere tidere også fra mor til søn. Det vil sige, at der findes så mange forskellige lokale varianter af frikadeller og frikadelleopskrifter, og det næsten er svært med en fælles opskrift over hele den danske nation på frikadeller. Det sagt så har vi alligevel lavet en opskrift på frikadeller her, der er ret basic. Du kan finde opskriften eller rettere de to opskrifter på frikadeller ved at klikke på billedet nedenfor. frikadeller

Svensk pølseret

Svensk pølseret – Det er nok ikke den ret de fleste tænker på ved opskrifter på svin, men det er ikke desto mindre hvad en svensk pølseret er. Svensk pølseret er lavet med pølser, og det er en typisk ungdomsret. Det mest svenske ved retten svensk pølseret er i øvrigt navnet – det er en ærkedansk ret, der har fået det noget svenskklingende navn. Du kan finde retten ved at klikke på linket ovenfor eller billedet af svensk pølseret nedenfor. svensk pølseret

Koteletter i fad

Koteletter i fad – Det er efter min bedste overbevisning den klart lækreste måde at lave koteletter på: Koteletter i fad. Koteletter er noget af det magreste på svinet, hvilket gør at det ofte bliver overstegt. Til gengæld fastholdes det saftige i koteletter i fad. Du kan finde koteletter i fad via linket ovenfor eller blilledet nedenfor af koteletter i fad. koteletter i fad

Enebærgryde

Enebærgryde – Dette er faktisk en af min favoritretter med svinekød. Trods navnet er der faktisk ikke mange enebær i enebærgryde. Til gengæld er der meget svinekød i retten. Enebærgryde havde sin storhedstid i 60’erne, men mit bud er den er ved at vinde indpas igen, da det er fantastisk vinterret, der er rig på smag og substans. Klik på linket ovenfor eller billedet nedenfor af enebærgryde.

enebærgryde

Enebærgryde

 

Stegt flæsk

Stegt flæsk – Vi kommer ikke uden om denne ret, og når det kommer til stykket, så elsker langt de fleste af os stegt flæsk med persillesovs og hvide kartofler. Det er dog vigtigt at stegt flæsk laves ordentlig og ikke bliver en tør og kedelig omgang, hvilket man alt for ofte oplever på restaurationer, hvor der serveres stegt flæsk ad libitum. Du kan finde vores opskrift på stegt flæsk via linket ovenfor eller billedet nedenfor af stegt flæsk. stegt flæsk

Flæskestegssandwich

Flæskestegssandwich – For mig har den her ret i høj grad været en dagen derpå ret. Flæskestegssandwich er en ret jeg gerne laver når tømmermændene så småt begynder at ligge sig efter en julefrokost eller lignende, og der er lidt flæskesteg left overs i køleskabet. Flæskestegssandwich er dejlig saltet og minder dejligt meget om en burger. flæskestegssandwich

Medisterpølse

Medisterpølse – Ja hvor svært kan det lige være? Faktisk så er der lige et par ting man skal have styr på når man steger medisterpølse. Her får du vores råd til medisterpølse. medisterpølse

Nakkefilet

Nakkefilet – Der en del forskellige måder at lave nakkefilet på, men den rigtige i min verden er en langtidsstegt nakkefilet i ovn. Den er ikke hurtig at lave men til gengæld er langtidsstegt nakkefilet super lækker og ren mums.

nakkefilet

Boller i karry

Boller i karry – I 2014 blev boller i karry nomineret til Danmarks nationalret, men vandt ikke titelen, men det fortæller noget om hvor central en position boller i karry har i det danske køkken. Denne opskrift på boller i karry er lidt stærk, og du kan også bruge hakket kalv enten som alternativ til flæsk eller sammen med.

boller i karry

Pølsehorn

Pølsehorn – Når ungerne er ved at gå sukkerkolde, så er noget af det jeg gør altid at hive en lille pose med pølsehorn op fra fryseren. Der er nærmest ikke noget, der kan få sat mere balance på børn i ubalance med lidt nemt og hurtigt mad, og her er pølsehorn en rigtig god ret. Når jeg laver pølsehorn laver jeg altid 3 gange så stor portion som noteret i opskriften her, og så fryser jeg langt de fleste, og så ligger de og er parat til backup i de stunder, hvor jeg ikke lige har været forudseende nok eller vi har en lang biltur foran os eller hvad det nu kunne være. I de situationer er pølsehorn en ren lifesaver.

pølsehornLidt mere om svin

Svin er en videnskab – særligt i et land som Danmark. Nedenfor kan du læse lidt mere om svin. Svin har mange betegnelser og de færreste ved hvad de står for. Nedenfor er der en lille oversigt:

Hansvinet

  • Orne: Voksent han-svin der ikke er kastreret.
  • Galt: Voksent han-svin der er kastreret.

Hunsvinet

  • So: Voksen hun-svin der har “faret” dvs født.
  • Polt: Hun-svin, som ikke har været drægtigt.
  • Gylt: Hun-svin, som er eller har været drægtig, men som endnu ikke har “faret” endnu.

Unger

  • Pattegris: Lille gris der dier hos moder-dyret.
  • Smågris: Gris der ikke længere dier hos modersoen og vejer op til ca. 30-40 kg.

Svin i religion

Der er flere religioner hvor svin betragtes som urene dyr, og som derfor ikke bør blive benyttet som spise. Der er forbud mod at spise svin i de abrahamistiske religioner. Dvs. de religioner der forbindes med Abraham.

  • Kristendom
  • Jødedom
  • Islam

Det er dog langt fra alle udøvere af de tre religioner, der rent faktisk overholder svineforbuddet, og det er nok mest traditioner og helt ortodokse læsninger af de religiøse skrifter, der gør at nogle stadig ikke spiser svin.

x