Nakkefilet er et stykke kød – eller en steg – der skæres af nakkekammen på en gris. Svær og fedt fjernes, hvilket gør det til et magert stykke kød. Nakkefileten kan tilberedes på mange måder.
Min favorit er at langtidsstege den – det er måske ikke helt i hurtigmums ånd, men se sådan på det, at forarbejdet er hurtigt gjort. Bagefter står den jo bare og hygger sig selv og forkæler dig med den skønneste velduft, som får mundvandet til at løbe vildere og vildere.

Langtidsstegt nakkefilet – opskrift
Ingredienser
- 1-1½ kg nakkefilet – hvis den er større skal du beregne mere tid
- 2½ spsk. fennikelfrø
- 1 spsk. rosmarin
- 2 svinebouillonterninger
- ¾ dl tomatketchup
- 3 spsk. brun farin
- 1 tsk. chilipulver
- Lidt fedtstof til bruning
- 2 fed hvidløg
- 1 fennikel
- 200 g champignoner eller andre svampe
- 2 laurbærblade
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 2 stjerneanis
- 1 l vand
- Salt og peber
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 90° C almindelig varme, ikke varmluft.
- Fjern evt. overflødigt fedt på nakkefileten.
- Bland 2 spsk. fennikelfrø, rosmarin, bouillonterninger og lidt salt og peber i en morter, til du har en nogenlunde ensartet rub.
- Gnid rubben godt ind i nakkefileten.
- Bland ketchup, farin og chilipulver til en marinade, og smør den på nakkefileten. Evt. overskydende marinade kan du smøre på i løbet af stegetiden eller bruge i sovsen.
- Varm fedtstoffet op, og brun nakkefileten på alle sider – det tager ikke ret lang tid, så vend hurtigt, så den ikke bliver branket. Du kan også brune den i ovnen ca. 15 minutter på hver side ved 220° C. Jeg synes, det er hurtigere og nemmere på en pande.
- Hak hvidløgsfeddene, skær fenniklen i skiver og champignonerne ligeså, og kom dem i bunden af en gryde eller bradepande – noget som kan tåle at komme i ovnen – sammen med de sidste fennikelfrø, laurbærblade, kardemomme og stjerneanis samt lidt salt og peber.
- Læg den brunede nakkefilet oven på, og tilsæt vand, til det næsten rammer kødet.
- Sæt nakkefileten i ovnen, og lad den stege i ca. 5 timer, til den når en kernetemperatur på 80° C – vend fileten undervejs.
Nakkefileten bliver så mør og saftig, som du aldrig har fået den før.
Lav en brun sovs kogt på den siede fond fra nakkefilet. Server med kartofler – f.eks. hasselbackkartofler – dampede grøntsager eller en lækker salat – f.eks. en bønnesalat.
Langtidsstegning – hvorfor og hvordan
Når du langtidssteger, bibeholder du al saft og kraft og dermed smag inde i kødet. Det gør du, fordi den lave temperatur sørger for, at bindevævet opløses langsomt. Det er derfor vigtigt at bruge et stegetermometer, så du kan tjekke temperaturen i kødet. Temperaturen bør ikke stige med mere end 10 grader pr. time – og endnu mindre, hvis du vil stege i endnu længere tid. Tjek derfor efter en time, om temperaturen er steget som ønsket. Skru op eller ned for varmen, hvis ikke den er.
En reaktion
Perfekt når familien lige skal på lille udflugt .så er stegen færdig ved hjemkomst.