Svinekotelet

En svinekotelet er flere ting. Både hvor den er skåret på grisen og selvfølgelig også tilberedningen. Som regel er den stegt på pande, grill eller i ovn, men hvordan, hvor meget og i hvad er meget forskelligt.

Når vi snakker svinekotelet, er de billigste koteletter nakkekoteletter og fadkoteletter – de koster nogenlunde det samme. Nakkekoteletterne er skåret af grisens nakkefilet. De har en fin fedtmarmorering, som giver god saft og kraft til kødet. Fadkoteletter er skåret af kammen. De har fedtkant og er møre og smagfulde og særdeles velegnede til koteletter i fad – sjovt nok.

Annonce

Endelig er der også dem, man kalder skaftkoteletter. De er også skåret af kammen, men med ben på. Normalt anbefales det ellers, at man steger koteletter uden ben, da kødet inde ved benet ellers ikke når at blive mørt samtidig med resten af koteletten. Jeg synes koteletter med ben smager skønt. De er så også noget dyrere end de to andre slags. For ikke alene har de en højere kilopris, der er også mindre kød pr. kilo, da benet jo også vejer med.

svinekotelet

Svinekotelet – gourmetsaltet og intervalstegt

Der kan siges meget om koteletter. Og der kan siges endnu mere om tilberedningen. Der kan også siges meget om gourmetsaltning og intervalstegning. Nogle mener det er spild af tid, jeg synes, at det gør en forskel, og at det smager skønt, men du kan jo selv vurdere.

Ingredienser til 4 personer

  • 4 koteletter – gerne med skaft
  • ½-1 tsk. fint salt
  • 1½ spsk. olivenolie
  • 20 g smør

Fremgangsmåde

  1. Dup koteletterne tørre, og bank dem evt. lidt, hvis de er meget tykke.
  2. Fordel saltet på dem, og gnid det godt ind i hver kotelet.
  3. Pak koteletterne ind i husholdningsfilm eller i en pose, og læg dem i køleskabet i 1 time.
  4. Varm olien på en grillpande, og brun koteletterne på begge sider.
  5. Kom smørret ved, skru lidt ned, og steg koteletterne i 2-3 minutter på hver side – hæld evt. det brune, smeltede smør over koteletterne med en ske, mens de steger.
  6. Tag panden af varmen og koteletterne af panden, og lad dem hvile i 5 minutter.
  7. Varm grillpanden op igen, og steg koteletter ca. 5 minutter på hver side – afhængig af tykkelse.
  8. Hæld igen gerne smeltet fedtstof over koteletterne, mens de steger.
  9. Tag koteletterne af panden, og lad dem hvile i 5 minutter mere, hvorefter de er spiseklar.

Hvad er gourmetsaltning?

Gourmetsaltning er en mild forsaltning. Saltet øger vandbindingsevnen i kødet, hvilket betyder, at kødet bliver mere mørt. Om det bidrager noget til smagen, er der delte meninger om. Altså salt giver jo smag, men salt kan jo også bare tilsættes under tilberedning.

Men i hvert fald giver det et mere mørt stykke kød, og det er da ikke at foragte.

Hvad er intervalstegning?

Intervalstegning bruges ofte til større stykker kød – f.eks. en culottesteg. Det går i al sin enkelthed ud på at stege kødet i intervaller, altså lægge det på panden, grillen eller i ovnen, fjerne det fra varmen, lægge det tilbage i varmen og så fremdeles. Det mørner kødets fiberstruktur. Metoden er derfor velegnet til kød, der har tendens til at blive sejt. Og kan altså også bruges til koteletter.

Forberedelsestid: 1 time

Tilberedningstid: 30 minutter

Hvis du er vild med svinekød, så kan vores andre retter med svinekød måske lige være noget for dig. Se 5 retter med svinekød her.

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Svinekotelet
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here