Opskrift på gammeldags frikadeller uden æg
Ingredienser
- 500 g hakket flæskesmåkød
- 1 løg
- 3 spsk. hvedemel
- Vand – til farsen har den rette konsistens hvilket er ca. 1-1½ dl
- Salt og peber
- Smør/margarine til stegning – hvis du ikke laver dem i ovnen
- evt salvie eller anden krydderurt
Sådan gør du
- Kom det hakkede kød i en skål.
- Skær løget i små tern, og kom dem ned til kødet.
- Tilsæt mel, vand, salt og peber og rør med ske eller el-pisker til farsen har en god fast og sammenhængende konsistens. Kong Hans tippet: Tilsæt snittet frisk salvie eller en anden krydderurt du kunne tænke dig at bruge.
- Lad smørret brune af på en stege pande.
- Form farsen til frikadeller med en ske i en størrelse som du synes, er passende, og læg dem i det brunede smør.
- Steg frikadellerne i 5-6 minutter på hver side ved jævn varme til de er gennemstegte. Vend gerne et par gange undervejs.
Der er ingen frikadeller der smager så godt som mors hjemmelavede. Måske fordi det er dem man har smagt flest gange op igennem barndommen. For der er ingen tvivl om at frikadeller er blandt de meste spiste retter i Danmark. Den har da også tidligere været kåret til Danmarks nationalret.
En god egenskab ved frikadeller er at de kan varieres i det uendelige afhængig af hvad du kommer i farsen. Nelliker og syltet appelsinskal til julefrikadellerne, revet gulerod og havregryn til de sunde frikadeller, hakket spinat og krydderurter i de grønne frikadeller, hvidløg og chili i de krydrede frikadeller og så videre.
Frikadeller i ovn
Du kan med fordel stege frikadeller i ovn. Der kan være flere på samme ”pande”, de passer sig selv. Derfor kan du tilberede noget lækkert tilbehør imens. På samme tid sparer du også fedtstoffet – hvis altså du ikke bruner dem på panden først.
Hvis du vil stege dine frikadeller i ovnen, kan du lægge dem på en bageplade beklædt med bagepapir. De skal have ca. 15 minutter – afhængig af størrelsen – ved 220° C (varmluftsovn).
Velbekomme!
Alternativt kan du prøve opskriften på blomkålsfrikadeller, som du kan finde her.
Forberedelsestid: 10 minutter
Tilberedningstid: 30 minutter
Opskrift på frikadeller med æg og mælk
Der er ikke den store forskel, og hvis du er mere til versionen med æg og mælk, så skal du læse med her:
Ingredienser til ca. 16 frikadeller
- 500 g hakket flæskesmåkød
- 1 æg
- 2½ spsk hvedemel
- 1 løg
- Letmælk eller minimælk
- 1 tsk salt
- 1 tsk peber
- smør eller margarine til stegning
- evt frisk salvie eller anden krydderurt
Sådan laver du frikadeller med æg
Det er stort set samme procedure som i opskriften ovenfor
- Kom det hakkede flæskekød i en skål og tilsæt salt og peber.
- Skær løget i små tern, og kom dem ned til kødet.
- Tilsæt mel, æg, mælk og rør med ske eller el-pisker til farsen har en god fast og sammenhængende konsistens. Kong Hans tippet: Tilsæt snittet frisk salvie eller en anden krydderurt du kunne tænke dig at bruge.
- Lad smørret brune af på en stege pande.
- Form farsen til frikadeller med en ske i en størrelse som du synes, er passende, og læg dem i det brunede smør.
- Steg frikadellerne i 5-6 minutter på hver side ved jævn varme til de er gennemstegte. Vend gerne et par gange undervejs. Tip: Tag en ske og benyt fedtstoffet til at hælde over frikadellerne med
Tager lige så lang tid (eller kort tid om du vil):
Forberedelsestid: 10 minutter
Tilberedningstid: 30 minutter
Her kan du se videoopskriften på frikadeller! Du kan også se opskriften på youtube her.
Tilbehør til frikadeller
Den her ret går rigtig godt til rigtig meget forskelligt tilbehør. Her får du nogle forslag til lækkert tilbehør:
Varm kartoffelsalat – En af mine personlige favorittilbehør er varm kartoffelsalat. Det er lige det mere spændende end helt almindelige kartofler, og spiser måltiddet lidt mere op.
Hasselbackkartofler – Hasselbackkartofler eventuelt krydret lidt med dine favoritkrydderier. Det her er en rigtig god kombination, og du kan sagtens tilføje en god portion brun sovs eller rødvinssauce til måltidet.
Tabouleh – Det her er en rigtig lækker mellemøstlig salat med bulgur. Den er lidt syrlig i det og giver noget friskhed, som går rigtig godt hånd i hånd med den klassiske danske nationalret.
Spinatsalat – Et andet tilbehør som går rigtig godt er spinatsalat. Denne her variant af spinatsalat er med avocado og gedeost.