Varm kartoffelsalat

Varm kartoffelsalat – Det med mad har ligesom alt andet noget med trends og mode at gøre. Nogle retter forbliver populære for evigt – lidt ligesom cowboybukser – mens andre forsvinder lidt i baggrunden – ligesom kassebukser.

Varm kartoffelsalat hører nok lidt til denne kategori – dog ikke helt ud som kassebukserne, men det er ikke noget man ofte ser på madbordet længere.

Annonce

varm kartoffelsalat

Det var det til gengæld, da jeg var barn. Vi fik det som oftest til røde pølser – dengang skulle pølserne være røde, de blege smagte bare ikke lige så godt. Om det var den røde farves skyld, skal jeg lade være usagt, men den røde pølse er jo stadig populær.

Varm kartoffelsalat med pølser – opskrift

Den traditionelle varme kartoffelsalat er dog nok i højere grad skiftet ud med kold kartoffelsalat eller en varm med hvidvin og friske krydderurter eller lignende. Men her vil jeg lade mig lulle tilbage til min barndom og give dig min – og min mors – opskrift på traditionel varm kartoffelsalat.

Ingredienser til 4 personer

  • 800 g kartofler – gerne nogle med en fin, tynd skræl, hvis du vælger ikke at fjerne skrællen
  • 1 løg
  • 25 g smør eller margarine
  • 2 dl mælk – bouillon eller vand kan også bruges, men min mor brugte mælk
  • ¼ dl eddike
  • Sennep
  • Salt og peber

Sådan laver du varm kartoffelsalat

  1. Skrub og skyl kartoflerne, eller skræl dem.
  2. Kog dem næsten møre – de må for Guds og kogekonens skyld ikke koge ud.
  3. Pil dem, når de er kølet lidt af, hvis du ikke har skrællet dem, og du ikke vil have skræl på.
  4. Skær kartoflerne i tykke skiver.
  5. Pil løget, og skær det i tynde skiver.
  6. Kom margarine, mælk og eddike i en gryde, og kog løget i blandingen i et par minutter.
  7. Smag til med sennep, salt og peber.
  8. Vend kartoflerne forsigtigt i, og lad dem jævne den varme kartoffelsalat.
  9. Pynt evt. med lidt grønt drys – purløg, persille eller lignende.

Sådan koger du pølser, uden at de sprækker

Det er ikke svært at ”koge” pølser – faktisk skal de ikke koge, for så sprækker skindet. Kom pølserne i rigeligt vand med lidt eddike, og lad det varme op til kogepunktet. Tag gryden af varmen, og lad pølserne blive liggende i det varme vand i 3-5 minutter.

Min mor kom eddike i kogevandet. Hun sagde det holdt på den røde farve. Jeg mindes nu ellers at kogevandet var rødt som saftevand.

Vidste du i øvrigt, at de røde pølser i sin tid blev røde for at dække over farven af halvt fordærvet kød, så man kunne sælge det til de fattige? I dag er dette heldigvis ikke tilfældet. Røde pølser har lige så høje hygiejnemæssige veterinære standarder som alle andre danske fødevarer.

Ud over at servere varm kartoffelsalat til de røde pølser – eller wienerpølser, som jo er blege – kan du servere det til retter af næsten enhver slags. Til alt hvad du ville servere kold kartoffelsalat eller flødestuvede kartofler til. F.eks. medisterpølser, frikadeller, stegt fisk, bøf, ja, eller hamburgerryg.

 

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 30 minutter

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Varm kartoffelsalat
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
3.51star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

3 KOMMENTARER

    • Hej Birthe
      Nej, ingen sukker i denne variant. Men synes man om det, kan man jo gøre det. 😉
      De bedste hilsner
      Beate og hurtigmums

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here