Kartoffelsalat – Kartofler har siden engang i midten af 1800-tallet været danskernes foretrukne råvare inden for næringsmiddelgruppen grøntsager. Bl.a. fordi den er billig og samtidig mætter godt. Kartoflen er så populær, at den har fået lov at dele dag med valdemarsdag, den 15. juni.
Tidligere var det mest almindelige at koge kartoflerne og spise dem til middagsmåltidet. Senere har vi fundet på både at stege og bage dem også.
Hvor kommer kartoflen fra?
Kartoflen stammer oprindeligt fra Sydamerika, og spanske soldater bragte den til Europa i 1537. Det vides ikke helt, hvornår kartoflen kom til Danmark, men omkring i starten af 1700-tallet. De blev ikke taget imod med åbne arme, og kun svin og den fattigste, uoplyste bondebefolkning spiste dem.
Dengang kaldte man kartofler for tyskerklumper, fordi dyrkningen i Danmark først kom rigtigt i gang med kartoffeltyskerne – tyske bondefamilier som kong Frederik V inviterede til Danmark for at opdyrke heden.
”Hunden vil ikke æde dem, hvorfor skal så vi?” sagde bonden. Kartoffeltyskeren havde ikke belært ham om, at kartoflen skulle koges først.
Men i dag spiser vi gladelig kartofler, og vi har også fundet på at blande dem med andre råvarer til eksempelvis kartoffelsalat.
Hjemmelavet, grøn kartoffelsalat
Ingredienser
- 1 kg kartofler
- 1½ dl tør hvidvin
- 2 spsk. citronsaft
- 3 spsk. olivenolie
- 6-7 blade palmekål – kan erstattes af eksempelvis spinat
- 2 blade ramsløg – kan erstattes af eksempelvis hvid- eller forårsløg
- Et drys purløg
- Salt og peber
Sådan gør du
- Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker, og kog dem møre i letsaltet vand.
- Bland hvidvin, citronsaft, salt og peber godt sammen.
- Tilsæt 2 spsk. olie, og bland, eller ryst det sammen til en marinade.
- Skyl palmekål og ramsløg.
- Skær palmekålen i lange strimler, og svits den hurtigt i 1 spsk. olie – de kan blive helt sprøde og knasende, næsten som chips. Lad dem køle lidt af.
- Hak ramsløgene groft, og kom dem i marinaden.
- Lad kartoflerne køle lidt af, når de er kogt. De behøver ikke at være helt kolde.
- Kom kartofler og palmekål i marinaden og vendt det forsigtigt, men grundigt rundt.
- Lad kartoffelsalaten trække i en times tid – vend rundt en gang imellem.
- Drys med klippet purløg inden servering.
Grøn kartoffelsalat kan serveres til alle de retter, du kan finde på at servere kold kartoffelsalat til. Smager også super lækkert til traditionel grillmad af enhver art.