Oliventapenade kan spises til … stort set alt. Du kan lave den grov, som er min favorit, eller du kan lave den fin og cremet. Så er den nemmere at dyppe i, hvis du vil spise den som dip til et stykke ristet brød.

Oftest er der også ansjoser i. Hvilket også smager skønt, men til en hverdags-tapenade, som den du får opskriften på herunder, udelader jeg det, for ansjoser er ikke helt billige.

Oliventapenade

Hjemmelavet oliventapenade – opskrift med kapers

Som nævnt kan jeg bedst lide en ”grovkornet” tapenade, så der er noget med bid i. I hvert fald når jeg bruger det som tilbehør til varme retter. Men det står dig selvfølgelig frit for at give den en tur i minihakkeren eller blenderen, så du får en mere pastaagtig konsistens. Men så vil jeg nok doble eller tredoble portionen herunder, for det fylder jo en del mindre, jo mere findelt det er.

Det skal du bruge som tilbehør til 4 personer

  • 100 g grønne oliven med rød peber i – eller uden
  • 1 spsk. kapers
  • 1 spsk. hakket persille
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk. dijonsennep
  • 2 tsk. balsamicoeddike
  • Salt og peber

Sådan gør du

  1. Skær olivenerne i skiver, og hak kapersene fint.
  2. Skyl persillen, og hak den.
  3. Pil hvidløget, og knus det.
  4. Bland olivenskiverne med kapers, persille, hvidløg, sennep og balsamicoeddike.
  5. Smag til med salt og peber.

Udstener til oliven

De bedste oliven er dem med sten i. Der er meget mere smag, saft og kraft i dem. Og skal jeg bruge oliven neutralt – altså i en salat eller som en snack – køber jeg altid oliven med sten i. Men til en tapenade der er blandet med andre ingredienser, sparer jeg min tid og springer udsteningen over.

Du kan faktisk købe en udstener til oliven – selvfølgelig kan du det. Den fungerer lidt ligesom en kirsebærudstener, men om den virker efter hensigten, det ved jeg ikke. Jeg har aldrig brugt en udstener til oliven.

Men jeg har fjernet sten fra oliven. For det er bare ikke super-elegant at spise oliven med sten i. Og skal du lave tapenade af dem, så skal stenen jo også ud.

Glem alt om at halvere dem på langs og grave stenen ud. Læg i stedet olivenen på skærebrættet, giv den et tryk med tommelfingeren, og så er stenen lige til at tage ud.

Det kan godt være, at olivenerne bliver mere præsentable at servere, hvis du bruger en oliven-udstener – som sagt, jeg ved det ikke. Men skal de alligevel bare skæres i mindre stykker eller hakkes fuldstændig til ukendelighed, betyder det jo ikke noget.

Det kan du servere oliventapenade til

Oliventapenade smager godt til f.eks. mørbradbøf, kogt skinke eller den italienske ret saltimbocca. Og så er det selvfølgelig fremragende som dip til brød.

Forberedelsestid: 5 minutter

Tilberedningstid: 5 minutter

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Oliventapenade
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

x