Andesteg. Der dufter af jul hele huset – det er i hvert fald den højtid jeg forbinder duften af andesteg med. Selvom vi også får and til mortensaften 1½ måneds tid inden. Er du helt vild med and? Så tjek opskriften på andebryst ud også!
Gudskelov og tak for at vor tids ovne er så store, at vi ikke er nødt til at bringe anden – eller gåsen, som det jo ret beset var i den gamle julesang – til bageren for at få den stegt i hans store ovn. Nu kan vi selv få glæde af duften. En and er jo heller ikke helt så stor som en gås – eller en kalkun for den sags skyld.
Langtidsstegt and
Næ, vi gør det selv. Og vi kan få duften til at vare lææænge. For det er blevet så moderne med langtidsstegning. Og det gør også noget ved kødet, når det bliver stegt længe. Det gjorde det i hvert fald med vores and, sidst vi langtidsstegte den – den blev tør som et bræt på en gammel skude, der har ligget på land i hundrede år. Til gengæld var der masser af fedt til sovs i bradepanden under anden, som var smeltet af den ellers så fede fugl.

Andesteg i ovn
Ingredienser
- 1 and 3-3½ kg
- 2 syrlige æbler
- 15 tørrede svesker uden sten
- Salt og peber
- Indmad, vingespidser og hals fra anden
- 1 løg
- 1 gulerod
- ½1 liter vand
- 1 spsk. fedt fra andeskyen
- 1 spsk. hvedemel
- lidt ribsgelé
- Kulør
- Salt og peber
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 250° C – konventionel ovn ikke varmluft.
- Tag indmaden ud af anden – den gemmer du til saucen.
- Klip vingespidser og hals af – det gemmer du også til saucen.
- Tør anden udvendigt og indvendigt, og gnid den – også både indvendig og udvendigt – med lidt salt og peber.
- Skær æblerne i både, og kom dem ind i anden sammen med sveskerne.
- Luk med kødnåle.
- Læg anden på en rist over en bradepande med brystet nedad.
- Sæt anden i den forvarmede ovn, og lad den brune i ca. 20 minutter.
- Tag anden ud af ovnen, og dæmp varmen til 160° C.
- Hæld evt. fedt fra, og hæld ½ l vand – gerne kogende – i brandepanden.
- Vend anden med brystet opad, sæt den ind i ovnen igen, og lad den stege i 2-2½ time. Tjek for vand, og hæld mere ved om nødvendigt. Brug evt. et stegetermometer til at se, om anden er færdig, eller mærk ved låret, om det løsner sig, og om kødsaften er klar.
- Lad anden køle lidt af, inden du parterer den.
- Sådan laver du saucen
- Kog indmad og de rensede grøntsager i vandet i 1 times tid, og si det.
- Hæld stegeskyen fra anden oveni.
- Skum fedtet af.
- Kom 1 spsk. af fedtet i en gryde, og pisk melet i.
- Spæd om med skyen, til saucen har en perfekt konsistens.
- Smag til med salt og peber – og evt. lidt ribsgele.
- Tilsæt lidt kulør.
Noter
Næringsindhold pr. servering
Galleri med forskellige stegte ænder



