Stegt and

Stegt and hører sig traditionelt til ved juletid – juleaften som regel. Der er dog også mange, der spiser stegt and på mortensaften, selvom det ifølge historien om Martin Bisp burde være gås. Opskriften du får herunder kan bruges til både gås og and.

Stegetiden vil sædvanligvis være længere til en gås end til en and, da gåsen er større end anden. Normalt skal du regne med 20 minutter pr. halve kilo, men det kan variere fra ovn til ovn.

Det er jo netop også størrelsen, der gør, at vi oftest spiser and til mortensaften i stedet for gås, da en almindelig, dansk gennemsnitsfamilie ikke kan spise en hel gås – i hvert fald ikke til et enkelt måltid.

stegt and

Stegt and i ovn opskrift

En and (ca. 3-3½ kg) vil række til fire voksne – en del af vægten er jo skrog – og en gås (ca. 4-5 kg) til 5-6 voksne. Er fuglen i fryseren, så tag den op 2-3 dage før, og lad den tø op i køleskabet.
4.5 fra 2 stemmer
Samlet tid: 2 timer 40 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 4 personer

Ingredienser

  • 1 and
  • 2 store æbler
  • 150-200 g svesker uden sten
  • Salt og peber

Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 165° C.
  • Gå anden efter med en pincet, og fjern stumper af fjer. Selv i stegt tilstand er de ikke behagelige at få i munden.
  • Skyl anden grundigt indvendigt, så du får fjernet blod og rester af indmad.
  • Klip de yderste led af vingespidserne, men kassér dem ikke, det giver god saft, kraft og smag til sovsen.
  • Vend halsskindet om, så halsen kommer til syne, og skær halsen af. Gem også den til sovsen.
  • Skær evt. voldsomt meget overskydende halsskind af.
  • Skær gumpen af. Den gemmer du IKKE til sovsen, men kasserer.
  • Gnid anden grundigt med salt ud- og indvendig.
  • Skræl æblerne, og skær dem i både, og kom dem ind i anden sammen med sveskerne.
  • Luk åbningen med kødnåle.
  • Læg anden på en rist med brystet nedad, og sæt risten oven på en bradepande med lidt vand i.
  • Du kan også smide lidt løg, gulerødder og selleri i bradepanden, hvis du ikke koger en fond på andevinger, -hals og evt. -indmad.
  • Sæt bradepande med rist og and i ovnen i 20 minutter pr. halve kilo.
  • Når 1/3 af tiden er gået, vendes anden og steger færdig med brystet opad.

Når du skal lave sovs, kan du brune anderesterne og grøntsager – løg, gulerødder, selleri, porrer – af i en stor gryde. Hæld vand ved, så det dækker, og tilsæt krydderier og krydderurter – nelliker, peber, timian, laurbærblade, persille – og lad fonden simre i et par timer. Herefter sies den, og du har en god fond, der sammen med andeskyen vil være perfekt til en lækker sovs til den stegte and.

Tilbehør til klassisk stegt and

Skal det være traditionelt og klassisk, parteres anden og serveres med rødkål, andesovs – selvfølgelig – kogte, hvide kartofler og brunede kartofler.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
x