Æbleretter

Æbleretter – Ja den slags retter har jo stammet fra dengang æblet kom til Danmark. Men hvad er det lige med de æbler – for der er faktisk ret meget.

æbleretter

I følge Fødevarestyrelsen er der  følgende i et æble:

  • 2,2 gram kostfibre pr. 100 gram
  • 11 mg C-vitamin pr. 100 gram
  • 85% vand

Selve ordet æble kan henføres til indoeuropæisk “abh”, der betyder noget i stil med saftig eller fugtig. Og æblet har ikke bare været en sund spisevare, men det har også været et symbol på mange forskellige ting i forskellige kulturer. Det skal vi nok fortælle mere om længere nede på siden, men nu er det jo en sider, der først og fremmest handler om madopskrifter, og en side om æbleretter, skal jo gerne have nogle opskrifter med æbler til dig, der læser denne tekst nu. Derfor – her har du nogle dejlige opskrifter på æbleretter:

Æblekage

Æblekage – ja der er forskellige varianter af æblekager, og du kan også finde en opskrift på siden med æblekage med smuldredej, men det er ikke den opskrift på æblekage du får her. Denne her opskrift er en æblekage, hvor du ikke behøves at bage den, og den bliver lavet på piskefløde, makroner og naturligvis æbler.

æblekage

Æblegrød

Æblegrød – Det er en superdejlig lille ret. Alt du skal bruge er æbler, en vaniljestang, lidt sukker og lidt vand, og så tager det ikke mere end 25 minutter at lave. Du kan se hvor lækker en æblegrød ser ud nedenfor, og nå ja, den er faktisk netop lige så lækker som den ser ud.

æblegrød

Æbleflæsk

Æbleflæsk – Dette er en traditionel ret som er en stor del af julens kulinariske oplevelser. Som navnet æbleflæsk næsten allerede fortæller, så består denne ret af æbler og flæsk. Det er vigtigt at bruge ret syrlige æbler for at få den rette smag frem. I denne opskrift på æbleflæsk har vi også tilføjet rødløg og æblecider.æbleflæsk

Æblecrumble

Æblecrumble – Den her lækre æblecrumble er lavet med havregryn, kardemomme og naturligvis en masse lækre syrlige æbler. Du kan se billedet nedenfor, af hvordan vores æblecrumble kom til at se ud:

Æblecrumble

Æbletærte

Æbletærte – Lavet helt fra bunden med dejlige syrlige æbler fra haven er noget helt unikt. Med den her opskrift på æbletærte kan vi næsten garantere, at du bliver spurgt om opskriften. Det tager halvanden time at lave æbletærte, men så kan den også fryses ned uden tab af herlighedsværdi.

Æbletærte med marcipanÆblets betydninger

Som lovet før retterne vil jeg fortælle lidt mere om æblet.

De fleste engelsksprogede forbinder æblet med en af verdens største fabrikanter af computer hardware som en Mac computer, iPads og iPhones og software til den del.

Big Apple henfører til metropolen New York City og Isaac Newton skulle efter sigende have brugt et faldende æble til at udforme loven om tyngdekraft.

Men æblet har også mytiske og religiøse egenskaber, hvis vi går endnu længere tilbage.

I Bibelen er æblet symbolet på syndefaldet, da Adam og Eva spiser det fra Kundskabens træ, men det er også adgangen til tænkningen.

I nordisk asetro var det Idun, der vogtede de gyldne æbler, der gav evig ungdom. Hos kelterne og grækerne var æblet også et symbol på udødelighed. I keltisk mytologi er den hemmelige og guddommelige ø faktisk opkaldt efter æblet – Avalon betyder æblets ø. Hos romerne var æblet et symbol på frodighed og skønhed.

Betydningen under bæltestedet…

I følge irsk folklore så vil en æbleskræld hvis skrældet i et stykke kastet over en kvindes skulder lande som formen på den kommende mands genitaler.

x