Æblemarmelade med gulerøddder

Æblemarmelade med gulerødder, ingefær og vanilje – Når æblesæsonen er på sit højeste, og du ikke kan nå at spise alle æblerne, du plukker, eller dem som falder ned, inden de bliver dårlige, kan du gemme smagen af sol og sommer ved at lave æblemarmelade. Vær opmærksom på, hvis det er nedfaldsæbler, at de ikke er for stødte og ødelagte. Små stødte områder kan skæres af, men meget stødte æbler eller æbler, der er begyndt at rådne, skal kasseres.

Synes du, ligesom jeg, at ren æblemarmelade godt kan blive lidt for frugtgrød-agtig, så tilføj andre frugter, grøntsager og/eller krydderier, og få lige nøjagtig den smag, du kan lide. Æbler smager nemlig godt sammen med rigtig mange andre ingredienser.

Æblemarmelade med gulerod

Herunder får du opskriften på en æblemarmelade med gulerødder i. Derudover er den smagt til med ingefær og vanilje. En superlækker kombination.

Æblemarmelade

Æblemarmelade

Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Ret: Dessert, Frokost, Morgenmad, Smørrebrød, Tilbehør
Antal: 2 glas
Kalorier: 781kcal
Forfatter: Beate Grandahl

Ingredienser

  • 600 g Økologiske æbler
  • 200 g Gulerødder
  • 2 stk Vaniljestænger
  • 300 g Rørsukker
  • 1-2 spsk Revet ingefær
  • 1 dl Vand
  • Evt. lidt atamon


Sådan gør du

  • Vask og skræl æblerne, men gem skrællerne.
  • Skær æblerne i kvarter, fjern kernehuset, skær æblerne i mindre stykker, og kom dem op i en gryde af passende størrelse.
  • Kom æbleskrællerne i minihakkeren, findel dem, og kom det i gryden.
  • Skræl gulerødderne, riv dem på den grove side af rivejernet, og kom det i gryden.
  • Spræt vaniljestængerne op på langs, skrab vaniljekornene ud af dem, og kom stængere i gryden.
  • Tag lidt rørsukker, og gnid rundt i vaniljekornene, så de ikke klumper sig sammen.
  • Kom rørsukker, vaniljekorn, revet ingefær og vand i gryden.
  • Bring det hele i kog, skru ned for varmen, og lad marmeladen simre, til den har fået den rette konsistens. Det afhænger meget af, hvilken slags æbler du bruger, og hvor gode de er til at koge ud.
  • Skold imens et par glas af passende størrelse, og skyl dem evt. med atamon.
  • Fordel marmeladen i glassene, og luk til.

Noter

Tip I: Vil du have en mere ”julet” smag, kan du komme en stang kanel i, som koger med og som ligeledes kan fjernes, når/hvis du synes, marmeladen smager nok af kanel.
Tip II: Hvis du har nogle genstridige æbler, der ikke vil koge ud, kan du give marmeladen en tur med blenderen. Husk at fjerne vaniljestænger og kanel inden. Men det kan betale sig at vente, hvis du gerne vil have noget struktur på din marmelade, og den ikke bare skal være en æble-gulerodsmos eller -puré.

Nutrition

Kalorier: 781kcal | Kulhydrat: 201g | Protein: 2g | Fedt: 1g | Mættet fedt: 1g | Natrium: 76mg | Kalium: 641mg | Fiber: 10g | Sukker: 186g | Vitamin C: 20mg | Calcium: 51mg | Jern: 1mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Anvendelse

Marmeladen smager godt på et friskbagt brød eller en friskbagt bolle evt. oven på en god ost. Eller du kan bruge den i pandekager eller æbleskiver.

Holdbarhed

Bruger du atamon, kan æblemarmeladen holde sig længe, hvis den opbevares uåbnet et køligt og mørkt sted. Åbnet skal den helst opbevares i køleskabet og skal spises inden for ½ års tid.

Uden atamon skal marmeladen opbevares i køleskabet og kan holde sig 1-2 måneder.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

2 reaktioner

    1. Hej Birgit. Så burde opskriften til æblemarmelade være i orden 🙂

      Rigtig god jul!

      Med venlig hilsen,
      Mads / HurtigMums

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce