Nemme boller

Nemme boller

Nemme boller – opskrift

Samlet tid: 2 timer
Ret: Brød
Antal: 16 boller
Kalorier: 236kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Det behøver ikke være svært, for at det smager godt. Og det er disse boller med til at bevise. Bollerne bliver lækre og luftige.

Ingredienser

 • 4 dl mælk
 • 50 g gær
 • 1 dl olie
 • 50 g sukker
 • 650 g mel
 • ½ tsk. salt

Sådan gør du

 • Varm mælken op, så det er lillefingervarmt.
 • Opløs gæren i den lune mælk.
 • Tilsæt olie og sukker.
 • Bland mel og salt, og tilsæt det lidt ad gangen, måske skal det hele ikke bruges, måske skal der bruges lidt mere. Er der mel tilovers, så sæt det til side, og brug det til hænderne, når bollerne skal formes.
 • Ælt dejen godt og grundigt sammen – evt. i røremaskinen. Dejen skal være blød og fugtig.
 • Lad dejen hæve lunt og tildækket i 20 minutter.
 • Ælt dejen hurtigt igennem, og del den i 16 stykker af nogenlunde lige stor størrelse.
 • Form stykkerne til boller, og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
 • Lad bollerne hæve tildækket 1 times tid.
 • Tænd ovnen på 225° C.
 • Sæt bollerne forsigtigt i ovnen, og bag dem i ca. 12 minutter, til de er gyldne på toppen. Pas på ikke at komme til at prikke til bollerne, når du sætter dem ind i ovnen, da luften nemt går af dem, inden de er bagt.

Nutrition

Kalorier: 236kcal | Kulhydrat: 37g | Protein: 6g | Fedt: 7g | Mættet fedt: 1g | Kolesterol: 1mg | Natrium: 26mg | Kalium: 111mg | Fiber: 2g | Sukker: 5g | Calcium: 38mg | Jern: 2mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Lidt om opskriften på nemme boller

Nemme boller, der smager rigtig godt, får du opskriften på her.

Som regel ved du nok godt, hvornår du har brug for boller og har måske tid og overskud nok til at stå i køkkenet og lave dem – dagen før eller samme dag. Men engang imellem får man – jeg gør i hvert fald – bare sådan lyst til boller, og så må de gerne være nemme og hurtige at gå til.

Det er også en fordel, hvis det er fødselsdagsbollerne, der skal overstås, samtidig med at lagkagen skal lægges sammen og kringlen skal kringles. Ligegyldigt hvad grunden måtte være, så er disse nemme boller virkelig nemme – der er kun få ingredienser at holde styr på.

Bollerne smager godt som fødselsdagsboller, til suppe eller til frokost. Vil du have rosiner – og/eller måske tranebær – i bollerne, så bland dem i lidt af melet, inden det blandes i dejen.

Bollerne kan sagtens holde sig friske i en plasticpose beregnet til fødevarer natten over på køkkenbordet. Bollerne er også gode at riste på brødristeren, og så kan de naturligvis fryses.

Når du fryser boller ned, er det en god idé at lægge dem ved siden af hinanden – i ét lag – i posen, og lægge denne fladt i fryseren. Bollerne optager mindre plads, og når de først er frosne, kan du stable andre ting oven på dem. Det er også nemt at ”brække” en bolle eller to af, mens de er frosne, hvis ikke du har brug for hele posens indhold.

Hurtige, nemme boller

Er du i tidsnød, så kan du komme 75 g gær i i stedet for 50 g eller tilsætte et æg, og så droppe hævetiden inden bollerne formes og kun lade dem hæve 15-30 minutter på bagepladen, efter du har formet dem til boller.

Det går lidt ud over størrelsen og luftigheden, men de smager godt nok.

Hvis du leder efter fødselsdagsboller, så plejer det også at være en god ide med rosinboller. Bare klik på linket, så kommer du hen til opskriften.

Du kan også lave koldhævede boller, her skal dejen hæve natten over og er klar til at blive bagt til morgenkaffen.

Bag bedre boller med en røremaskine

Vi anbefaler klart at bruge en røremaskine til at ælte dejen til dine boller. Når du ælter dejen med røremaskinen, er du sikker på at hele dejen bliver blandet godt og grundigt. Du undgår risikoen for de små melklumper, der nogle gange kan forekomme ved håndkraft. Den store kraft som en røremaskine arbejder med, gør også at resultatet bliver mere luftigt. Et resultat som i nogle tilfælde er stort set umuligt at opnå ved håndkraft.

Med en røremaskine er det samtidig nemmere at tilsætte ingredienserne løbende, da du kan lade maskinen køre derudaf, mens du tilsætter de ønskede ingredienser. Dertil slipper du også for at skulle have dine hænder fyldt med dej undervejs. Mens røremaskinen arbejder med dejen kan du bruge tiden på lidt andet. Herunder at måle ingredienser af, klare opvasken eller bare slappe lidt af mens den klarer det hårde arbejde. En røremaskine kan ikke kun bruges til at ælte dej til boller, du kan også bruge den til kagedej, fars og meget mere. Mange røremaskiner har også et væld af tilbehørsdele, så du faktisk kun behøver én køkkenmaskine – så har du det hele.

I forhold til valget af røremaskine, har vi gode erfaringer med både den legendariske Kenwood, og ikke mindst svenske Ankarsrum som ælter dej til perfektion. KitchenAid er også et rigtig godt alternativ når designet er vigtigt. Vi anbefaler vores partner KitchenOne.dk, som har forhandlet disse maskiner de sidste mange år, og ved hvad de sælger. Se udvalget af deres røremaskiner (mere end 10 mærker).

Sidst opdateret: 21. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

43 reaktioner

  1. Hi Burke
   Unfortunately we are not making these recipes in English yet. We would love to make that but unfortunately we don’t have the resources to do it now. Maybe Google Translate can help getting a translation for you?
   Best regards
   Laust – HurtigMums

  1. Hej Izzie
   Jeg bruger varmluft. Har din ovn ikke varmluft, kan du skrue lidt op eller bage i lidt længere tid.
   De bedste hilsner
   Beate og hurtigmums

  1. Hej Stinne
   Denne opskrift er ikke til koldhævede boller. Men hvis de skal hæve natten over, vil jeg ikke komme mere end 5-10 g gær i. Men ellers se opskriften på koldhævede boller
   De bedste hilsner
   Beate

 1. Har bagt dem et par gange efterhånden, og de er bare super gode og lækre.. fantastisk opskrift..

 2. Jeg synes de er tørre og smag løse. Måske med lidt vanillie eller rosiner i, men desværre ellers temmelig kedelige

  1. Hej Tenna
   Smag og behag er heldigvis forskellig 🙂 Tørre skal bollerne dog ikke være, for så er der kommet for meget mel i. Dejen skal være blød og fugtig.
   De bedste hilsner
   Beate, HurtigMums

  1. Hej Anita
   De behøver ikke blive penslet med noget, men vil du have en mere blank og/eller en mørkere overflade, kan de pensles med f.eks. mælk eller æg.
   De bedste hilsner
   Beate, HurtigMums

 3. De er virkelig gode men jeg tager 40-50 gram extra sukker i og så smager de ekstra godt og minder meget om teboller

  Jeg har lavet dem virkelig mange gange og det er virkelig den bedste opskrift

  Tak for opskriften Beate

  Fra Nora

   1. Jeg oplever at viskestykket sidder fast i dejen når de formede boller er færdige med at hæve – hvilket betyder “luften går af dem” lige inden de kommer i ovnen. Hvad bruger du til at overdække bollerne med og hvordan undgår du problemet?

    1. Hej Ditte
     Jeg bruger nu også et viskestykke, men har ikke oplevet, at det ødelagt bollerne. Så her bliver jeg dig svar skyldig.
     De bedste hilsner
     Beate, HurtigMums

     1. Jeg sætter en bradepande over dem.. og den ene af de plader jeg bager LIGE nu, ingenting over.. De hæver helt fint alligevel.

  1. Hej Noah

   Dejligt at høre – den ros er vi glad for du fik – det føler vi næsten også er en lille ros til os men husk på det er dig, der er bagemesteren, og derfor er rosen mest din 🙂

   Mvh
   Laust
   HurtigMums.dk

  1. Hej Kenneth
   Jeg bruger, hvad jeg har. Det kan være olivenolie, rapsolie eller solsikkeolie.
   De bedste hilsner
   Beate, HurtigMums

 4. 5 stars
  Mums!!! Supper laekker, bloed og let bolle. Og super let at lave:)
  den kommer vi til at lave igen og ingen. Tusind tak for opskriften.

  1. Hej Che
   Bollerne er helt klart bedst samme dag, de er bagt. Men de kan også godt gemmes et par dage. Og ellers kan du jo altid fryse dem.
   De bedste hilsner
   Beate, HurtigMums

 5. 5 stars
  Hej med dig jeg hedder Grete og det er godt nok en god opskrift jeg bruger den altid fordi den er så god men jeg tænkte på hvorfor bruger du salt i bolle dejen jeg har aldrig hørt om salt i en bolle dej det syntes jeg ikke man skal bruge da det virker forkert

  1. Hej Grete
   Jeg bruger salt i dejen, fordi salt er med til at fremhæve smagen, så bollerne smager af meget mere.
   De bedste hilsener
   Beate, HurtigMums

 6. 5 stars
  De er super gode , både til madboller med lidt revet ost på toppen , og ellers bare til kaffen 👍🏼❤️

  1. Hej Rebecca
   Jeg bruger almindeligt hvedemel, men du kan også bruge en blanding af hvedemel og grovere mel, hvis du vil have en lidt “tungere” bolle.
   De bedste hilsener
   Beate, HurtigMums

 7. 5 stars
  Super gode og hurtige boller. Jeg tilsætter dog 1 æg men det gør man jo som man har lyst. Jeg rør dejen på røremaskine og de bliver luftige og lækre

 8. 5 stars
  Nem dej at lave, god hæve størrelse og lækker smag.❤
  Ikke sidste gang jeg har bagt dem.🥰👍

 9. 5 stars
  Har bagt dem masser af gange nu, og de bliver super lækre og luftige, en klar favorit hos alle jeg har serveret dem for

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
Se også disse opskrifter