Nemme boller, der smager rigtig godt, får du opskriften på her.

Som regel ved du nok godt, hvornår du har brug for boller og har måske tid og overskud nok til at stå i køkkenet og lave dem – dagen før eller samme dag. Men engang imellem får man – jeg gør i hvert fald – bare sådan lyst til boller, og så må de gerne være nemme og hurtige at gå til.

Det er også en fordel, hvis det er fødselsdagsbollerne, der skal overstås, samtidig med at lagkagen skal lægges sammen og kringlen skal kringles. Ligegyldigt hvad grunden måtte være, så er disse nemme boller virkelig nemme – der er kun få ingredienser at holde styr på.

Nemme boller – opskrift

Det behøver ikke være svært, for at det smager godt. Og det er disse boller med til at bevise. Bollerne bliver lækre og luftige.

Antal boller:
16

Tid i alt:
2T

Sværhedsgrad:
Nem 

Ingredienser til 16 boller

 • 4 dl mælk
 • 50 g gær
 • 1 dl olie
 • 50 g sukker
 • 650 g mel
 • ½ tsk. salt

Sådan laver du nemme boller

 1. Varm mælken op, så det er lillefingervarmt.
 2. Opløs gæren i den lune mælk.
 3. Tilsæt olie og sukker.
 4. Bland mel og salt, og tilsæt det lidt ad gangen, måske skal det hele ikke bruges, måske skal der bruges lidt mere. Er der mel tilovers, så sæt det til side, og brug det til hænderne, når bollerne skal formes.
 5. Ælt dejen godt og grundigt sammen – evt. i røremaskinen. Dejen skal være blød og fugtig.
 6. Lad dejen hæve lunt og tildækket i 20 minutter.
 7. Ælt dejen hurtigt igennem, og del den i 16 stykker af nogenlunde lige stor størrelse.
 8. Form stykkerne til boller, og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
 9. Lad bollerne hæve tildækket 1 times tid.
 10. Tænd ovnen på 225° C.
 11. Sæt bollerne forsigtigt i ovnen, og bag dem i ca. 12 minutter, til de er gyldne på toppen. Pas på ikke at komme til at prikke til bollerne, når du sætter dem ind i ovnen, da luften nemt går af dem, inden de er bagt.

Bollerne smager godt som fødselsdagsboller, til suppe eller til frokost. Vil du have rosiner – og/eller måske tranebær – i bollerne, så bland dem i lidt af melet, inden det blandes i dejen.

Bollerne kan sagtens holde sig friske i en plasticpose beregnet til fødevarer natten over på køkkenbordet. Bollerne er også gode at riste på brødristeren, og så kan de naturligvis fryses.

Når du fryser boller ned, er det en god idé at lægge dem ved siden af hinanden – i ét lag – i posen, og lægge denne fladt i fryseren. Bollerne optager mindre plads, og når de først er frosne, kan du stable andre ting oven på dem. Det er også nemt at ”brække” en bolle eller to af, mens de er frosne, hvis ikke du har brug for hele posens indhold.

Hurtige, nemme boller

Er du i tidsnød, så kan du komme 75 g gær i i stedet for 50 g eller tilsætte et æg, og så droppe hævetiden inden bollerne formes og kun lade dem hæve 15-30 minutter på bagepladen, efter du har formet dem til boller.

Det går lidt ud over størrelsen og luftigheden, men de smager godt nok.

Du kan også lave koldhævede boller, her skal dejen hæve natten over og er klar til at blive bagt til morgenkaffen.

Glutenfri protein boller (færdigblanding)

En anden løsning er blot at lave nogle færdiglavede brødblandinger – her bliver det så nemt som det overhovedet kan være. Jeg er meget glad for den her blanding de har fra Proteinbaker, hvor kulhydratniveauet er lavt og du får cirka 9 gram protein per bolle. Du kan se blandingen her hos Proteinbaker (HurtigMums modtager en lille provision hvis du ender med at købe produktet efter du er gået ind på hjemmesiden).

Antal boller:
8

Tid i alt:
1T15M

Sværhedsgrad:
Meget nem 

Ingredienser til glutenfri protein boller fra Proteinbaker

 • 1 bøtte glutenfrie proteinbollemix – svarer til ca. 400 gram.

Du kan finde Proteinbakers bollemix her!

Sådan laver du boller af brødmix

 1. Bland bøttens indhold sammen med 2 dl vand i en skål
 2. Rør rundt og tilsæt ca. 2 dl koldt vand indtil dejen er ælteklar
 3. Ælt dejen i 10 minutters tid
 4. Lad dejen hæve i 30 minutters tid. Brug et viskestykke eller lignende til at ligge over
 5. Del dejen op i 8 dele og form dem derefter til lækre runde boller.
 6. Bag bollerne ved 200 grader over/undervarme i 25 min –  ovne kan varme forskelligt så check gerne bollerne løbende så de ikke får for meget eller for lidt
 7. Lad bollerne køle af

Bag bedre boller med en røremaskine

Vi anbefaler klart at bruge en røremaskine til at ælte dejen til dine boller. Når du ælter dejen med røremaskinen, er du sikker på at hele dejen bliver blandet godt og grundigt. Du undgår risikoen for de små melklumper, der nogle gange kan forekomme ved håndkraft. Den store kraft som en røremaskine arbejder med, gør også at resultatet bliver mere luftigt. Et resultat som i nogle tilfælde er stort set umuligt at opnå ved håndkraft.

Med en røremaskine er det samtidig nemmere at tilsætte ingredienserne løbende, da du kan lade maskinen køre derudaf, mens du tilsætter de ønskede ingredienser. Dertil slipper du også for at skulle have dine hænder fyldt med dej undervejs. Mens røremaskinen arbejder med dejen kan du bruge tiden på lidt andet. Herunder at måle ingredienser af, klare opvasken eller bare slappe lidt af mens den klarer det hårde arbejde. En røremaskine kan ikke kun bruges til at ælte dej til boller, du kan også bruge den til kagedej, fars og meget mere. Mange røremaskiner har også et væld af tilbehørsdele, så du faktisk kun behøver én køkkenmaskine – så har du det hele.

I forhold til valget af røremaskine, har vi gode erfaringer med både den legendariske Kenwood, og ikke mindst svenske Ankarsrum som ælter dej til perfektion. KitchenAid er også et rigtig godt alternativ når designet er vigtigt. Vi anbefaler vores partner KitchenOne.dk, som har forhandlet disse maskiner de sidste mange år, og ved hvad de sælger. Se udvalget af deres røremaskiner (mere end 10 mærker).

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Nemme boller
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
31star1star1stargraygray Based on 169 Review(s)
x