Koldhævede boller – genialt, hvis man har inviteret gæster til brunch eller gerne vil spise nybagte boller til morgenmad i ny og næ uden at skulle alt for tidligt op og stå med dej på fingrene. Denne koldhævede bolledej smager af kanel og nelliker, og den skal bare røres sammen, inden man går i seng – så er der nybagte boller på ingen tid næste morgen. Jeg er personligt en af dem, der som regel holder mig langt fra at bage brød, fordi jeg simpelthen ikke har tålmodigheden til det. Men her kan alle altså være med!
Hvis nogen siger, at de ikke kan lide nybagte boller med tandsmør, så er det min vurdering, at de bedrager sig selv. Det bliver altså ikke meget bedre end nybagte boller, en god kop kaffe og godt selskab – hvis alle gjorde det ind imellem, så er jeg overbevist om, at der ville være mindre krig i verden. Som ekstra bonus kan vi alle blive enige om, at kalorier vist kun tæller halvt i weekenden, så her kan man spise dobbelt så mange boller, end man ellers ville.
Denne opskrift indeholder müsli, nelliker og kanel, men den kan i virkeligheden varieres i det uendelige. Man kan f.eks prøve at komme havregryn, nødder, revne gulerødder eller frugt i dem. Det vigtigste er, at dejen har en meget våd konsistens, når man sætter den til hævning.
Koldhævede boller
Ingredienser
- En lille smule gær ca. på størrelse med en ært
- 4,5 dl lunkent vand
- En lille tsk salt
- 4 dl hvedemel
- 2 dl rugmel
- 4 dl müsli
- 1 tsk kanel
- ½ tsk stødte nelliker
Sådan gør du
- Hæld det lunkne vand op i en stor skål og rør gæren ud deri.
- Tilsæt alle ingredienser og rør sammen med en røreske, indtil det er en fast dej. Mærk efter, om den kan trække lidt mere mel – den skal være våd, klistret og til at røre i, men ikke alt for flydende.
- Sæt husholdningsfilm over skålen og sæt i køleskabet 8 timer eller natten over.
- Om morgenen forvarmes ovnen til 180 grader varmluft. Lav bollerne ved at dyppe en ske i vand og sætte klatter af bolledejen på bagepladen.
- Bag i 25-30 minutter og lad hvile 5 minutter på en bagerist, inden du spiser dem med tandsmør og en varm kop kaffe.
De her boller kan sagtens stå alene eller være et lækkert supplement til andre brunchretter.
Bagetips til de bedste koldhævede boller
At bage koldhævede boller behøver hverken være svært eller tage lang tid, og med lidt små tricks kan du få dem til at smage helt fantastisk. Her er nogle bagetips, der hjælper dig med at få dine boller luftige og lette med en sprød skorpe – perfekt til morgenbordet eller weekendbrunchen.
1. Dejens konsistens – hemmeligheden bag luftige boller
Dejens konsistens er helt afgørende for, om dine koldhævede boller bliver dejligt luftige eller lidt for tætte. Dejen skal være våd og klistret, så hold lidt igen med melet. Det er bedre at tilføje en lille smule mel ad gangen end at ende med en for tør dej, som gør bollerne tunge. Hvis du vil have en særlig luftig krumme, så rør kun i dejen, til ingredienserne er blandet godt sammen – det gør underværker, når dejen hæver natten over.
2. Langsom hævning i køleskabet – udvikling af smag og struktur
En af de bedste ting ved koldhævede boller er, at de får masser af smag og struktur, fordi dejen hæver langsomt i køleskabet. Den kolde hævning giver bollerne en let syrlig smag og gør, at de bliver lækkert elastiske og saftige indeni. Hvis du vil have endnu mere smag, kan du lade dejen hæve op til 24 timer – bare sørg for, at skålen er godt dækket til, så dejen ikke tørrer ud.
3. Brug en våd ske – form boller uden klistrede fingre
Når dejen er våd og klistret, kan det være en udfordring at forme bollerne uden at få dej over det hele. Et lille trick er at dyppe en ske i vand, inden du former hver bolle. På den måde glider dejen let af skeen, og du får fine, runde klatter på bagepladen. Du kan også bruge en spiseske til mindre boller eller en større ske til de lidt mere fyldige brunchboller.
4. Forvarm ovnen og placér bagepladen rigtigt
For at få en flot, sprød skorpe på dine koldhævede boller, er det vigtigt, at ovnen er helt varm, inden du sætter bollerne ind. Forvarm ovnen til den angivne temperatur, gerne i mindst 10 minutter. Placér bagepladen midt i ovnen, så bollerne får jævn varme hele vejen rundt. Hvis du bager flere plader på én gang, kan det være en god idé at rotere dem halvvejs, så alle boller bliver bagt ensartet.
5. Justér skorpe og sprødhed – få bollerne præcis, som du vil
Der er flere små tricks, du kan bruge, hvis du vil tilpasse skorpe og krumme på dine boller. For en ekstra sprød skorpe kan du sprøjte lidt vand ind i ovnen, lige inden du lukker den, eller placere en lille skål vand i bunden af ovnen – dampen giver bollerne en lækker skorpe. Hvis du vil have en blødere og gylden overflade, kan du pensle bollerne med lidt mælk eller olie lige inden bagning. Det giver en fin farve og en smagfuld finish, som passer godt til weekendbrunchens koldhævede boller.
6. Afkøling – lad bollerne hvile for den bedste sprødhed
Når bollerne kommer ud af ovnen, kan det være fristende at tage en bid med det samme – men hvis du lader dem hvile lidt først, får du den bedste tekstur. Læg bollerne på en bagerist, så dampen kan slippe ud, og skorpen forbliver sprød. Giv dem 5-10 minutter til at køle lidt af, og så er de klar til at blive serveret lune og lækre med smør, ost eller marmelade.