Grovboller er sundere end boller kun lavet på hvedemel, siger ”de kloge”. Der er i hvert fald mere gods i dem, så de mætter noget bedre. Grovboller er anvendelige som og til mad – ikke kun til kaffen eller kakaoen. Grovboller kan ligesom alle andre boller fryses, så du kan roligt lave en stor portion, så du har noget lækkert og nemt til madpakken, til suppen eller til at komme uden om bøffen, når der står burger på menuen.

Grovboller – opskrift

Grovboller er en ret bred betegnelse, for eneste krav er, at bollerne skal bages med kerner og andre korndele. Derudover er der frit valg på alle hylder. Så den opskrift du får her, er bare én ud af mange måder at gøre det på.

Antal boller:
24

Tid i alt:
2T 15M

Sværhedsgrad:
Nem

Ingredienser til grovboller

 

  • 8 dl vand
  • 1 dl hørfrø
  • 1 dl 3-kornsblanding
  • 50 g gær
  • 2 tsk. salt
  • 2 tsk. sukker
  • 600 g hvedemel
  • 400 g grahamsmel
  • Æg til pensling

Sådan laver du grovboller

  1. Kog 2 dl af vandet, hørfrøene og 3-kornsblandingen op, og lad det trække, til det er fingervarmt.
  2. Varm resten af vandet op, til det er fingervarmt, og opløs gæren i det.
  3. Bland salt, sukker, hvede- og grahamsmel sammen, og kom det i den opløste gær sammen med kornblandingen.
  4. Ælt dejen godt sammen – eller kom den i røremaskinen, og rør den grundigt. Dejen skal helst være let klistret.
  5. Stil dejen til hævning lunt og tildækket i en time.
  6. Ælt dejen igennem, og del den i 24 lige store stykker.
  7. Form stykkerne til boller, og sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Giv dem evt. et lille kryds i toppen med en skarp kniv.
  8. Lad grovbollerne efterhæve i en halv time – lunt og tildækket.
  9. Varm ovnen op til 200° C.
  10. Pensl grovbollerne med sammenpisket æg.
  11. Bag grovbollerne i ca. 20 minutter, til de lyder hule, når du banker på dem.

Disse boller smager fortrinligt til supper, til en burger eller som en nem og hurtigmums frokostbolle i madkassen.

Koldhævede grovboller

Skal du være rigtig med på moden, skal du lade din grovboller hæve i køleskabet. Koldhævede grovboller kaldes også langtidshævede grovboller. Det gør de fordi, bollerne skal hæve længe, når de står koldt frem for i stuetemperatur.

Samtidig kommer du mindre gær i dejen. Og det tilsammen med den længere hævetid giver en mere smagfuld bolle, der kan holde sig frisk i længere tid. I opskriften herover kan du nøjes med at komme ca. 10 g gær i, hvis du lader dejen hæve natten over.

Langtidshævede grovboller

Koldhævede boller skal hæve lang tid, men du behøver ikke at sætte din dej i køleskabet, fordi den skal hæve længe. Hvis du laver din dej sent på aftenen, kan den sagtens ligge på køkkenbordet natten over, inden den skal laves til boller om morgenen.

Har du haft din bolledej i køleskabet, så tag den ud et par timer før, den skal bages, så den bliver tempereret.

”De kloge” – jeg ved ikke om det er de samme som før, nok ikke sandsynligt – mener, at så snart der er fuldkorn i dejen, er det langt det bedste at lade dejen langtidshæve.

Grovboller med havregryn

Det er faktisk ikke noget vi har prøvet at lave endnu, men når jeg nævner det, så har vi faktisk en bestemt opskrift i tankerne, og det er den fra Noget i Ovnen. Gitte plejer altid at levere nogle rigtig gode opskrifter, og jeg glæder mig til at prøve denne opskrift på grovboller med havregryn. Så kan det være vi på et tidspunkt kan få Gitte over og lave en af hendes lækre bagerier og opskrifter til os her på HurtigMums 🙂

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Grovboller
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

x