Studenterbrød er en klassisk dansk kage, der kombinerer sprød mørdej med en lækker, blød trøffelmasse lavet af kagerester. Det er en oplagt opskrift, hvis du vil mindske madspild og samtidig nyde en sød godbid til kaffen.
Trods navnet har studenterbrød ikke nødvendigvis noget med studenterfejringer at gøre. Historien fortæller, at kagen var en billig fornøjelse, som selv studerende havde råd til – og derfor fik den sit navn. Men uanset om du bager den til en særlig anledning eller bare vil forkæle dig selv og dine nærmeste, er studenterbrød altid en god idé.
Det bedste ved denne opskrift er, at du kan bruge præcis de kagerester, du har liggende. Wienerbrød, småkager, roulade eller lagkagebunde – det hele kan blandes sammen til en lækker, chokolade- og romsmagende masse, der får en skøn kontrast fra den sprøde bund og den søde glasur på toppen.
Og hvis der alligevel bliver for meget? Så kan studenterbrød heldigvis fryses, så du altid har en lille lækkerbid klar til en hyggestund.
Opskrift på studenterbrød
Studenterbrød
Ingredients
Ingredienser til mørdej og trøffelmasse
- 80 g hvedemel
- 50 g smør
- 2 spsk. flormelis
- 1 æggeblomme
- 30 g mandler
- 200 g kage af forskellig art – wienerbrød roulade, lagkagebund, småkager, formkager osv.
- ½-¾ dl hindbærmarmelade
- 2 tsk. kakaopulver
- 2 tsk. rom
Ingredienser til samling og pynt
- Ca. 2 spsk. hindbærmarmelade
- 100 g flormelis
- 1 spsk. kogende vand
- Krymmel – eller andet drys til at pynte med
Instructions
- Tænd ovnen på 200° C – ikke varmluft.
- Smuldr melet sammen med smørret i en skål.
- Tilsæt flormelis og æggeblomme, og ælt – eller rør – det sammen til en ensartet dej.
- Rul dejen ud i en firkant, der måler ca. 20 x 16 cm, og læg den over på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Prik dejen med en gaffel.
- Sæt pladen med dejen i ovnen, og bag den i 15-20 minutter, til den er gennembagt.
- Hæld kogende vand over mandlerne, og smut dem.
- Hak de smuttede mandler fint.
- Tag kagebunden ud af ovnen, læg bunden over på en bagerist, og lad den køle af.
- Skær imens kageresterne i mindre stykker – småkager og andre ”hårde” kager, kan med fordel blendes eller knuses med en kødhammer.
- Bland de hakkede mandler, kagerne, hindbærmarmelade, kakaopulver og rom i røremaskinen – eller elpisker – med dejkrogene på, indtil du har en samlet trøffelmasse.
- Smør trøffelmassen ud i en firkant på ca. 20 x 16 cm.
- Smør den afkølede kagebund med hindbærmarmelade.
- Læg trøffelmassen oven på.
- Sæt hele molevitten i køleskabet i en times tid.
- Rør flormelis og kogende vand sammen til en glasur.
- Smør glasuren ud oven på trøffelmassen, og drys med krymmel eller lignende.
- Skær kagen ud til studenterbrød i passende størrelse.
Min studenterbrødsopskrift
Jeg bruger ofte resterne af mine julesmåkager til romkugler eller studenterbrød. Dog skal der være flere ”våde/bløde” kager end småkager, der jo blot bliver til en slags rasp, og resultatet skal jo blive til en blød trøffelmasse. Men det kan altså sagtens lade sig gøre, hvis ikke du har overflod af småkager tilovers.
Selvom navnet, studenterbrød, indikerer, at det er noget, der spises, når studenterne fejres, så har det egentlig ikke noget med fejringen som sådan at gøre. Navnet skulle efter sigende komme af, at det var en billig kage, så det var noget de ”fattige” studenter havde råd til.
Alligevel kan du godt, hvis du vil servere den til en fejring for en nyuddannet, pynte den efter uddannelsens farve. Enten ved at farve glasuren med pasta- eller frugtfarve. Eller ved at bruge krymmel i den farve, uddannelsen (huen) har.
Stop madspild
Studenterbrød kan fryses, hvis de ikke bliver spist alle sammen. Så er der et stykke lækker kage en anden gang, uden du behøver at bage.