Opskrift på andelår i ovn
Andelår i ovn (næsten) langtidsstegt
Ingredienser
- 2 spsk. fint salt
- 2 spsk. rørsukker
- 1½ tsk. peber
- 1 tsk. chilipulver
- 1 spsk. tørret timian
- 8 andelår
- 8 rosmarinkviste
Sådan gør du
- Bland salt, sukker og krydderier sammen, og gnid det grundigt ind i andelårene.
- Læg rosmarinkviste i bunden af et ovnfast fad, og læg lårene oven på.
- Sæt fadet ind i ovnen, og tænd den på 140° C, konventionel ovn.
- Når andelårene er færdige, skruer du over på grill og op for varmen, og griller lårene, til de får sprødt skind. Hold øje med dem – det går pludselig stærkt.
Nutrition
Min opskrift på andelår i ovn
Normalt når jeg laver andelår, kommer jeg dem i sous vide-karret i et døgns tid. Jeg synes nemlig, at kødet på andelår kan have tendens til at blive sejt og tørt, hvis det bliver stegt for hårdt og for hurtigt. Men du kan godt stege andelår i ovnen, hvis du bare giver dem lidt tid. Lårene i opskriften herunder skal have fire timers tid i ovnen, og de bliver supersaftige.
Andelår kan erstatte andestegen til jul eller mortensaften, hvis I ikke er så mange. To lår pr. snude er rigeligt. Du kan selvfølgelig også vælge andebryst i stedet for. Det er umiddelbart dyrere i indkøb, men til gengæld er det hele spiseligt, hvor der jo er en stor portion ikke spiseligt (benet) på låret. Til gengæld kan kød stegt på ben bare noget – smagsmæssigt.
Andelår i ovn – tilbehør
Det er nemt at lave andelår i ovnen – ikke hurtigt, men nemt. De passer jo stort set sig selv. Og når der er gået 3-3½ time kan du gå i gang med tilbehøret – alt afhængig af, hvad du vælger at servere til.
Du kan f.eks. servere traditionelt tilbehør, hvis lårene serveres juleaften – eller hvis du bare lyst til julemad.
På billedet har jeg serveret brunede kartofler, hvor jeg har skiftet smørret ud med fedt fra andelårene. Du kan sagtens tage fadet ud af ovnen, inden lårene er helt færdige og hælde noget af det velsmagende andefedt fra.
Den traditionelle rødkål har jeg skiftet ud med en grov coleslaw lavet på rødkål, rødløg, gulerødder og æble. Nå ja, og så skal der naturligvis en god, tyk brun sovs til – selvfølgelig opbagt på andefedt.
Du skal i øvrigt aldrig smide andefedt ud. Det er meget anvendeligt til andre ting. Det smager skønt at brase kartofler i, lynstege grøntsager i eller til at give ekstra smag til rødkålen. Dog er det ikke så brugbart som smørelse under silden. Så du skal ikke stille det på bordet til julefrokosten. Andefedt kan holde sig i køleskabet eller fryseren i månedsvis.