Veganske kager er kager helt uden animalske produkter.

Nu er der jo ikke meget kød i kager, men til gengæld er der tit animalske produkter, som smør, mælk og æg, i kager, og så er det ikke veganske kager. Rigtig mange traditionelle kager indeholder mindst ét animalsk produkt og ofte flere.

Der er kommet rigtig mange veganske erstatninger for de animalske i handlen, så selvfølgelig kan du udskifte de animalske produkter med veganske alternativer, men jeg ved ikke helt, om det i alle tilfælde vil give det samme – eller næsten samme – resultat.

Nogle af mælkealternativerne har en noget anderledes smag – ikke nødvendigvis dårligere bare anderledes. I nogle kager fungerer æggene som hævemiddel, kan veganske æg også det? Smørret derimod, der er ikke den store forskel for de veganske alternativer, jeg har forsøgt mig med, men i nogle tilfælde kan det altså ændre på konsistensen. Alligevel har vi her også taget kager med smør med, som jo så selvfølgelig skal udskiftes med et vegansk alternativ.

Ølkage – Laves helt uden æg, mælk, smør og alle de vanlige animalske produkter. Til gengæld serveres den smør, men det kan sagtens lige så godt være et tilsvarende vegansk produkt. Der er øl i kagen, og ikke al øl er vegansk, nogle bryggerier bruger nemlig husblas i produktionen. For at være sikker må du spørge producenten, men Carlsberg, Tuborg, Albani, Guinness og Heineken er veganske.

Bagt æblekage – I den bagte æblekage her skal smørret skiftes ud med et vegansk produkt, og du skal selvfølgelig heller ikke servere den med animalsk flødeskum. Men der findes heldigvis også veganske alternativer til fløde, som kan piskes til en lækker skum.

Baklava – I baklava er der også smør, som skal erstattes af et vegansk produkt. Der er også honning i. Det diskuteres kraftigt i veganerkredse, om honning er okay at spise eller ej. Hvis du ikke vil bruge honning, kan du erstatte det med almindeligt sirup eller med 130 g sukker. I sidst nævnte tilfælde skal du bage kagen ved 180° C i stedet for 170.

Rabarbercrumble – Ud med smørret og ind med et vegansk produkt. Så er du klar til at lave vegansk rabarbercrumble. Kagen serveres med is, flødeskum eller cremefraiche, men her finder du bare en vegansk erstatning, og så kan du nyde den lune rabarbercrumble med god samvittighed.

Rabarberkage – Igen skal du finde en erstatning for smør og noget til ”creme” til anretningen. Men så får du også verdens bedste rabarberkage med syrligt og sødt samt blødt og crunchy i én og samme kage. Den kan spises lun eller kold og både som kage til teen/kaffen eller som dessert.

Æblecrumble – Crumble-kager er nemme at lave, og så smager de skønt. Køb en pakke vegansk smør og gå i gang med bagningen. Brug evt. nedfaldsæblerne, så de ikke havner på kompostbunken eller i affaldsspanden. Servér æblecrumblen lun med en scoop vegansk vaniljeis.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *