Bürek

Bürek eller börek eller andre varianter af ordet er oprindeligt en tyrkisk ret, men den er udbredt i flere andre lande – som Bulgarien, Grækenland, Israel, Italien, Bosnien, Tunesien og mange andre steder i verden også.

Det er en dej, der er fyldt med kød – eller grøntsager – og efterfølgende bagt eller stegt. Tilberedningsmetoderne og formen på bürek er mange.

Opskrift på Bürek

burek

Bürek – opskrift

Samlet tid: 40 minutter
Forfatter: Beate Grandahl
Den opskrift, du får her, er på bosnisk bürek. Opskriften har jeg sjovt nok fundet på en spansk hjemmeside og fået oversat, men den er lavet efter bosniske traditioner på en af kokkens mange rejser til udlandet. Den kan normalt købes i gadeboderne i Bosnien og nabolandende og betragtes som fastfood.

Ingredienser

  • 500 g hakket oksekød
  • 3-4 spsk. hakket persille
  • 2 æg
  • 1 tsk. paprika
  • 1 tsk. stødt peber
  • 1 tsk. kanel
  • 2 løg
  • Olie til stegning
  • 4 plader filodej
  • 2 spsk. smør
  • Salt

Sådan gør du

  • Rør alle ingredienser med undtagelse af løg, olie og smør hurtigt og ”sjusket” sammen til en fars – den skal ikke være blank og glat som en frikadelle fars.
  • Hak løget groft, og svits det i olien på en pande.
  • Tilsæt pandens indhold til farsen, og rør igen hurtigt sammen.
  • Brun farsen på stegepanden – evt. ad flere gange – afhængig af pandens størrelse. Den må ikke ligge og koge i kødsaften – den skal blive brun.
  • Tænd ovnen på 170° C.
  • Smelt smørret i en lille kasserolle.
  • Læg filodejpladerne forskudt over hinanden på en lang række – hjørne over hjørne hvis det er firkantede plader, du arbejder med.
  • Fordel nu farsen på langs af filopladerne et pænt stykke fra kanten.
  • Rul dejen sammen om farsen til en lang pølse.
  • Rul pølsen sammen til en blomst/et sneglehus.
  • Læg blomsten/sneglehuset i et ovnfast fad, og pensl med det smeltede smør.
  • Sæt fadet i ovnen, og lade det stå, til overfladen er gylden – det tager ca. 15-20 minutter.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Bürek skæres ud i trekantede stykker og serveres ligesom pizza, selvom dejen er noget markant andet end pizzadej.

Velbekomme!

burek
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

4 reaktioner

  1. Tak for opskriften – men dette har intet med en bosnisk burek at gøre 🙂 den smager sikkert fint, men er langt fra hvordan man laver en burek i fleste Balkan lande.

    1. Undgår kanel,æg,paprika,tilsæt lidt vegeta (2 spsk)😉
      Ingen stegning, fyld dejen med rå fars, rasten er OK
      God appetit 😋👍

      1. Hej. For mange årsiden, 1995, på en restaurerings uddannelse i Venedig. Her mødte jeg en gut fra Bosnien.. Han lavede en fattigmands ret som smagte fantastisk.. Han brugte langt tid på dejen, rullede den ud lår den blev meget lang, dejen var meget elsatisk. Formede dejen som en lang dej, der senere blev rullet til en lang pølse, som Burek. Han brugte kun kartofler og løg samt lidt kryderier.. Mon det er en version af en fattigmands version af en Burek ?Mvh Carsten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter