Hyldebærsaft

Hyldebærsaft er bare én af de mange ting, du kan lave af hyldebær. Og saften kan du efterfølgende bruge til toddy, suppe eller sirup. Eller du kan bruge den til at smage gryderetter eller saucen til med.

Af blot et par kilo nyplukkede hyldebær er der nok til flere liter saft med masser af vitaminer i. For hyldebær er nemlig rigtig sunde. De har et højt indhold af C-vitaminer og flavonoider, hvorfor de bliver brugt i naturlægemidler forbyggende og helbredende mod influenza, hoste og forkølelse samt som vanddrivende og svedfremkaldende midler.

Desværre indeholder de også stoffer, som kan udvikle cyanid (også kaldet blåsyre), som er giftigt og kan give diarré og opkastning. Derfor må du aldrig spise hyldebær rå. Du skal altid koge dem mindst 20 minutter, så er du sikker på at giftstofferne er ødelagt.

Få endnu mere inspiration og endnu flere tips og tricks til dine drinks, af vores gode venner fra Gastrofun

Hyldebærsaft

Hyldebærsaft – opskrift

Ingen anmeldelser
Forb. tid: 10 minutter
Tilb. tid: 30 minutter
Samlet tid: 40 minutter
Ret: Drinks, Snack, Vegansk
Antal: 2.5 L
Kalorier: 1920kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Du behøver ikke at fjerne alle stænglerne, når du skal lave hyldebærsaft. Saften bliver jo siet. Men de meget grove stængler kan godt afgive en bitter smag, plus de fylder op i gryden, så klip dem af, inden du går i gang.

Ingredienser

Sådan gør du

  • Klip alle de grove stængler af, og skyl bærrene.
  • Skyl æblerne, skær dem i kvarter, og fjern kernehuset.
  • Kom vand og frugt i en stor gryde, og læg låg på.
  • Bring det i kog, og lad det koge 20-30 minutter, til saften er kommet ud af bærrene.
  • Hæld bærrene i en fugtig saftpose over en gryde, der kan rumme saften.
  • Lad det stå og dryppe af, til al saften er kommet med. Hjælp den evt. lidt på vej med en grydeske.
  • Varm saften op, tilsæt sukker og citronsaft, og lad det koge, til alt sukkeret er opløst.
  • Smag til.
  • Hæld saften på skoldede, evt. atamonskyllede flasker, og luk med det samme.
  • Saften kan holde sig i flere år, men kan ændre farve. Saften kan også fryses.

Noter

Vil du drikke saften, skal den fortyndes med vand. Jeg kan bedst lide den i forholdet en del saft og tre dele vand.

Nutrition

Kalorier: 1920kcal | Kulhydrat: 494g | Protein: 6g | Fedt: 5g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 2g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Natrium: 69mg | Kalium: 2460mg | Fiber: 61g | Sukker: 340g | Vitamin C: 297mg | Calcium: 329mg | Jern: 13mg

Hyldeblomstsaft og kapers

Inden hyldebærrene bliver modne og sorte, har de selvfølgelig været blomster. Hyldeblomsterne kan også bruges til saft – hyldeblomstsaft.

Inden hyldebærrene bliver modne, er de grønne. De kan syltes, og kaldes også for fattigmands kapers. Jeg er dog ikke sikker på, at det er sundt, for de grønne hyldebær indeholder også de stoffer, som kan udvikle sig til cyanid. Og de får kun lige et kort opkog på maks. et par minutter, når man laver syltede, grønne hyldebær.

Hyldebær – et vidundermiddel

Tidligere blev hyld brugt mod malaria, hovedpine, tandbylder, brandsår og halsbetændelse. Man mente, at kærligheds- og frugtbarhedsgudinden, Freja, boede i hylden og beskyttede mod ulykker. Så man har længe kendt til hyldens forebyggende/helbredende virkning.

Romerne brugte hyldebærrene til vin og hårfarvning … Jeg ved, hvordan mine fingre ser ud, når jeg har ordnet hyldebær, så jeg kan levende forestille mig, hvordan hovedbund og pande må have set ud efter en omgang hårfarvning.

Sidst opdateret: 25. april 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter