Tapas

Tapas – I landende omkring middelhavet serverer de tit et udvalg af mange små retter på én gang som et let mellemmåltid eller som et selvstændigt måltid, der spises efterhånden som retterne bliver tilberedt.

I Spanien kaldes sådan et måltid for tapas. Og der findes MANGE små retter, som kan bruges til tapas.

tapas

Tapas – opskrift

Her har jeg valgt fire klassiske, som jeg vil give dig opskriften på. Jeg tager dem fra oven og alle opskrifter er til 4 personer. Den femte ret – den i glasset – du kan se på billedet, er gazpacho.

Ingredienser til huevos rellenos (fyldte æg)

  • 1 dåse tun i olie
  • 4 store æg
  • 2 skalotteløg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 tsk. olivenolie
  • 6 spsk. mayonnaise
  • 1 spsk. finthakket persille
  • 1 tsk. citronsaft
  • 4 oliven
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Hæld olien fra tunen.
  2. Kog æggene, til de er hårdkogte, og lad dem køle af.
  3. Del dem på langs, og skær en lille skive af den runde del, så de får et fladt stykke at stå på. Hak det afskårne fint, og sæt det til side.
  4. Fjern æggeblommerne, og sæt også dem til side.
  5. Hak løg og hvidløg fint, og svits dem gennemsigtige i en lille gryde med opvarmet olivenolie.
  6. Bland løg, tun, mayonnaise, persille, citronsat og salt og peber godt sammen.
  7. Fordel massen i de tomme æggehvider, pynt med lidt persille og ½ oliven.

Ingredienser til patatas con chorizo (kartofler med pølse)

  • 2 mellemstore kartofler
  • Lidt tørrede krydderurter og/eller krydderier – basilikum, timian, paprika eller lignende
  • 4 skiver fast gedeost
  • 8 skiver spansk pølse
  • Lidt frisk grønt – her er brugt rucolasalat
  • 8 oliven
  • 8 pinde til pindemadder

Fremgangsmåde

  1. Kog kartoflerne, lad dem køle af, og skær dem herefter i tykke skiver.
  2. Drys med tørrede krydderurter/krydderier.
  3. Halver gedeostskiverne, og læg ½ skive på hver kartoffelskive.
  4. Rul 1 pølseskive rundt om det friske grønne.
  5. Top med en oliven, og stik en pind igennem, så det hele holdes samlet.

Ingredienser til pan con tomate (toast med tomat)

  • 1 baguette, ciabatta eller lignende brød
  • 2 fed hvidløg
  • 1-2 tomater – afhængig af størrelse
  • 2 spsk. olivenolie – af den gode
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Skær brødet i tykke skiver, og rist dem på brødristeren, til de er gyldne.
  2. Skær toppen af hvidløgsfeddene, og gnid det hen over det ristede brød.
  3. Skær toppen af tomaten/tomaterne, og gnid ligeledes dem hen over brødet.
  4. Hæld olivenolie på.
  5. Drys med salt og peber.

Ingredienser til mejillones con mantequilla y hierbas (muslinger med smør og urter)

  • 1 kg blåmuslinger i skal
  • 3 spsk. tør hvidvin
  • 1 laurbærblad
  • 100 g smør
  • 2 dl rasp
  • 4 spsk. finthakket persille
  • 2 spsk. klippet/hakket purløg
  • 2 fed hvidløg
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Skrub muslingerne, og fjern skægget. Kassér itugåede muslinger, og muslinger der ikke lukker sig, når du banker dem let mod bordpladen.
  2. Skyl muslingerne i koldt vand.
  3. Tænd ovnen på 230° C.
  4. Damp muslingerne under låg i ca. 5 minutter i en stor gryde med hvidvin og laurbærblad.
  5. Hæld væden fra, og kassér de muslinger, der ikke har åbnet sig.
  6. Fjern den ene del af skallerne, og anbring skallerne med muslinger i et stort, ovnfast fad.
  7. Smelt smørret i en kasserolle, kom det i en skål, og bland med rasp, persille, purløg, hakket eller knust hvidløg, salt og peber. Lad det stivne lidt.
  8. Fordel nu massen på muslingerne, og pres det ned omkring hver musling.
  9. Sæt muslingerne i ovnen i 10 minutter.
  10. Servér med det samme – evt. pyntet med lidt persille og en citronbåd.

Tapas kan laves på mange forskellige måder. Ovenstående er vores favorit tapas tallerken.

Forberedelsestid: 25 minutter

Tilberedningstid: 20 minutter

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
x