Kogt torsk er én af de retter, der deler vandene. Enten elsker man det, eller også er det ikke noget, man ønsker på sin middagstallerken. Der er tradition for at spise retten som hovedret nytårsaften. Og selvom traditionen nok ikke er så traditionel mere, så kender så godt som alle udtrykket nytårstorsk.
Retter med fisk var tidligere helt i orden at spise i fasten. Og adventstiden var en faste- og bodstid, hvorfor der på denne tid af året ofte stod fisk på menuen.
Senere – i 1700- og 1800-tallet – begyndte man at spise fisk nytårsaften eller nytårsdag i stedet for. Muligvis som en modvægt til den fede julemad. I starten var det kun befolkningen, der boede tæt på havet, der havde adgang til fisk, men senere – 1900-tallet, da transportmulighederne blev bedre – blev det hele befolkning. Men hvorfor lige torsk? Tjah, der bliver jeg dig svar skyldig.
Opskrift på kogt torsk med sennepssovs
Kogt torsk med sennepssovs – opskrift
Ingredienser
- 2 l vand
- 1 dl eddike
- 1 laurbærblad
- 6 peberkorn
- 1 renset torsk uden hoved
- 3 dl suppe kogevand fra torsken
- 30 g smør
- 3 spsk. mel
- 2 dl mælk
- 1 spsk. fiskesennep grovkornet sennep
- Salt og peber
Sådan gør du
- Bring vand, eddike, laurbærblad, peberkorn og et par skefulde salt i kog i en gryde under låg.
- Skær imens torsken i 5 cm tykke skiver.
- Kom torsken i den kogende lage, læg låg på, bring i kog igen, og tag derefter gryden af varmen.
- Lad torsken stå i lagen i 10 minutter under tætsluttende låg.
- Skum 3 dl af suppen, og si den.
- Smelt smørret i en lille gryde. Det skal ikke brune.
- Rør melet i, så du får en glat, jævn masse.
- Tilsæt siet suppe og mælk lidt ad gangen, til sovsen har den rette konsistens.
- Lad sovsen koge i ca. 5 minutter.
- Smag til med salt og peber.
- Kog op, og tilsæt sennep.
- Tag gryden af varmen. Sovsen skal ikke koge efter senneppen er tilsat, da den så kan blive bitter.
Kogt torsk af hel torsk
Hvis du koger torsken hel, lader du den koge med op i lagen – lagen skal altså ikke være kogende, før torsken lægges i. Lad lage og fisk koge i 5 minutter, og lad derefter torsken trække i lagen under tætsluttende låg i 10-15 minutter.
Kogt torsk af torskefileter
Bruger du torskefileter, tilbereder du dem ligesom hel torsk skåret i 5 cm tykke skiver, men lader dem kun trække i lagen i 5-6 minutter.
Retten kan serveres med kogte kartofler, hårdkogte æg i tern, kogte gulerødder, stegte bacontern, syltede rødbeder i tern, kapers, revet peberrod, dild og citronbåde. Nogle spiser også kogt torskerogn og -lever til.
En anden populær ret nytårsaften er tunmousse. Her får du en supergod opskrift. Du kan også tage et kig på andre fiskeretter her.
En reaktion
Perfekt metode til torsken. Havde dog en anden sauce version.