Vanilje råcreme – opskrift
Ingredienser
- 1 vaniljestang
- 2 æggeblommer
- 1½ spsk. sukker
- 2 dl piskefløde
Sådan gør du
- Flæk vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud. Mos dem med lidt af sukkeret, så de skilles ad. Pisk æggeblommer, sukker og vaniljekorn luftigt til en æggesnaps.
- Pisk fløden til flødeskum, og vend den rundt i æggesnapsen med en dejskraber eller lignende – ikke piske.
Råcreme med vanilje og lækre frugter. Mums! Det er godt. Og det er en hurtig dessert, mellemmåltid eller sågar disneyslik i en anderledes udgave. Frugtsalat med vanilje råcreme var ekstremt populært i 60’erne, hvor det også blev kaldt abemad. I skolekøkkenet mange år efter – da man åbenbart var blevet fedt- og kolesterolforskrækket – lærte jeg også at lave abemad.
Det var alverdens frisk eller henkogt (konserves) frugt i mindre stykker blandet i yoghurt naturel og drysset med lidt hakket chokolade. Bevares, det var da lækkert nok, meeen det kan altså ikke hamle op med den ægte vare.
Frugtsalat med vanilje råcreme
Hvilke frugter du vil bruge i frugtsalaten, er en sæson- eller smagssag. Men her kommer nogle forslag
- Bananer
- Æbler
- Pærer
- Blåbær
- Hindbær
- Brombær
- Vindruer
- Jordbær
- Appelsiner
- Kiwier
- Ananasser
- Meloner
- Kernerne fra granatæbler
Du kan i øvrigt se vores opskrift på frugtsalat her.
Skyl og/eller skræl frugterne, og skær dem i passende stykker – blåbær, brombær, hindbær og jordbær behøver du ikke at skære over, med mindre du lige skal tjekke for orm, eller hvis de er meget store. Det samme gælder vindruer, men er de ikke kernefri, skal du skære dem over og fjerne kernerne.
Fordel, og anret evt. frugterne i portionsskåle – eller i is-asietter som i 60’erne – og kom en god klat råcreme på. Drys med revet eller hakket mørk chokolade eller med kakaonibs.
Hvordan er det nu lige med rå æg og salmonella
Der er stadig mange, der tror, at det kan være sundhedsskadeligt at spise rå æg. Det kan det også. Men bruger du danske æg, så er risikoen næsten ikke eksisterende, hvis du ellers er sund og rask. Danske æg har i efterhånden mange år været erklæret så godt som salmonellafri – i hvert fald indtil videre.
Skal du lave råcreme til små børn, gamle eller syge eller på anden måde svagelige, så brug pasteuriserede æggeblommer, så er du i hvert fald på den sikre side.
Til gengæld synes jeg, at du bør bruge økologiske æg fra fritgående høns, når du spiser rå æg. Selvfølgelig for hønens skyld, når nu den leverer noget, du kan lave en så lækker dessert af, men også for din egen, for når du bruger rå æg, kan du tydeligere smage forskel.
2 Responses
kunne man bruge kokos fløde i opskriften istedet for alm fløde?
Hej Lars
Hvis du vælger en kokosfløde, der kan piskes til skum, så er det vel nok muligt. Det vil naturligvis ændre smagen, men garanteret ikke til det dårligere.
De bedste hilsener
Beate, HurtigMums