Pad thai

Pad thai er – som navnet antyder – en thailandsk ret. En klassisk thailandsk ret, som sælges i gadekøkkener verden over. Det er forståeligt, for det er nemt at forestille sig den hældt op i en papæske – lige til at tage med sig. Pad Thai er glad mad.

Den er nem og hurtig at lave – 30 minutter, og så er der velsmagende mad fra fremmede himmelstrøg. Der skal dog en del ingredienser til. Men lad være med at skippe nogen, for det er i sammenhængen smag og duft går op i en højere enhed.

Der skal blandt andet jordnødder i. Rå, usaltede jordnødder. Køber du dem i skal, så sørg for at knække/pille rigeligt. Det er min erfaring, at de afskallede jordnødder forsvinder på mystisk vis under afskalningen af flere jordnødder. Så gør endelig rigeligt klar, så du er sikker på at have nok.

Opskrift på pad thai

Pad thai

Pad thai opskrift

5 fra 3 stemmer
Samlet tid: 30 minutter
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Det er en god idé at hakke, snitte, rive alt, hvad der skal hakkes, snittes, rives – og knækkes – inden du går i gang ved komfuret.

Ingredienser

  • 4 spsk. revet ingefær
  • 2 fed hvidløg
  • 1 rød chilipeber
  • 1 bdt. forårsløg
  • 400 g risnudler
  • Olie til stegning
  • 2 tsk. tamarind-pasta – se nedenfor
  • 30-40 store rejer – de største du kan få fat i gerne tigerrejer
  • 4 æg
  • 4 spsk. sojasauce
  • 3 spsk. fiskesauce
  • 4 spsk. sirup
  • 1 bakke bønnespirer
  • 6 spsk. usaltede jordnødder

Sådan gør du

  • Riv ingefæren, hak hvidløgsfeddene fint, skær chilipeber og forårsløg i små stykker, og hak jordnødderne groft.
  • Hæld kogende vand over risnudlerne, og lad dem trække, mens du tilbereder retten.
  • Varm en wok op, kom lidt olie i, og steg ingefær, hvidløg og chilipeber.
  • Tilsæt rejer, og steg i et par minutter.
  • Kom tamarind-pastaen i, rør rundt, og skub det hele til side, så du får et bart område i wokken.
  • Slå æggene ud, lad dem stivne en anelse, og rør så rundt i dem, så der dannes små, faste stykker æg, som du fordeler i retten.
  • Hæld nudlerne i en sigte og derefter over i wokken.
  • Tilsæt soja- og fiskesauce, sirup og spirer, og vend hurtigt rundt.
  • Tilsæt til sidst forårsløg, og servér med det samme med de hakkede jordnødder.

Hvad er tamarind?

Tamarind er en bælgfrugt. Det er pulpen fra bælgen, der bruges i madlavningen. Du kan købe tamarind hos indiske og asiatiske købmænd, som du selv kan præparere og lave til tamarind-pasta, men det er nemmere at købe den fiks og færdig. Det kan du også gøre i den indiske eller asiatiske købmandsbutik, men du kan også få den i velassorterede dagligvarebutikker.

Tamarind har en syrlig, pikant smag. Kan du ikke opdrive tamarind-pasta nogen steder, kan du lave en erstatning, som indeholder ingredienser, der giver om ikke den samme, men så tæt på den samme sursøde smag.

2 spsk. limesaft blandet med 1 spsk. brun farin kan erstatte 1 tsk. tamarind-pasta, så til opskriften herover skal du bruge det dobbelte. Men det er ikke helt det samme, så kan du få fat i tamarind-pasta, vil jeg klart anbefale, at du gør det. Det kan holde sig i flere måneder i køleskabet.

Som med det meste thai-mad er der en del snitte arbejde – det gør til gengæld, at maden næsten altid er sund og farvestrålende. Mad man bliver i godt humør af. Ligesom man gør af (mexicansk og krydret) kyllingelasagne.

Pad thai
Sidst opdateret: 27. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter