Chili sin carne – en vegetarisk udgave af den klassiske chili con carne som efterhånden er blevet en hyppig genganger i de fleste danske hjem. Denne chili sin carne har fyld af quinoa, bønner og majs, og den har smag af chili, kanel, paprika og mørk kakao. En rigtig vinterret, der helt sikkert vil falde i god jord på en mørk aften!
Chili sin carneEn traditionel chili con carne indeholder som regel bønner, tomat og løg, men ellers findes den i et utal af varianter – og sådan er det også med chili sin carne, der både kan laves med f.eks linser, bulgur eller som her: quinoa. Denne er en helt enkel udgave med bønner, majs og soltørrede tomater, men ønsker man et lidt sundere version, kan man spice den op med f.eks bladselleri eller gulerødder. Jeg er vild med gryderetter, man kan eksperimentere med, og som kan stå og passe sig selv på komfuret, så der er mere tid til at underholde sine gæster, få ordnet vasketøjet eller – nå ja – ligge på sofaen og slappe af, indtil maden praktisk talt serverer sig selv. En god gryderet er oven i købet som regel bedre dagen efter, så hvis man er på udkig efter en ikke så tidskrævende gæsteret, så er chili sin carne en særdeles god idé!Jeg serverer chili sin carne med tortillachips, creme fraiche, avokado eller ris, men den kan også spises helt, som den er.

Chili sin carne – ingredienser til 4 personer

  • 200 gram tørrede bønner, lagt i blød natten over og kogt ca. 1 time (jeg brugte hvide bønner og borlotti bønner)
  • 2 spsk olie
  • 1 løg, hakket
  • 3 fed hvidløg, hakket fint
  • 3 blommetomater, skåret i både
  • ½ rød chili, hakket fint
  • 1 spsk kanel
  • 1 tsk usødet kakao
  • 2 tsk paprika
  • ½ tsk oregano
  • 1,75 dl quinoa
  • 1 dåse flåede, hakkede tomater
  • 2 grøntsagsbouillonterninger
  • 7 dl vand + evt. lidt mere undervejs

Til afslutning

  • 50 gram soltørrede tomater i olie (kan udelades)
  • 3 dl frosne majs
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  • Varm olien op i en stor gryde ved medium varme og steg løg, hvidløg, tomat, chili og krydderierne i 2-3 minutter. Krydderierne skal steges af, men ikke brænde.
  • Tilsæt herefter quinoaen sammen med de flåede tomater, bouillonterningerne og vandet.
  • Lad chilien simre i 60 minutter ved lav varme og tilsæt evt. mere væske undervejs, hvis den koger for hurtigt ind – jeg tilsatte 3 dl vand efter 30 minutter.
  • 5 minutter inden servering tilsættes de soltørrede tomater, frosne majs og de kogte bønner. Smag til med salt og peber.
  • Server som den er, eller top med creme fraiche, avokado, tortillachips eller ris.
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Chili sin carne
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
41star1star1star1stargray Based on 7 Review(s)