Rosinboller

Tidligere var rosinboller og lagkage et fast indslag på fødselsdagsbordet. Jeg elsker rosinboller, men i de kredse, hvor jeg kommer, er det sjældnere og sjældnere, at der bliver serveret boller med rosiner i til fødselsdagen. For der er mange, der ikke kan lide rosiner i bagværk. Hvad sker der for det? Det ender jo med, at rosinboller bliver udrydningstruede. Så her får du opskriften på lækre fødselsdagsboller med rosiner.

Nu vil jeg jo gerne have, at alle mine gæster har det godt og føler sig godt behandlet. Også dem, der ikke kan lide rosiner i bagværk. Så når jeg laver fødselsdagsboller, kommer jeg kun rosiner i en 1/3 af bollerne. Så der f.eks. er 10 boller med rosiner og 20 uden – afhængig af hvor mange vi bliver til fødselsdagen.

rosinboller

Rosinboller opskrift

5 fra 1 stemme
Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 1 time 30 minutter
Samlet tid: 1 time 45 minutter
Ret: Børn
Antal: 10 boller
Kalorier: 200kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Selvom jeg er vild med boller med rosiner i, så er jeg ikke fan af brændte rosiner. Og brændte bliver de, hvis de stikker ud af bollen. Derfor sørger jeg altid for at forme bollerne, så rosinerne kun er inden i bollerne. Det kræver lidt omhu, men det kan sagtens lade sig gøre.

Ingredienser

  • 25 g gær
  • 4 tsk. sukker
  • 4 spsk. fingerlunt vand 37° C
  • 2 dl mælk + lidt til pensling
  • 4 spsk. olivenolie
  • ½ tsk. salt
  • 1-2 dl rosiner – efter lyst og smag
  • 400 g hvedemel

Sådan gør du

  • Kom gær og sukker i det fingerlune vand, og lad gæren blive opløst helt.
  • Tilsæt mælk og olivenolie.
  • Bland salt og rosiner i 350 g af melet, og rør/ælt det i dejen.
  • Rør/ælt til dejen er ensartet – lidt fugtig, men ikke for fugtig. Tilsæt evt. mere mel.
  • Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i 20 minutter.
  • Del dejen i 10 ca. lige store stykker – tag evt. køkkenvægten til hjælp.
  • Form 10 boller af dejen ved at knibe, strække og folde bollen ind i bunden – prøv at holde rosinerne inden i bollerne.
  • Sæt bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Lad bollerne hæve tildækket et lunt sted i 1 time.
  • Tænd ovnen på 220° C varmluft.
  • Pensl bollerne med lidt vand, og sæt dem i ovnen.
  • Bag bollerne i 12 minutter, til de er gyldne og gennembagte.

Noter

Tip I: Dejen må hellere være for våd end for tør, når det stilles til hævning. Du kan altid komme mere mel i, når du skal forme bollerne. Kommer du for meget mel i fra starten af, bliver bollerne tørre.
Tip II: Hvis du ikke vil bøvle med viskestykker eller folie, der hænger fast i bollerne, når de hæver, så læg en bradepande omvendt – altså med bunden op ad – oven på bagepladen. Så kan bollerne hæve frit uden at klistre fast til tildækningen.
Tip III: Du kan sagtens lave boller uden rosiner efter opskriften herover. Eller du kan komme æble, tranebær, sukat, dadler eller hvad du nu vil forsøge dig med i – eller måske en blanding af nogle af dem.
Tip IV: Du kan eventuelt pensle bollerne med sammenpisket æg. Det kan gøre bollerne ekstra flotte at se på.

Nutrition

Kalorier: 200kcal | Kulhydrat: 41g | Protein: 6g | Fedt: 2g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 0.2g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Kolesterol: 2mg | Natrium: 32mg | Kalium: 179mg | Fiber: 2g | Sukker: 1g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 34mg | Jern: 2mg

Sjove måder at servere rosinboller på

Rosinboller er ofte forbundet med fest. Her får du lidt inspiration til måder, hvorpå du kan være lidt kreativ i serveringen af bollerne. De luftige boller med rosinser kan naturligvis også bare serveres på et fad, men hvis du vil være lidt mere kreativ i din servering er her nogle forslag.

1. Rosinbolle-tog:

Forestil dig at gå ind i en spisestue og blive mødt af et langt rosinbolle-tog, der strækker sig fra den ene ende af bordet til den anden. Hver vogn kan være lavet af en rosinbolle, mens en større rosinbolle fungerer som lokomotiv. Skinner kan laves af lakridssnørebånd, og små stykker slik eller små nødder kan fungere som passagerer. Dette er en fantastisk serveringsidé til børnefødselsdage og naturligvis til alle de jernbaneentusiaster, der findes derude

2. Svævende rosinboller:

Brug nogle gennemsigtige og næsten usynlige tråde og hæng rosinboller fra loftet, så de ser ud til at svæve i luften. Dette kan kombineres med en form for spil, hvor gæsterne skal spise rosinbollen uden at bruge deres hænder. Ikke kun ser det sjovt ud, men de lækre boller kan også give en unik mulighed for underholdning til fødselsdagsfesten! Hvis det er for svært med den normale størrelse rosinboller, så kan du eventuelt lave dem i dobbelt størrelse. Det er stadig bløde luftige gode boller – de er bare større.

3. Rosinbolle-burgere:

Dette er til de kreative sjæle derude! Del en rosinbolle i to for at lave en burgerbolle. Brug derefter skiver af friske frugter som “kød”, flødeskum som “mayo” eller “flødeost” og tynde skiver af kiwi eller grønne druer som “salat”. Server i rosinbolleburgerne i små papirbakker for den helt autentiske burgeroplevelse.

Formodentligt vil dine gæster syntes at det er de bedste boller og at de smager skønt.

4. Mini rosinbolle-te-sæt:

Til dem, der elsker te-tid, kan du skabe et mini te-sæt ved hjælp af dine luftige rosinboller. Brug en større bolle som tekande, og små rosinboller som tekopper. Te kan være flydende chokolade eller en frugtsauce, som gæsterne kan “hælde” over deres mini rosinbolle-te-kopper.

5. Rosinbolle-dyr:

Med lidt kreativitet kan jeres bløde rosinboller forvandles til sjove dyr! Brug frugt, nødder og slik for at give dine boller ansigter, ører, og ben. For eksempel kan en rosinbolle med mandelører, chokoladeøjne og en lakrids-hale blive til en sød lille mus.

Håber du syntes det var en god opskrift på rosinboller, og tusind tak fordi du brugte opskriften fra HurtigMums.

God fornøjelse med bollerne, og jeg håber I får en dejlig fødselsdagsfest.

Sidst opdateret: 11. august 2023
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter