Kartoffelsuppe

Kartoffelsuppe er en af de mange retter, som kan laves på mange forskellige måder – jeg kan bedst lide den med porrer, og du får hele to opskrifter på kartoffel-porre suppe her. Man kan f.eks. lave den som en klar suppe, men jeg kan bedst lide, når den er blendet og cremet.

En cremet kartoffelsuppe fyldt med lækre grøntsager, krydderier og krydderurter. Det er en hverdagssuppe til en kølig efterårsdag, men en suppe som også sagtens kan serveres til skrub af-mad – som alternativ til den traditionelle aspargessuppe – eller som forret.

Hjemmelavet kartoffelsuppe opskrift

Den tager ikke specielt lang tid at lave, og så er den faktisk også fedtfattig – så hvad er der ikke at kunne lide? Så lad os komme i gang!

Antal personer:
4

Tid i alt:
40M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til kartoffelsuppe

  • 800 g kartofler
  • 3 porrer
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk. olivenolie
  • ½ tsk. chilipulver – eller lidt hakket chilipeber
  • ½-1 l grøntsagsbouillon
  • 1-1½ tsk. sellerisalt
  • ½ l mælk
  • 50 g revet ost
  • ½-1 tsk. tørret timian
  • ½ tsk. muskat
  • Salt og peber

Sådan laver du kartoffelsuppe

  1. Skræl kartoflerne, og skær dem i små tern.
  2. Rengør porrer, løg og hvidløg, og snit, skær, og hak dem i passende stykker.
  3. Varm olien i en gryde, og svits grøntsagerne sammen med chilipulveret – gem ca. ½ snittet porre til bid og garniture.
  4. Tilsæt kartoffeltern og sellerisalt, og hæld bouillon ved, så det dækker – minimum ½ liter.
  5. Lad det hele småkoge, til det er mørt – 10-15 minutter.
  6. Blend kartoffelsuppen, og tilsæt mælk.
  7. Bring suppen i kog under omrøring.
  8. Tilsæt revet ost, timian og det meste af den gemte porre.
  9. Kog op igen, og lad suppen koge i yderligere 5 minutter.
  10. Smag til med muskat, salt og peber.
  11. Pynt med de sidste rå porreringe.

Til suppen serverer du godt, groft brød eller grovboller.

Der er, som du kan se, ikke kød i suppen, så den kan i denne version serveres for vegetarer. Men skulle du ønske lidt mere bid og kød i suppen, kan du komme strimler af skinke, chorizopølse eller lignende i.

Drikkelse

Skal der vin på bordet, vil jeg servere en kølig hvidvin på pinot gris-druen. Husk, den ikke skal være iskold. Det er ikke behageligt at drikke iskolde drikke, når suppen er brandvarm.

Skal der ikke vin på bordet, så gør en kølig øl sig godt til eller almindelig postevand.

Kartoffelsuppe som i gamle dage

Kartoffelsuppe hørte i gamle dage under betegnelsen sparesuppe.  Den blev lavet af ¾-1 kg skrællede kartofler, som var skåret i mindre stykker, og 150 g selleri til 2 l suppe. Endvidere kom der ca. 200 g gulerødder i – hele, så de kunne tages op, når de var møre.

De udkogte kartofler og sellerien blev presset gennem en sigte og blev derefter hældt tilbage i suppen sammen med 50 g smør. Suppen blev jævnet med lidt kartoffelmel og blev serveret med de kogte, ituskårne gulerødder sammen med brunede løg og evt. ristede brødterninger.

Det er i hvert fald, hvad man kan læse i Dansk Husmoderleksikon fra 1949.

Kartoffel-porre suppe

Kartoffel-porre suppe – ligesom tom atsuppe

, kartoffelsuppe, løgsuppe, jordskokkesuppe, svampesuppe og mange andre supper er det en blendet og cremet suppe, som det ikke tager hele dagen at lave.

Kartoffel-porre suppe – fedtfattig

Den suppe du får opskriften på her er en kartoffel-porre suppe. Der er selvfølgelig kartofler og porrer i, men der er også ost i – lækker, cremet gorgonzola. Det giver en dejlig, velsmagende og cremet suppe. Og så er den endda fedtfattig. Hvilket vil sige at den har en fedtenergiprocent på maksimum 30 – hvis du er en af dem, der gerne vil holde fedtprocenten nede.

Forbrug til 4 personer

  • 500 g kartofler
  • 2 porrer
  • 2 fed hvidløg
  • ½ spsk. let, flydende margarine
  • 6 dl grøntsagsbouillon
  • 2 dl minimælk
  • 1 dl madlavningsfløde (4 %)
  • 100 g gorgonzola
  • Lidt friskklippet purløg
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Skræl kartoflerne, og skær dem i mindre terninger – jo mindre, jo hurtigere koger de.
  2. Rens porrer, og skær dem i tynde skiver.
  3. Pil og hak hvidløgsfeddene.
  4. Kom margarinen i en gryde.
  5. Svits kartofler, porrer – gem lidt porreringe til pynt – og hvidløg i margarinen i et par minutter.
  6. Tilsæt bouillon, kog det hele op, og lad det simre til kartoflerne er møre – det tager 10-15 minutter alt efter hvor småt du har skåret dem ud.
  7. Blend grøntsager og bouillon til en lind suppe.
  8. Tilsæt mælk og fløde, og kom osten ved i mindre stykker.
  9. Varm suppen op under omrøring.
  10. Smag til med salt og peber når suppen koger.
  11. Servér med et drys purløg, et par porreringe og lidt godt brød til – gerne lunt.

Ønsker du lidt mere spark i suppen end hvidløgene giver, så svits en hakket, rød chilipeber med sammen med grøntsagerne.

Det kan du drikke til

Vælger du en mere spicy version af kartoffel-porre-suppen, vil jeg anbefale en lidt sødere hvidvin som går godt både til suppe og til stærk mad. Det kunne f.eks. være en Gewurztraminer fra Alsace igen fra Jysk Vin, som man normalt ville servere til desserter eller snacks, men prøv den! Og husk, den skal ikke være iskold.

Helårssuppe

Supperne her er ikke decideret vintersupper. De kan spises hele året. Så spis dem, når det er sæson for porrer – og det er det næsten hele året undtagen maj, juni og juli. Og da det også er sommermåneder, så er det nok ikke på denne årstid du sukker mest efter varm suppe. Så det passer jo rigtig godt.

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 20 minutter

Velbekomme!

Denne tekst blev sidst opdateret den 20. juli 2020 11:59

Laust