Kartoffelsuppe er en af de mange retter, som kan laves på mange forskellige måder. Man kan f.eks. lave den som en klar suppe, men jeg kan bedst lide, når den er blendet og cremet. Så det er naturligvis det, du får opskriften på her.

 

En cremet kartoffelsuppe fyldt med lækre grøntsager, krydderier og krydderurter. Det er en hverdagssuppe til en kølig efterårsdag, men en suppe som også sagtens kan serveres til skrub af-mad – som alternativ til den traditionelle aspargessuppe – eller som forret.

Hjemmelavet kartoffelsuppe opskrift

Den tager ikke specielt lang tid at lave, og så er den faktisk også fedtfattig – så hvad er der ikke at kunne lide? Så lad os komme i gang!

Antal personer:
4

Tid i alt:
40M

Sværhedsgrad:
Middel

Ingredienser til kartoffelsuppe

  • 800 g kartofler
  • porrer
  • 1 løg
  • 1 fed hvidløg
  • 1 spsk. olivenolie
  • ½ tsk. chilipulver – eller lidt hakket chilipeber
  • ½-1 l grøntsagsbouillon
  • 1-1½ tsk. sellerisalt
  • ½ l mælk
  • 50 g revet ost
  • ½-1 tsk. tørret timian
  • ½ tsk. muskat
  • Salt og peber

Sådan laver du kartoffelsuppe

  1. Skræl kartoflerne, og skær dem i små tern.
  2. Rengør porrer, løg og hvidløg, og snit, skær, og hak dem i passende stykker.
  3. Varm olien i en gryde, og svits grøntsagerne sammen med chilipulveret – gem ca. ½ snittet porre til bid og garniture.
  4. Tilsæt kartoffeltern og sellerisalt, og hæld bouillon ved, så det dækker – minimum ½ liter.
  5. Lad det hele småkoge, til det er mørt – 10-15 minutter.
  6. Blend kartoffelsuppen, og tilsæt mælk.
  7. Bring suppen i kog under omrøring.
  8. Tilsæt revet ost, timian og det meste af den gemte porre.
  9. Kog op igen, og lad suppen koge i yderligere 5 minutter.
  10. Smag til med muskat, salt og peber.
  11. Pynt med de sidste rå porreringe.

Til suppen serverer du godt, groft brød eller grovboller.

Der er, som du kan se, ikke kød i suppen, så den kan i denne version serveres for vegetarer. Men skulle du ønske lidt mere bid og kød i suppen, kan du komme strimler af skinke, chorizopølse eller lignende i.

Drikkelse

Skal der vin på bordet, vil jeg servere en kølig hvidvin på pinot gris-druen. Husk, den ikke skal være iskold. Det er ikke behageligt at drikke iskolde drikke, når suppen er brandvarm.

Skal der ikke vin på bordet, så gør en kølig øl sig godt til eller almindelig postevand.

Kartoffelsuppe som i gamle dage

Kartoffelsuppe hørte i gamle dage under betegnelsen sparesuppe.  Den blev lavet af ¾-1 kg skrællede kartofler, som var skåret i mindre stykker, og 150 g selleri til 2 l suppe. Endvidere kom der ca. 200 g gulerødder i – hele, så de kunne tages op, når de var møre.

De udkogte kartofler og sellerien blev presset gennem en sigte og blev derefter hældt tilbage i suppen sammen med 50 g smør. Suppen blev jævnet med lidt kartoffelmel og blev serveret med de kogte, ituskårne gulerødder sammen med brunede løg og evt. ristede brødterninger.

Det er i hvert fald, hvad man kan læse i Dansk Husmoderleksikon fra 1949.

Velbekomme!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Kartoffelsuppe
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
41star1star1star1stargray Based on 5 Review(s)

x