Olie-eddike-dressing

Olie-eddike-dressing er nok den mest anvendte dressing, når der er tale om all round dressinger. Denne dressing kan nemlig bruges til salatdressing – i både varme og kolde salater – til at hælde over grøntsager i øvrigt, oven på pasta eller til at videreudvikle på.

Det er billigt, det er nemt, og det er hurtigt at røre en olie-eddike-dressing sammen. Og så smager det godt. Så det er ikke alene hurtigmums, det er også billigmums og let-og-ligetil-mums.

Annonce

Derudover laves basisdressingen af ingredienser, som de fleste har på lager – olie, eddike, salt og peber. Du kan bruges basisdressingen, som den er, og afhængig af hvilken olie og hvilken eddike du har brugt, vil den smage forskelligt. Nen derforuden kan du smage den til med krydderier, krydderurter og andre smagsgivere, så den passer til lige netop den mad, du vil servere den til.

Olie-eddike-dressing

Lav en stor portion basisdressing, og smag til for hver gang. Basisdressingen kan holde sig i op til flere uger. Den skal ikke på køl, så risikerer du, at olien bliver tyk. Eddike er konserverende, og det er salt også til en vis grad. Lugt til dressingen, før du bruger den. Lugter den harsk, skal du kassere den.

Olie-eddike-dressing – basisopskrift

En god basisdressing består af en del eddike og to til tre dele olie. Har du tænkt dig at komme citron i senere, skal du bruger lidt mere olie, da både eddike og citron som bekendt er surt.

Ingredienser

  • 1 del eddike – du kan bruge næsten hvilken som helst eddike. Min foretrukne er balsamicoeddike, fordi den er mere smagfuld end andre eddiker.
    Den mørke er lidt sødlig, mens den lyse er mere syrlig. Den mørke er perfekt til f.eks. en tomatsalat – bl.a. på grund af farven. Den lyse kan bruges til næsten hvad som helst. Skal den være sødere, tilsætter du blot lidt sukker eller flydende honning. Frugteddiker er også velegnede til dressingen
  • 3 dele olie – jeg bruger som regel en jomfruolivenolie, som jeg synes har en god smag, men vindruekerneolie eller solsikkeolie er også gode valg
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Hæld eddiken op i en skål, og krydr med salt og peber.
  2. Hæld olien i, når salt og peber er opløst, og bland det godt sammen.

Nogle rører alle ingredienserne sammen på én gang, men det er svært at opløse salt og peber, når først olien er kommet i. Derfor er det en god idé at vente med at tilsætte olien, til salt og peber er opløst.

Sådan videreudvikler du din basisdressing

Der er et utal af måder at personliggøre din dressing på. Tag f.eks. den på billedet. Der er hakkede salvieblade i og revet citronskal – fra en økologisk citron, naturligvis. Men du kan vælge alle mulige krydderurter – også tørrede.

Grunden til, at valget faldt på salvie, var, at salvieplanten i haven, nærmest var blevet en kæmpe busk, så den trængte til udtynding. En god stor buket blev plukket. En smule kom i dressingen, resten røg på de glødende grillkul, hvor de gav smag til kødet, der blev stegt. Så var der ligesom en rød (salvie)tråd gennem hele måltidet.

Prøv også at smage din dressing til med dijonsennep, honning, løg, hvidløg, sesam …

Forberedelsestid: 5 minutter

Tilberedningstid: 0

Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Olie-eddike-dressing
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
Print Friendly, PDF & Email

Skriv En Kommentar

Please enter your comment!
Please enter your name here