Olie-eddike-dressing er nok den mest anvendte dressing, når der er tale om all round dressinger. Denne dressing kan nemlig bruges til salatdressing – i både varme og kolde salater – til at hælde over grøntsager i øvrigt, oven på pasta eller til at videreudvikle på.
Det er billigt, det er nemt, og det er hurtigt at røre en olie-eddike-dressing sammen.
Og så smager det godt. Så det er ikke alene hurtigmums, det er også billigmums og let-og-ligetil-mums.
Derudover laves basisdressingen af ingredienser, som de fleste har på lager – olie, eddike, salt og peber. Du kan bruges basisdressingen, som den er, og afhængig af hvilken olie og hvilken eddike du har brugt, vil den smage forskelligt. Nen derforuden kan du smage den til med krydderier, krydderurter og andre smagsgivere, så den passer til lige netop den mad, du vil servere den til.
Lav en stor portion basisdressing, og smag til for hver gang. Basisdressingen kan holde sig i op til flere uger. Den skal ikke på køl, så risikerer du, at olien bliver tyk. Eddike er konserverende, og det er salt også til en vis grad. Lugt til dressingen, før du bruger den. Lugter den harsk, skal du kassere den.
Olie-eddike-dressing – basisopskrift
Ingredienser
- 1 del eddike – du kan bruge næsten hvilken som helst eddike. Min foretrukne er balsamicoeddike fordi den er mere smagfuld end andre eddiker. Den mørke er lidt sødlig, mens den lyse er mere syrlig. Den mørke er perfekt til f.eks. en tomatsalat – bl.a. på grund af farven. Den lyse kan bruges til næsten hvad som helst. Skal den være sødere, tilsætter du blot lidt sukker eller flydende honning. Frugteddiker er også velegnede til dressingen
- 3 dele olie – jeg bruger som regel en jomfruolivenolie som jeg synes har en god smag, men vindruekerneolie eller solsikkeolie er også gode valg
- Salt og peber
Sådan gør du
- Hæld eddiken op i en skål, og krydr med salt og peber.
- Hæld olien i, når salt og peber er opløst, og bland det godt sammen.
Noter
Sådan videreudvikler du din basisdressing
Der er et utal af måder at personliggøre din dressing på. Tag f.eks. den på billedet. Der er hakkede salvieblade i og revet citronskal – fra en økologisk citron, naturligvis. Men du kan vælge alle mulige krydderurter – også tørrede.
Grunden til, at valget faldt på salvie, var, at salvieplanten i haven, nærmest var blevet en kæmpe busk, så den trængte til udtynding. En god stor buket blev plukket. En smule kom i dressingen, resten røg på de glødende grillkul, hvor de gav smag til kødet, der blev stegt. Så var der ligesom en rød (salvie)tråd gennem hele måltidet.
Prøv også at smage din dressing til med dijonsennep, honning, løg, hvidløg, sesam …
4 Responses
Altid gode råd uanset hvad man spørger om tak
Mvh. Yrsa Sørensen
Tusind tak for en god opskrift den skal prøves mvh Susanne
Jeg kan ikke få min dressing til at smage godt, selv om jeg følger diverse opskrifter. Den er sur, meget salt og stærk. Jeg putter lidt dijonsennep i.
Hvad gør jeg forkert ?
Hej Ebba
Det er svært for mig at svare på. Jeg bruger altid denne opskrift, men der er jo også forskel på smag. Du må prøve at smage dig lidt frem – mindre eddike og salt.
De bedste hilsener
Beate, HurtigMums