Rugbrødschips er en alletiders opfindelse. De smager godt, de er hurtige at lave, og så kan du få brugt det tørre rugbrød, som ingen alligevel gider sætte tænderne i. Har du ikke noget tørt rugbrød, så kan du sagtens bruge frisk rugbrød – det skal nok blive tørt, når det kommer i ovnen.
Rugbrødschips kan du spise som – ja, som navnet mere end antyder – chips som de er eller med dip eller ost til. Altså til ren og skær hygge til et glas øl eller juice. Du kan også servere dem som tilbehør til for eksempel æggekage eller suppe.
Opskrift på rugbrødschips
Rugbrødschips – opskrift
Ingredienser
- Rugbrød gerne tørt, men ikke nødvendigt – ikke skiveskåret
- Lidt olie
- Groft salt eller – endnu bedre – flagesalt og hvis det skal være rigtig eksklusivt så brug den sorte type flagesalt fra Mill & Mortar – dem kan du finde her!
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 150° C.
- Skær rugbrød i så tynde skiver, som det er dig overhovedet muligt, uden at det går i stykker – antallet vurderer du selv, ud fra hvor mange chips, du har brug for at lave.
- Skær hver skive rugbrød ud i trekanter.
- Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. De må ikke ligge i lag, så hvis du skal lave mange, må du bruge flere plader eller bage flere portioner.
- Dryp nogle dråber olie ud over hver trekant, og drys med salt.
- Sæt pladen/pladerne i ovnen, og lad dem bage i ca. 20 minutter – hold øje med dem, så de ikke får for meget.
- Lad chipsene køle af.
Tilsæt andre smage
Prøv også at krydre chipsene med hvidløg, chili eller andre krydderier. Som med så meget andet, er det kun fantasien, der sætter grænser. Men kom stadig salt på også.
Sådan skærer du trekanterne
Når jeg skærer rugbrødsskiverne ud i trekanter, skærer jeg diagonalt fra nederste hjørne op til midten af skiven og derefter ned til det modsatte hjørne. Så får du tre trekanter i en fin størrelse, hvis de skal serveres til f.eks. suppe, men du kan også skære dem en gang mere over, hvis det skal være små chips til en hyggestund.
Hvilket rugbrød kan du bruge til chips?
Du kan bruge al slags rugbrød til chips. Med eller uden kerner, bagt på surdej eller ikke, tørt eller frisk.
Selvom du sagtens kan bruge tørt rugbrød, så må det selvfølgelig ikke være muggent. Og det er ikke nok bare at skære det mugne og lidt mere væk, for muggen har svampetråde, der strækker sig ned gennem brødet.
De kan ikke ses med det blotte øje, og selvom man normalt siger, ”hvad man ikke ser, har man ikke ondt af”, så passer det altså ikke i dette tilfælde. De usynlige tråde gør brødet sundhedsskadeligt, så det skal kasseres.
Holdbarhed
Chipsene kan opbevares i glas eller dåser med tætsluttende låg i flere dage, ja, måske endda uger. Prøv dig frem. Det afhænger nemlig lidt af, hvor tørre/hårde de er blevet. Er der stadig ”blødhed” i chipsene mugner de nemmere.