Rugbrødschips

Rugbrødschips er en alletiders opfindelse. De smager godt, de er hurtige at lave, og så kan du få brugt det tørre rugbrød, som ingen alligevel gider sætte tænderne i. Har du ikke noget tørt rugbrød, så kan du sagtens bruge frisk rugbrød – det skal nok blive tørt, når det kommer i ovnen.

Rugbrødschips kan du spise som – ja, som navnet mere end antyder – chips som de er eller med dip eller ost til. Altså til ren og skær hygge til et glas øl eller juice. Du kan også servere dem som tilbehør til for eksempel æggekage eller suppe.

Du kan evt tage lidt ekstra inspiration med på vejen af vores gode venner fra Gastrofun

rugbrødschips

Rugbrødschips – opskrift

Forb. tid: 5 minutter
Tilb. tid: 20 minutter
Ret: Brød, Snack, Tilbehør
Forfatter: Beate Grandahl
De eneste udfordringer der er med rugbrødschips, er at få skiverne skåret tynde nok og at bage chipsene lige nøjagtigt tilpas længe – nok til at de bliver sprøde, men ikke så længe at de bliver hårde.

Ingredienser

  • Rugbrød gerne tørt, men ikke nødvendigt – ikke skiveskåret
  • Lidt olie
  • Groft salt eller – endnu bedre – flagesalt og hvis det skal være rigtig eksklusivt så brug den sorte type flagesalt fra Mill & Mortar – dem kan du finde her!


Sådan gør du

  • Tænd ovnen på 150° C.
  • Skær rugbrød i så tynde skiver, som det er dig overhovedet muligt, uden at det går i stykker – antallet vurderer du selv, ud fra hvor mange chips, du har brug for at lave.
  • Skær hver skive rugbrød ud i trekanter.
  • Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. De må ikke ligge i lag, så hvis du skal lave mange, må du bruge flere plader eller bage flere portioner.
  • Dryp nogle dråber olie ud over hver trekant, og drys med salt.
  • Sæt pladen/pladerne i ovnen, og lad dem bage i ca. 20 minutter – hold øje med dem, så de ikke får for meget.
  • Lad chipsene køle af.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Tilsæt andre smage

Prøv også at krydre chipsene med hvidløg, chili eller andre krydderier. Som med så meget andet, er det kun fantasien, der sætter grænser. Men kom stadig salt på også.

Sådan skærer du trekanterne

Når jeg skærer rugbrødsskiverne ud i trekanter, skærer jeg diagonalt fra nederste hjørne op til midten af skiven og derefter ned til det modsatte hjørne. Så får du tre trekanter i en fin størrelse, hvis de skal serveres til f.eks. suppe, men du kan også skære dem en gang mere over, hvis det skal være små chips til en hyggestund.

Hvilket rugbrød kan du bruge til chips?

Du kan bruge al slags rugbrød til chips. Med eller uden kerner, bagt på surdej eller ikke, tørt eller frisk.

Selvom du sagtens kan bruge tørt rugbrød, så må det selvfølgelig ikke være muggent. Og det er ikke nok bare at skære det mugne og lidt mere væk, for muggen har svampetråde, der strækker sig ned gennem brødet.

De kan ikke ses med det blotte øje, og selvom man normalt siger, ”hvad man ikke ser, har man ikke ondt af”, så passer det altså ikke i dette tilfælde. De usynlige tråde gør brødet sundhedsskadeligt, så det skal kasseres.

Holdbarhed

Chipsene kan opbevares i glas eller dåser med tætsluttende låg i flere dage, ja, måske endda uger. Prøv dig frem. Det afhænger nemlig lidt af, hvor tørre/hårde de er blevet. Er der stadig ”blødhed” i chipsene mugner de nemmere.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce