Bastogne kiks

Bastogne kiks er en belgisk småkage – tror jeg nok, Bastogne er i hvert fald en by i Belgien, men det kan man jo ikke altid helt tage som en rettesnor. Men jeg tror, den er god nok. Har du smagt Bastogne kiks købt i supermarkedet og syntes om dem, så prøv at lave dine egne. Du bliver ikke skuffet.

Kiksene – eller småkagerne – er fyldt med julekrydderier, – og dermed juleduft – men de kan sagtens spises hele året. Men pas på! De er svært vanedannende.

Bastogne kiks – opskrift

Bag rigeligt! Kagerne kan holde sig længe i en dåse med tætsluttende låg, altså hvis du lader låget blive på dåsen, for de har den uskik, at de nærmest angriber dig, hvis de ikke er forsvarligt lukket inde.
5 fra 1 stemme
Udskriv Pin Rate
Samlet tid: 1 time 20 minutter
Sværhedsgrad: Middel
Antal: 32-36 stykker

Ingredienser

  • 100 g ahornsirup
  • 100 g mørk muscovadorørsukker brun farin kan bruges, men muscovadorørsukker er at foretrække
  • 100 smør ved stuetemperatur eller skåret i små tern
  • 250 g hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • ½ tsk. stødt ingefær
  • 1 tsk. stødt kardemomme
  • ½ tsk. vaniljepulver
  • 2 tsk. kanel
  • Revet skal fra 1 usprøjtet citron
  • 1 nip salt

Sådan gør du

  • Bland sirup og sukker sammen i en skål, og pisk herefter smørret i.
  • Bland alle de øvrige ingredienser, og hæld det ned i sirupblandingen til en sammen hængende dej, som sættes overdækket i køleskabet i mindst en time.
  • Tænd ovnen på 175° C varmluft.
  • Del dejen i mindre stykker – jeg deler den i 4 – og lav lange stænger af hvert stykke på ca. 1½ cm i diameter. Dejen kan godt være lidt porøs, så træk, form, rul, hvad der nu fungerer bedst for dig. Det skal bare ende med en lang, rund stang/pølse med den angivne diameter.
  • Tryk pølsen hårdt med bagsiden af en gaffel, så der kommer riller i den, og så den bliver flad og bred.
  • Skær stangen i 5-6 cm lange småkager, og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Bag kagerne i 10-12 minutter. De er bløde, når du tager dem ud af ovnen, men de bliver hårde, når de har stået og kølet lidt af. Du må endelig ikke bage dem, til de er hårde, så risikerer du at knække tænderne på dem.

Noter

Skulle du have fået bagt dem så længe, at de er blevet meget hårde, så smid dem ikke ud. De smager skønt og bliver bløde/sprøde, hvis du dypper dem i kaffen eller teen.

Mørk muscovadorørsukker eller brun farin

Mørk muscovadorørsukker – der findes også lys muscovadorørsukker – ligner til forveksling brun farin af udseende.

Muscovadorørsukker udvindes af sukkerrør og er forarbejdet så lidt som muligt. Det har en mild smag hen ad lakrids.

Brun farin er en blanding af sukker og rørsukkersirup. Den har en karamelagtig smag.

Muscovadorørsukker er noget dyrere end brun farin – faktisk omkring tre gange så dyrt. Hvis du gerne vil holde bagebudgettet lidt nede, kan du jo vælge at blande de to typer sukker i et eller andet forhold.

Denne tekst blev sidst opdateret den 19. maj 2020 6:50

Laust

Seneste indlæg

Se kommentarer

  • Har prøvet at bage dem men dejen var smuller og ikke til at samle ???? hvorfor mon

    • Hej Helle
      Dejen er også meget porøs, og det kræver en del tålmodighed at få den samlet, men jeg har aldrig oplevet, at det var umuligt. Du kan evt. prøve at holde lidt af melet tilbage, så dejen ikke bliver for tør.
      De bedste hilsner
      Beate og hurtigmums