Gulerodssalat

Gulerodssalat er en ret – eller et tilbehør – jeg har kendt stort set hele mit liv, næsten. Det er enkelt, det er sundt, det er billigt, og det er velsmagende. Det kan stort set serveres til alle stegte retter og også de fleste kogte.

Det er unødvendigt at bruge en opskrift, du kan lave den helt efter dine egne smagspræferencer, for salaten består kun af tre ingredienser plus en dressing. Alligevel kan den pifte et hvilket som helst måltid op – både smagsmæssigt og synsmæssigt. Det sidste pga. den flotte orange farve, som gulerødder nu engang har.

Opskrift på gulerodssalat

Gulerodssalat

Gulerodssalat

5 fra 1 stemme
Samlet tid: 10 minutter
Forfatter: Beate Grandahl
Gulerodssalat kaldes i øvrigt også råkostsalat. Og det hele er da også råt.

Ingredienser

  • Gulerødder – mindst dobbelt så mange som æbler eller flere – afhængig af størrelsen på både det ene og det andet
  • Æbler
  • Rosiner
  • Citronsaft
  • Sukker

Sådan gør du

  • Skræl gulerødder, og riv både dem og æbler på den grove side af rivejernet.
  • Kom en håndfuld rosiner i, og bland rundt.
  • Smag citronsaft til med sukker, så det får en syrlig smag, og hæld det ud over råkost-/gulerodssalaten.

Så nemt, så enkelt!

    Gulerodssalat med appelsin

    Vil du spare på sukkeret, så kan du i stedet for citronsaft blandet med sukker presse appelsinsaft eller hælde lidt ananassaft ud over salaten. Det smager lige så godt, og så er det endda nemmere.

    Opskrift på marokkansk gulerodssalat

    Gulerodssalat

    Marokkansk gulerodssalat

    5 fra 2 stemmer
    Samlet tid: 10 minutter
    Forfatter: Beate Grandahl
    Dansk gulerodssalat har jeg som nævnt kendt meget længe, marokkansk gulerodssalat er først kommet til senere. Hvorfor det hedder marokkansk gulerodssalat, kan jeg kun gisne om, men muligvis på grund af kikærterne og de mange krydderurter.

    Ingredienser

    • 1 dåse kikærter
    • 6-8 gulerødder – gerne i forskellige farver
    • Lidt kokosolie til stegning
    • 1 tsk. stødt koriander
    • 1 tsk. stødt spidskommen
    • 2 spsk. sesamfrø
    • Kernerne fra ½ granatæble
    • 1 dl friskhakkede krydderurter persille, koriander, mynteblade, oregano
    • Salt og peber

    Marokkansk gulerodssalat dressing

    • 3 spsk. olivenolie
    • 8 spsk. limesaft
    • 1-2 tsk. honning
    • 1 tsk. stødt gurkemeje
    • ½ tsk. chiliflager
    • Salt og peber

    Sådan gør du

    Fremgangsmåde

    • Bland alle ingredienserne til dressingen sammen, og smag den til.
    • Lad kikærterne dryppe af i en sigte.
    • Skræl gulerødderne, og skær dem i tynde skiver – evt. med en tyndskræller eller på et mandolinjern – og kom dem i dressingen.
    • Kom olien på en pande ved medium varme, og steg kikærterne, til de er sprøde og gyldne – det tager ca. 5 minutter.
    • Tilsæt koriander, spidskommen og sesamfrø samt lidt salt og peber, og vend godt rundt. Lad det hele riste i yderligere 4-5 minutter.
    • Smag til.
    • Vend kikærter og krydderier i skålen med gulerødder og dressing.
    • Vend de friskhakkede krydderurter i, og drys med granatæblekerner.

    Den smager godt den marokkanske gulerodssalat, men den er noget mere omstændelig at tilberede end den gode, gamle danske råkostsalat eller gulerodssalat.

    Velbekomme!

    Lyst til anden sund sommermad? Hvad med at prøve en lækker ret med kammuslinger eller se vores opskrift på efterårssalat her.

    Sidst opdateret: 24. september 2024
    Picture of Beate Grandahl

    Beate Grandahl

    Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.
    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skriv et svar

    Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

    Opskrift Vurdering




    Se også disse opskrifter