Gulerodssalat er en ret – eller et tilbehør – jeg har kendt stort set hele mit liv, næsten. Det er enkelt, det er sundt, det er billigt, og det er velsmagende. Det kan stort set serveres til alle stegte retter og også de fleste kogte.

Det er unødvendigt at bruge en opskrift, du kan lave den helt efter dine egne smagspræferencer, for salaten består kun af tre ingredienser plus en dressing. Alligevel kan den pifte et hvilket som helst måltid op – både smagsmæssigt og synsmæssigt. Det sidste pga. den flotte orange farve, som gulerødder nu engang har.

Gulerodssalat

Gulerodssalat

Gulerodssalat kaldes i øvrigt også råkostsalat. Og det hele er da også råt.

Ingredienser

  • Gulerødder – mindst dobbelt så mange som æbler eller flere – afhængig af størrelsen på både det ene og det andet
  • Æbler
  • Rosiner
  • Citronsaft
  • Sukker

Sådan gør du

  1. Skræl gulerødder, og riv både dem og æbler på den grove side af rivejernet.
  2. Kom en håndfuld rosiner i, og bland rundt.
  3. Smag citronsaft til med sukker, så det får en syrlig smag, og hæld det ud over råkost-/gulerodssalaten.

Så nemt, så enkelt!

Gulerodssalat med appelsin

Vil du spare på sukkeret, så kan du i stedet for citronsaft blandet med sukker presse appelsinsaft eller hælde lidt ananassaft ud over salaten. Det smager lige så godt, og så er det endda nemmere.

Marokkansk gulerodssalat

Dansk gulerodssalat har jeg som nævnt kendt meget længe, marokkansk gulerodssalat er først kommet til senere. Hvorfor det hedder marokkansk gulerodssalat, kan jeg kun gisne om, men muligvis på grund af kikærterne og de mange krydderurter.

Ingredienser til 2-4 personer

  • 1 dåse kikærter
  • 6-8 gulerødder – gerne i forskellige farver
  • Lidt kokosolie til stegning
  • 1 tsk. stødt koriander
  • 1 tsk. stødt spidskommen
  • 2 spsk. sesamfrø
  • Kernerne fra ½ granatæble
  • 1 dl friskhakkede krydderurter, persille, koriander, mynteblade, oregano
  • Salt og peber

Marokkansk gulerodssalat dressing

  • 3 spsk. olivenolie
  • 8 spsk. limesaft
  • 1-2 tsk. honning
  • 1 tsk. stødt gurkemeje
  • ½ tsk. chiliflager
  • Salt og peber

Fremgangsmåde

  1. Bland alle ingredienserne til dressingen sammen, og smag den til.
  2. Lad kikærterne dryppe af i en sigte.
  3. Skræl gulerødderne, og skær dem i tynde skiver – evt. med en tyndskræller eller på et mandolinjern – og kom dem i dressingen.
  4. Kom olien på en pande ved medium varme, og steg kikærterne, til de er sprøde og gyldne – det tager ca. 5 minutter.
  5. Tilsæt koriander, spidskommen og sesamfrø samt lidt salt og peber, og vend godt rundt. Lad det hele riste i yderligere 4-5 minutter.
  6. Smag til.
  7. Vend kikærter og krydderier i skålen med gulerødder og dressing.
  8. Vend de friskhakkede krydderurter i, og drys med granatæblekerner.

Den smager godt den marokkanske gulerodssalat, men den er noget mere omstændelig at tilberede end den gode, gamle danske råkostsalat eller gulerodssalat.

Velbekomme!

Forberedelsestid: 10 minutter

Tilberedningstid: 0

Lyst til anden sund sommermad? Hvad med at prøve en lækker ret med kammuslinger ?

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Gulerodssalat
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug

x