Gullash – Ifølge mit gamle danske Husmoderleksikon skal gullash – ungarsk gullash – laves på svinekød, men jeg har nu altid fået det med oksekød, og det smager godt, så hvorfor fikse noget, der dur.

Gullash – eller gullasch – er en simreret. Kødet skal være rigtigt mørt, for at gullashen smager lækkert, og som den skal. Kødet skal smelte på tungen, det skal ikke være sejt eller hårdt. Gullash er som regel lavet af okselår, mellemskært eller tykkam, som tager lang tid – selv i mindre stykker – at gennemstege. Bruger du mørbraden, kan du forkorte stegetiden – så det bliver rigtig hurtigmums.

gullash

Gullash med kartoffelmos – opskrift

Jeg har nu valgt at beholde det traditionelle kød. Dels fordi jeg synes, at gullasch skal simre, og dels fordi jeg synes, det er lidt synd og skam at bruge den skønne mørbrad til gullasch, når nu den kan bruges til så mange andre lækre retter.

Gullasch kan serveres med ris, rodfrugtemos, blomkålspure eller kartoffelmos.

Det skal du bruge til 4 personer

  • 500 g mellemskært oksekød uden sener eller for meget fedt – lidt må der gerne være
  • 25 g smør eller stegemargarine
  • 2 gulerødder
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 1 spsk. paprika – Jeg foretrækker at bruge den søde paprika fra Urtekram. Den giver en mere rund smag til hele retten.
  • 1 oksebouillonterning
  • 1 dåse tomatpasta (koncentreret tomatpuré)
  • 1 dåse flåede tomater
  • 1 laurbærblad – frisk eller tørret
  • Lidt frisk persille
  • Salt og peber
  • eventuelt lidt purløg til pynt

Sådan laver du gullash

  1. Skær kødet i store tern.
  2. Brun smørret i en gryde, og brun kødet på alle sider, til det har en god stegeskorpe.
  3. Skræl guleroden, og skær den i grove tern.
  4. Pil løg og hvidløg, og hak dem groft.
  5. Kom løg og hvidløg ned til kødet, og svits kortvarigt.
  6. Tilsæt paprika, og lad det lige brænde af.
  7. Tilsæt tomatpasta, og svits igen kortvarigt.
  8. Tilsæt nu vand, så det lige dækker, flåede tomater, laurbærblad og gulerødder, og bring det hele i kog. Kom oksebouillonterningen i samtidig med vandet.
  9. Skru ned for varmen, og lad retten simre i 1 times tid under låg, til kødet er mørt.
  10. Rør af og til, og tilsæt mere vand, hvis det er nødvendigt.
  11. Smag til med salt og peber.
  12. Pynt eventuelt med purløg.

Kartoffelmosen laver du imens gullaschen simrer. Kom et lille drys persille over ved servering.

Har du en god støbejernsgryde eller wok, som tåler høje temperaturer – også håndtagene – kan du med fordel tilberede gullasch på grillen. Så kan du for eksempel grille det hele stykke kød på grillristen og evt. give det lidt røg, før du skærer det ud og bruner det færdigt sammen med de øvrige ingredienser.

Tilbehør til gullash

Du behøves i bund og grund ikke tilbehør til en gullash med kartoffelmos, men der er mange der gerne vil have noget grønt til. Her kommer et par forslag:

Spinatsalat – En let lækker spinatsalat er et godt modspil til den ellers lidt tunge ret.  I denne spinatsalat er lavet med avocado og lidt gedeost. Du kan eventuelt udelade gedeosten, da den godt kan stå i for stor kontrast til den bløde smag fra gryderetten og mosen.

Agurkesalat – Her får du er syrligt modspil, der på samme tid er sødt og spiller i god harmoni som tilbehør. Det er en lille side dish, men den giver en stor del friskhed til retten.

Tomatsalat – En helt simpel tomatsalat kan også sagtens gå som tilbehør, og det er måske ikke den mest inspirerende sidedish til gullasch, men en tomatsalat er et fint sikkert valg, der går fint til retten.

Fennikelsalat – Det her er valget for den modige kok. Det er et valg som enten vil elskes eller hades som tilbehør til gullash. Det er jo et noget alternativt twist med et stort pift af lakridssmag, men på den anden side, så vil nogle betragte dit valg af salat som genialt, ja og dem der hader dit valg her. Bare lade efterlade rester!

Vinvalg: Til gullash vil en lækker Châteauneuf-du-Pape være et godt valg at servere.

Har du rester – altså af gullasch og kartoffelmos, kan du komme gullashen i et ovnfast fad, røre kartoffelmosen op med lidt mere mælk og lægge den over gullashen som et låg. Gratinér i ovnen ved et par hundrede grader, til retten er varm. Hertil kan du selvfølgelig servere samme slags vin som til gullashen, for selv en resteret kan være så lækker, at den fortjener en god vin.

 

Forberedelsestid: 20 minutter

Tilberedningstid: 1 time

Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Gullash
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
31star1star1stargraygray Based on 88 Review(s)