Tomatsalat

Tomatsalat smager skønt til næsten alle stegte retter. Men det er endnu én af de former for tilbehør der er et utal af opskrifter på. Fælles for dem alle er dog at der er tomater i – og noget grønt. Men så ophører ligheden også.

Jeg har for sjov googlet ”traditionel tomatsalat” og ”klassisk tomatsalat”, og ikke uventet gav det mig flere forskellige opskrifter. Dog synes det at gå igen at en traditionel tomatsalat som det mindste skal indeholde ingredienserne tomater, løg og basilikum eller persille samt en marinade. Men i en del af opskrifterne indgår også hvid ost og måske også sorte oliven.

tomatsalat

Som så ofte før tyede jeg til det gamle husmoderleksikon for at se hvordan det stod til med tomatsalat i de gode, gamle dage. Der var ikke rigtig nogen hjælp at hente ud over en tomatsalat laves af … dadaaa tomatskiver, evt. blandet med kartoffel- eller agurkeskiver samt hakket persille ELLER løg. Det kom så lidt bag på mig. Derudover anbefaledes en marinade af citronsaft eller eddike, olie, sukker, salt, peber og krydderurter.

Tomatsalat med feta eller mozzarella

Jeg snupper nu hellere den udvidede tomatsalat. Jeg elsker nemlig både feta, mozzarella og oliven. Men alligevel har jeg valgt at give dig opskriften på den mest enkle tomatsalat der vel sagtens findes. Så kan du selv vælge at give den ekstra kolorit og smag med hvid ost og sorte oliven.

Tomatsalat – opskrift

En god tomatsalat – en tomatsalat er altid god – smager godt til stort set alt. Den giver et dejligt, frisk pift til retten.

Ingredienser til 4 personer

 • ½ kg tomater – cherry-, datterino-, blomme- eller andre tomater. Vælg en tomat du synes smager sommerligt og saftigt
 • 1-2 rødløg – afhængig af størrelse. Du kan også bruge syltede rødløg som jeg har gjort her på billedet
 • 1 håndfuld frisk basilikum
 • 1 spsk. olie
 • 2 spsk. vin- eller balsamicoeddike
 • Sukker
 • Salt og peber

Sådan tilbereder du tomatsalat

 1. Skyl tomaterne, og skær dem i pæne skiver eller i halve/kvarter hvis det er små tomater, som eksempelvis cherrytomater og datterino tomater.
 2. Læg dem i et fad eller en skål – gerne taglagt hvis det er skiver.
 3. Drys med en smule salt.
 4. Pil rødløg, og skær det i tynde skiver, eller hak det groft.
 5. Læg løgringene oven på tomaterne.
 6. Skyl basilikum, hak det groft og drys også det over tomaterne, eller gør som jeg har gjort her, pynt med små buketter basilikum. Basilikummen giver dog mest smag hvis den bliver hakket og blandet i.
 7. Bland til sidst olie og eddike, og smag det til med sukker, salt og peber, og hæld det over tomatsalaten.

Forslag: Du kan  eventuelt tilføje mozarella og basilikum pesto.

På grund af syren i dressingen/marinaden stiller det høje krav til den vin du evt. vælger at servere til maden som tomatsalaten akkompagnerer.

Det skal være en vin der har et relativt højt syreindhold. Skal det være hvidvin kunne det være en Pouilly-Fuissé La Roche. En god rødvin kunne være en Langhe Rosso Rabajolo. Men det er naturligvis kun et par forslag.

 

Forberedelsestid: 15 minutter

Tilberedningstid: 0 minutter

Se eventuelt vores tomatsuppe opskrift for en noget tungere tomatret.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

pinterestinstagramyoutube

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
ANNONCE