Tomatsalat smager skønt til næsten alle stegte retter. Men det er endnu én af de former for tilbehør der er et utal af opskrifter på. Fælles for dem alle er dog at der er tomater i – og noget grønt. Men så ophører ligheden også.
Jeg har for sjov googlet ”traditionel tomatsalat” og ”klassisk tomatsalat”, og ikke uventet gav det mig flere forskellige opskrifter. Dog synes det at gå igen at en traditionel tomatsalat som det mindste skal indeholde ingredienserne tomater, løg og basilikum eller persille samt en marinade. Men i en del af opskrifterne indgår også hvid ost og måske også sorte oliven.

Som så ofte før tyede jeg til det gamle husmoderleksikon for at se hvordan det stod til med tomatsalat i de gode, gamle dage. Der var ikke rigtig nogen hjælp at hente ud over en tomatsalat laves af … dadaaa tomatskiver, evt. blandet med kartoffel- eller agurkeskiver samt hakket persille ELLER løg. Det kom så lidt bag på mig. Derudover anbefaledes en marinade af citronsaft eller eddike, olie, sukker, salt, peber og krydderurter.
Få evt. lidt ekstra inspiration fra vores gode venner fra Gastrofun
Tomatsalat med feta eller mozzarella
Jeg snupper nu hellere den udvidede tomatsalat. Jeg elsker nemlig både feta, mozzarella og oliven. Men alligevel har jeg valgt at give dig opskriften på den mest enkle tomatsalat der vel sagtens findes. Så kan du selv vælge at give den ekstra kolorit og smag med hvid ost og sorte oliven.

Tomatsalat – opskrift
Ingredienser
- ½ kg tomater cherry-, datterino-, blomme- eller andre tomater. Vælg en tomat du synes smager sommerligt og saftigt
- 1-2 rødløg – afhængig af størrelse. Du kan også bruge syltede rødløg som jeg har gjort her på billedet
- 1 håndfuld frisk basilikum
- 1 spsk. olie
- 2 spsk. vin- eller balsamicoeddike
- Sukker
- Salt og peber
Sådan gør du
- Skyl tomaterne, og skær dem i pæne skiver eller i halve/kvarter hvis det er små tomater, som eksempelvis cherrytomater og datterino tomater.
- Læg dem i et fad eller en skål – gerne taglagt hvis det er skiver.
- Drys med en smule salt.
- Pil rødløg, og skær det i tynde skiver, eller hak det groft.
- Læg løgringene oven på tomaterne.
- Skyl basilikum, hak det groft og drys også det over tomaterne, eller gør som jeg har gjort her, pynt med små buketter basilikum. Basilikummen giver dog mest smag hvis den bliver hakket og blandet i.
- Bland til sidst olie og eddike, og smag det til med sukker, salt og peber, og hæld det over tomatsalaten.
Noter
Nutrition






