Koldhævet madbrød

Koldhævet madbrød kan noget. Det smager dejligt, det mætter godt, og så er det perfekt til at suge lækker dyppelse – f.eks. sovs eller dressing – op med. Og laver du et rigtig lækkert madbrød, kan det også bruges til ostemadden eller rullepølsemadden – hvis der altså bliver noget tilovers. Få opskriften på et lækkert, langtids- og koldhævet madbrød herunder.

Der findes rigtig mange typer brød, der kan bruges til at servere til maden. For eksempel surdejsbrød, naan, ciabatta, focaccia eller hvad med et hjemmelavet flute? Alle sammen brød, du selv kan lave – og det er jo bare det bedste. Vil du have et hurtigt madbrød, kan du lave små madpandekager og servere som en slags fladbrød.

Opskrift på koldhævet madbrød

madbrød

Madbrød

Forb. tid: 15 minutter
Tilb. tid: 12 timer 20 minutter
Samlet tid: 12 timer 35 minutter
Ret: Brød, Tilbehør
Antal: 2 brød
Forfatter: Beate Grandahl
Det giver sig selv, at når du laver koldhævet brød, så skal du i gang i god tid – gerne dagen før. Til gengæld skal du ikke vente i flere timer på, at dejen skal hæve dagen efter, hvor du skal bage og servere brødet – måske endda for gæster, som du hellere vil bruge din tid sammen med i stedet for at stå i køkkenet.

Ingredienser

  • 12½ g gær – ¼ pakke
  • dl vand
  • 400 g hvedemel
  • 1 dl 5-kornsblanding
  • 1 tsk. salt
  • 2 spsk. olivenolie
  • Flagesalt eller groft salt til at drysse med

Sådan gør du

  • Smuldr gæren ned i vandet i en stor skål – hellere for stor end for lille, da dejen jo hæver.
  • Rør rundt til gæren er opløst.
  • Tilsæt mel, 5-kornsblanding og salt, og rør dejen sammen.
  • Stil dejen tildækket på køl i minimum 12 timer, men gerne op til et helt døgn.
  • Tænd ovnen på 250° C.
  • Hæld dejen ud på en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Del dejen i to lige store, aflange stykker. Dejen er blød og lidt svær at arbejde med, men det skal den være.
  • Fordel olien på de to brød, og tryk fingrene let ned i dejen, så der kommer bløde fordybninger i den.
  • Drys med flage- eller groft salt, sæt bagepladen midt i ovnen, og bag i ca. 20 minutter, til brødene lyder hule, når du banker på dem i bunden.
  • Tag brødene ud af ovnen, og lad dem køle lidt af på en rist, inden de serveres. Brødet kan selvfølgelig også laves på forhånd og varmes – eller ristes på en brødrister.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Hvor meget madbrød pr. person?

Hvor meget madbrød du skal beregne pr. person, afhænger selvsagt af, hvor meget dine gæster spiser, om det er børn, voksne, ældre mennesker, mænd eller kvinder. Det afhænger selvfølgelig også af, hvor tykke og store brødskiverne er.

Af brødene du får opskriften på herover, kan der skæres ca. 15 skiver – afhængig af tykkelse. Skær evt. skiverne – i hvert fald de midterste skiver – i halve, og her ville jeg så beregne 3 halve skiver pr. person.

Hvordan skal madbrød opbevares?

Skorpen holder sig bedst sprød, hvis du, efter at brødet har været afkølet helt, pakker det ind et klæde – f.eks. et rent viskestykke. Men krummen bliver hurtigere tør. For at bevare krummen frisk og blød bør brødet opbevares i en plasticpose. Det gør så skorpen mere sej og blød. I begge tilfælde bør brødet opbevares ved stuetemperatur.

De fleste brød – også det du får opskriften på herover – kan fryses ned.

Se flere brødopskrifter her.

Sidst opdateret: 31. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter