Focaccia

Focaccia oftest fejlagtigt stavet F O C C A C I A – i hvert fald i Danmark, nok ikke i Italien, hvor brødet kommer fra. Focaccia er nemlig et italiensk brød. Focaccia udtales fo’katsha. Jeg har ladet mig fortælle, at det betyder ’gjort sprødt gennem ild’. Jeg ved ikke, om det er korrekt, og jeg bager det altså i ovnen og ikke i bålet.

Traditionelt skal det vist være rundt, men jeg synes, det er nemmere at lave det i bradepanden, så er der også nok til alle – eller i hvert fald mange. Rundt eller firkantet – brødet skal under alle omstændigheder være fladt. Sådan ca. 2 cm højt. Det bages med olivenolie – masser af olivenolie – og krydres med salt og ”prikkes” nogle gange med rosmarin eller andre krydderurter.

focaccia

Focaccia brød – opskrift

Samlet tid: 45 minutter
Antal: 6 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Nogle gange kommes der også sorte oliven på og soltørrede tomater. Den opskrift du får her, er kun med salt og rosmarin.

Ingredienser

 • 25 g gær
 • 7 dl vand
 • 12 dl hvedemel
 • ½ spsk. godt flagesalt
 • dl olivenolie
 • Mere godt flagesalt
 • Et par kviste frisk rosmarin eller tre

Sådan gør du

 • Rør gæren ud i vandet – det behøver ikke være fingervarmt, koldt vand er udmærket. Tilsæt melet lidt ad gangen med efterfølgende omrøring, og tilsæt saltet. Tilsæt ikke mere mel. Dejen skal være våd og ”løs”.
 • Lad dejen hæve i køleskabet natten over, eller minimum et par timer ved stuetemperatur.
 • Beklæd bradepanden med bagepapir, og hæld 1 dl olivenolie ud i den. Fyld dejen i. Dyp fingerspidserne i lidt olivenolie, og tryk, træk, prik dejen ud til kanten af bradepanden. Der må gerne – eller der skal faktisk – være mærker efter dine fingre i dejen. Den skal ikke ”glattes”. Fordel resten af olivenolien over dejen, strø salt over, og prik små rosmarinkviste ned i den.
 • Lad dejen hvile i 10 minutter. Tænd imens ovnen, så den kan nå at varme op til 200° C. Sæt brødet i ovnen i ca. 30 minutter.

Noter

Brug en stor skål til dejen, den hæver meget, og det er ærgerligt, hvis noget går til spilde, samtidig med at det giver ekstra arbejde, hvis den løber over inde i køleskabet eller på bordet.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Hvor længe kan focaccia holde sig, og kan det fryses?

Focaccia er et svampet og luftigt brød, som smager bedst nybagt. Allerede dagen efter er det lidt tørt og sejt, men bestemt ikke uspiseligt. Du kan godt lægge det i fryseren og lune det i ovnen, når det skal spises, men det er altså absolut bedst, når det er helt frisk.

Du kan selvfølgelig lave en mindre portion i en mindre bradepande eller form. Men herhjemme nyder vi brødet til aftensmaden den dag, det er friskbagt, og dagen(e) efter spiser vi det som sandwichbrød, eller bare som det er med ost på. Det er en skøn kombination med den salte skorpe og den markante smag af rosmarin.

Sidst opdateret: 8. november 2022
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

En reaktion

 1. Jeg lavede en triple portion og frøs de resterende ned. Det kan man sagtens, og der var meget lidt forskel i smagen.

4.50 from 4 votes (4 ratings without comment)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering
Se også disse opskrifter