Naanbrød

Naanbrød er egentlig dobbeltkonfekt. For ’nan’ eller ’naan’ er persisk for brød. Så naanbrød er brødbrød. I Indien er de meget glade for naanbrød. Og har du været på en indisk restaurant, har du garanteret fået serveret naanbrød til din mad. Naanbrød og masser af ris. Naan spises dog også i Iran, Afghanistan, Pakistan og i hele det centralasiatiske område.

Naanbrød er ikke hurtigmums – eller mums er det – for der skal altså lige bruges lidt tid på hævning af dejen. En hurtig søgning på nettet, fortæller dig sikkert noget andet.

Her finder du naanbrød af en hurtigt æltet dej af yoghurt, bagepulver, olie, mel og lidt vand eller lignende. Stegt på panden. Færdig på ingen tid. Og bevares, det smager da sikkert fortrinligt.

Men det er altså ikke naanbrød. Det er fladbrød eller chapati – som i øvrigt også er indisk og bliver serveret til dhal.

Hvad spiser man til naanbrød?

Naan bliver ofte serveret til for eksempel tikka masala eller butter chicken. I Indien bruger man brødet til at spise maden med i stedet for eksempelvis en ske.

Opskrift på naanbrød

naanbrød

Naanbrød – opskrift

Forb. tid: 1 time 10 minutter
Tilb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 1 time 20 minutter
Ret: Brød, Forret, Tilbehør
Antal: 8 store stykker
Kalorier: 311kcal
Forfatter: Beate Grandahl
Det gode ved at bage sit naanbrød selv er naturligvis tilfredsstillelsen i at gøre det selv og friskheden af brødet, men det er også, at du kan variere krydderierne oven på, så brødet får en smag, der harmonerer med den ret, du vil servere det til.

Ingredienser

  • 2 dl mælk
  • 25 g gær
  • 1 æg
  • 1 dl yoghurt naturel
  • 2 spsk. olivenolie + lidt til pensling
  • 600 g mel
  • ½ tsk. bagepulver
  • 1 tsk. salt
  • 2 tsk. sukker
  • 2 tsk. Herbes de Provence nigellafrø, knust hvidløg, tørret timian eller hvad du nu har lyst til, dine naanbrød skal smage af

Sådan gør du

  • Lun mælken, så temperaturen bliver lillefingerlun – du ved: Hverken kold eller varm.
  • Rør gæren ud i mælken, og tilsæt æg, yoghurt og de 2 spsk. olivenolie i.
  • Bland mel, bagepulver, salt og sukker sammen, og tilsæt det gærblandingen.
  • Rør hele herligheden sammen til en dej. Hellere for våd end for tør. Du kan altid tilsætte mere mel.
  • Lad dejen hævet lunt og tildækket i ca. 30 minutter. Den tid kan du bruge til f.eks. at tilberede tikka masala.
  • Tilbage til brødene. Ælt dejen igennem, og del den i 8 lige store stykker.
  • Bank, eller rul hvert stykke ud til store, flade brød/pandekager.
  • Læg dem på bageplader beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve 25 minutter – lunt og tildækket.
  • Tænd ovnen på 250° C.
  • Pensl naanbrødene med olie, og drys med krydderier.
  • Bag naanbrødene i 8-10 minutter. Du kan også vælge at stege dem på en varm stegepande, men det er altså hurtigere i ovnen, hvor de alle kan blive lavet på engang.

Noter

Naanbrødene kan fryses og opvarmes på pande eller i ovn, når du skal servere dem.
Hvis du synes, brødene er for store, så del dejen i nogle mindre stykker, eller halver opskriftens mål, og del stadig dejen i 8 stykker.

Nutrition

Kalorier: 311kcal | Kulhydrat: 61g | Protein: 11g | Fedt: 2g | Mættet fedt: 1g | Flerumættet fedtsyre: 1g | Enkeltumættet fedtsyre: 1g | Transfedtsyre: 1g | Kolesterol: 23mg | Natrium: 82mg | Kalium: 179mg | Fiber: 3g | Sukker: 2g | Vitamin C: 1mg | Calcium: 70mg | Jern: 4mg
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet
Sidst opdateret: 31. marts 2024
Picture of Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter