Opskrift på caprese salat med tomater, mozzarella og basilikum
Caprese salat
Ingredienser
- 3 kugler frisk mozzarella
- 4 store modne tomater
- 1 bdt. basilikum
- Olivenolie – gerne med citron
- Salt og peber
Sådan gør du
- Dræn mozzarellakuglerne, og skær dem i skiver på ca. ½-1 cm i tykkelsen.
- Skyl tomaterne, skær også dem i skiver på ca. ½-1 cm i tykkelsen, fjern blomsten, og drys tomatskiverne med lidt salt.
- Skyl basilikumblade, og lad dem dryppe godt af.
- Anret mozzarellaskiver, tomatskiver og basilikumblade som ønsket på et fad – eller portionsanret på tallerkener.
- Drys med friskkværnet peber, og hæld lidt olie over.
Noter
Tip II: Du kan bruge både bøffelmozzarella og almindelig mozzarella, ligesom du også kan lege lidt med udtrykket ved at bruge halve eller kvarte cherrytomater og/eller skære basilikummen i strimler og drysse over.
Min opskrift på caprese salat
Caprese bliver også kaldt for capresesalat eller caprese salat, men faktisk er det i Italien – Capri – hvor retten kommer fra, ikke tilbehør, som salater oftest er herhjemme, men derimod en forret. En enkel forret med tre gode ting plus lidt olie, salt og peber. Se opskriften herunder.
Caprese er en flot ret. Den er grøn, hvid og rød som il tricolore – det italienske flag. Og forretten er da også lidt af en klassiker i det italienske køkken. Ud over at være en flot og indbydende ret at se på, smager caprese også himmelsk. Kombinationen af frisk mozzarella, saftige tomater og duftende basilikum giver en forfriskende salat, der helt sikkert vil forkæle ganen hos enhver, der er inviteret til at spise med.
Hvad er mozzarella?
Mozzarella findes både som en fast ost – som du køber revet – og en friskost, som er den der anvendes i opskriften herover. Friskosten blev oprindeligt fremstillet af bøffelmælk. Men i dag er langt de fleste lavet af komælk. Og det smager også skønt. Ostene opbevares i vallen eller i en saltlage, til de skal bruges.
Du kan faktisk selv lave mozzarella af økologisk sødmælk. Det tager lidt tid, er lidt besværligt og kræver forskelligt udstyr og osteløbe. Men det kan lade sig gøre.
Dog synes jeg, at prisen for frisk mozzarella er så fornuftig, at jeg kan blive i tvivl om, hvorvidt det kan betale sig at gøre det selv, medmindre det er for tilfredsstillelsens skyld (og selvfølgelig også smagen). Der er nu noget særligt ved at gøre tingene fra bunden. En gang imellem i hvert fald.