Caprese salat

caprese salat

Caprese salat

Forb. tid: 10 minutter
Samlet tid: 10 minutter
Ret: Salat
Køkken: Italiensk
Antal: 4 personer
Forfatter: Beate Grandahl
Jeg laver ofte caprese salat, når jeg står og mangler lidt frisk tilbehør til en eller anden ret. Og det kan være alt fra stegt flæsk til laksetærte. Og dagen efter – hvis der skulle være blevet noget tilovers – smager det godt som tilbehør til eller oven på rullepølse- eller kartoffelmaden. Men du kan også bare spise den som en selvstændig ret.

Ingredienser

  • 3 kugler frisk mozzarella
  • 4 store modne tomater
  • 1 bdt. basilikum
  • Olivenolie – gerne med citron
  • Salt og peber


Sådan gør du

  • Dræn mozzarellakuglerne, og skær dem i skiver på ca. ½-1 cm i tykkelsen.
  • Skyl tomaterne, skær også dem i skiver på ca. ½-1 cm i tykkelsen, fjern blomsten, og drys tomatskiverne med lidt salt.
  • Skyl basilikumblade, og lad dem dryppe godt af.
  • Anret mozzarellaskiver, tomatskiver og basilikumblade som ønsket på et fad – eller portionsanret på tallerkener.
  • Drys med friskkværnet peber, og hæld lidt olie over.

Noter

Tip I: Du kan også dryppe lidt balsamico på din caprese. Det giver lidt ekstra farve.
Tip II: Du kan bruge både bøffelmozzarella og almindelig mozzarella, ligesom du også kan lege lidt med udtrykket ved at bruge halve eller kvarte cherrytomater og/eller skære basilikummen i strimler og drysse over.
Har du prøvet opskriften Fortæl os om resultatet

Min opskrift på caprese salat

Caprese bliver også kaldt for capresesalat eller caprese salat, men faktisk er det i Italien – Capri – hvor retten kommer fra, ikke tilbehør, som salater oftest er herhjemme, men derimod en forret. En enkel forret med tre gode ting plus lidt olie, salt og peber. Se opskriften herunder.

Caprese er en flot ret. Den er grøn, hvid og rød som il tricolore – det italienske flag. Og forretten er da også lidt af en klassiker i det italienske køkken. Ud over at være en flot og indbydende ret at se på, smager caprese også himmelsk. Kombinationen af frisk mozzarella, saftige tomater og duftende basilikum giver en forfriskende salat, der helt sikkert vil forkæle ganen hos enhver, der er inviteret til at spise med.

Hvad er mozzarella?

Mozzarella findes både som en fast ost – som du køber revet – og en friskost, som er den der anvendes i opskriften herover. Friskosten blev oprindeligt fremstillet af bøffelmælk. Men i dag er langt de fleste lavet af komælk. Og det smager også skønt. Ostene opbevares i vallen eller i en saltlage, til de skal bruges. 

Du kan faktisk selv lave mozzarella af økologisk sødmælk. Det tager lidt tid, er lidt besværligt og kræver forskelligt udstyr og osteløbe. Men det kan lade sig gøre. 

Dog synes jeg, at prisen for frisk mozzarella er så fornuftig, at jeg kan blive i tvivl om, hvorvidt det kan betale sig at gøre det selv, medmindre det er for tilfredsstillelsens skyld (og selvfølgelig også smagen). Der er nu noget særligt ved at gøre tingene fra bunden. En gang imellem i hvert fald.

Beate Grandahl

Beate Grandahl

Beate Grandahl, uddannet kostvejleder, ihærdig forkæmper for at stoppe madspild og vild med at kaste sig over nye opskrifter i køkkenet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering




Se også disse opskrifter

Cookie indstillinger
Annonce