Karameller er rimeligt nemt at gå til, når der skal laves fredagsslik eller julekonfekt. Du kan selv bestemme, om der skal lidt ekstra ”snold” i/på, som lakridspulver, hakkede nøddekerner eller som i opskriften her – salt. Der er ikke salt i karamellerne, men der er salt på karamellerne. Og det smager superdejligt.
Første gang jeg lavede karameller med salt, overvejede jeg også at komme salt i massen, men efter at have smagt, hvor meget saltet faktiske smager igennem bare ved at være på ydersiden, har jeg opgivet den tanke. Det vil simpelthen blive for salt.
Karameller med salt
Opskriften her er rimelig nem at gå til. Der er ikke mange ingredienser, men der skal tålmodighed og armkræfter til. For der skal røres og røres og røres. Og bedst som du tror, at det her aldrig vil lykkes, begynder der at ske noget.
Karameller (salt variant)
Ingredienser
- 100 g Blødt smør
- 1 dåse Kondenseret mælk – ca. 400 g
- 25 g Flydende honning
- 150 g Sukker
- Groft salt eller flagesalt
Sådan gør du
- Start med at finde en beholder frem, der kan rumme ca. ½ liter – ikke meget mere, for så bliver karamellerne alt for flade. Beklæd beholderen med bage- eller madpapir.
- Skær smørret i tern og kom det i en kasserolle.
- Tilsæt kondenseret mælk, honning og sukker.
- Smelt det under jævnlig – meget jævnlig – omrøring ved lav varme. 3 ud af 9 på min kogeplade. Det tager ca. 10-15 minutter.
- Skru op til middelvarme – 5 ud af 9 på min kogeplade – og rør stadig jævnligt. Massen sætter sig lynhurtigt i bunden af gryden, hvis du ikke rører meget ofte. Det er her, du begynder at overveje, at missionen er mislykket. Og så pludselig bliver massen tykkere og begynder også at skifte farve fra bearnaisefarvet til karamelfarvet. Lidt efter lidt.
- Bliv ved med at koge på karamelmassen og at røre i gryden. Det kan være lidt svært at bedømme, hvornår karamelmassen er færdig. Men det afhænger også af, hvordan du kan lide dine karameller – bløde eller hårde. Jo længere tid du venter med at tage karamelmassen fra varmen, jo hårdere vil de blive. Du kan også se det ud fra farven – jo lysere, jo blødere. Jo mørkere, jo hårdere. Mine er til den lyse side. Men i hvert fald mindst 20-25 minutter skal de have ved middelvarme.
- Hæld karamelmassen over i beholderen/formen, drys med flage- eller groft salt og sæt den i fryseren, til massen bliver fast. Den skal ikke være stivfrossen, bare så fast, at du kan skære i den. Tjek undervejs. Min står i fryseren i 30-40 minutter.
- Hæld massen ud af beholderen, og skær den ”ren” i kanterne – det er smagsprøver.
- Skær resten i passende stykker – jo større stykker, jo færre karameller og omvendt. Jeg får ca. 40 reelle karameller ud af portionen i den størrelse, du kan se på billedet.
- Drys evt. med mere salt, inden karamellerne pakkes i cellofan eller madpapir.
- Bind evt. bånd om, så indpakningen holder.
Nutrition
Opbevar karamellerne køligt i en lukket beholder. Jeg ved ikke helt, hvor længe de kan holde sig, for vi har endnu ikke prøvet at have dem så længe, at de er blevet dårlige. De smager simpelthen for godt til, at vi kan holde fingrene fra dem.