Empanadas er nok det, vi på godt gammeldags dansk vil kalde en pirog … meget dansk. Men det er altså små, lukkede ”tærter”, som kan være fyldt med kød, fisk, skaldyr, grøntsager, ost og meget mere. Det er en traditionel argentinsk ret. Den er ikke svær at lave, men den tager lidt tid.

Det europæiske – især det sydeuropæiske – køkken har haft en markant indflydelse på det argentinske køkken. Ordet ”empanadas” er da også sydeuropæisk, nemlig spansk og kan oversættes til ”tærte”, ”pie”, ”svøbt”, ”cirkel” og lignende rammende oversættelser.

.

Lemon curd har en konsistens lidt henad en mellemting mellem marmelade og creme. Englænderne spiser det på nybagte scones, men det smager også perfekt – faktisk endnu bedre end på scones – i en croissant.

Empanadas – opskrift

Dejen kan holde sig i køleskabet i 3-4 dage, så du kan starte med tilberedningen i god tid. Jeg starter som regel om morgenen. Men vil du lave dem samme dag, skal du starte med fyldet, da det skal være helt koldt, inden det fyldes i dejen.

Antal personer:
4 (12 stk.)

Tid i alt:
1T 15M

Sværhedsgrad:
middel - svær

Ingredienser til empanadas dej

 

  • 1-1½ dl vand
  • ½ tsk. groft salt
  • 100 g koldt smør
  • 375 g hvedemel

Ingredienser til pensling 

 

  • 1 æg
  • 1 tsk. sød paprika

Ingredienser til empanadas fyld 

 

  • 1 stort løg
  • 1 fed hvidløg
  • 10 g smør
  • 250 g hakket oksekød
  • ca. 1 spsk. olivenolie
  • 1 knsp. cayennepeber
  • 1 knsp. spidskommen
  • 1 tsk. sød paprika
  • 1 spsk. rødvinseddike eller lignende eddike
  • 1 æg
  • 12 sorte oliven
  • Salt og peber

Sådan laver du dejen

  1. Varm vandet op til det er “lillefinger-varmt”.
  2. Opløs saltet i det lunkne vand.
  3. Skær smørret i tern.
  4. Sigt melet i en skål med en stor overflade – gerne et gammeldags dejfad – og smuldr smørret i.
  5. Hæld saltvandet i lidt ad gangen, til dejen er samlet – det er ikke sikkert, du skal bruge alt vandet. Dejen skal være glat og elastisk at arbejde med.
  6. Læg dejen i en plastikpose beregnet til fødevare, og læg den i køleskabet i ca. ½ times tid. Imens kan du tilberede fyldet.

Empanada fyld

  1. Pil løget, og skær det i små tern.
  2. Pil hvidløgsfeddet, og hak det fint.
  3. Varm smørret op i en gryde, og svits løg og hvidløg i 5 minutters tid, uden at det tager farve.
  4. Tilsæt oksekødet – er der ikke ret meget fedtstof tilbage i gryden, så tilsæt et skvæt olivenolie.
  5. Lad oksekødet stege, til det også har taget farve.
  6. Tilsæt cayennepeber, spidskommen og paprika, og lad det svits med et halvt minuts tid.
  7. Tilsæt rødvinseddiken, og bland det hele godt sammen.
  8. Smag til med salt og peber.
  9. Lad kødfyldet køle helt af i køleskabet.

Tilbage til dejen

  1. Nu skal du i gang med dejen igen.
  2. Del dejen i 12 ca. lige store stykker.
  3. Læg dem alle undtagen et stykke tilbage i posen, og hold den lukket, så dejen ikke tørrer ud.
  4. Rul dejstykket ud i en cirkel på ca. 10-12 cm og med en tykkelse på et par millimeter.
  5. Drys lidt mel på hver side, og læg den i en anden pose med et stykke mellemlægspapir over. Luk posen til.
  6. Tag det næste stykke dej, og gentag proceduren.
  7. Fortsæt til alle dejstykker er rullet ud.
  8. Læg posen i køleskabet, til du skal fylde dine empanadas (dog maks. 3-4 dage, eller de kan fryses og optøes).
  9. Kom ægget i kogende vand i 9-10 minutter. Det skal være 100 % hårdkogt.
  10. Skær ægget i 12 lige store både.
  11. Dræn de sorte oliven.
  12. Tænd ovnen på 225° C, varmluft.
  13. Kom en skefuld kødfyld på hver cirkel dej.
  14. Læg en æggebåd og en oliven ved, og fold dejcirklen rundt om fyldet, så den får facon som en halvmåne.
  15. Dyp en ren finger i lidt vand, fugt kanten, og tryk den godt sammen.
  16. Læg de fyldte empanadas på en bageplade beklædt med bagepapir.
  17. Pisk æg og paprika sammen, og pensl de fyldte empanadas med det.
  18. Bag de fyldte empanadas i 25-30 minutter, til de har fået en flot gylden farve.

Empanadas med...

Servér med f.eks. stegte ris.

I det argentinske køkken serverer man også empanadas til dessert. Så er de fyldt med f.eks. kvædesyltetøj eller dulce de leche og drysset med sukker eller kanel.

Tidsangivelsen er uden afkølingstid.

Andre opskrifter

Hvis du er vild med empanads, er du måske også til andre retter fra det argentinske køkken. Prøv for eksempel: chimichurri. Eller hvis du generelt er til mad med fyld, kan vi kan varmt anbefalde vores opskrifter på brocollitærte eller porretærte.

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!

Følg HurtigMums på de Sociale Medier!
Print Friendly, PDF & Email
Anmeldelse
recipe image
Navn på opskrift
Empanadas
Kok:
Udgivet den
Forberedelsestid
Tilberedningstid
Samlet tidsforbrug
Gennemsnitlig karakter
0graygraygraygraygray Based on 2 Review(s)

x